Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ryddesjau

Leder – 9. august 2013.

Dyrene på Svalbard har mye å glede seg over for tida. En fuktig sommer på Spitsbergen har gjort terrenget grønnere enn på lenge. Også vi mennesker har gitt vårt lille bidrag til dyrevelferden.

Store Norske har nylig avsluttet et årelangt prosjekt for å få bort avfall og skrot rundt gruvene. Sysselmannen fullførte sist helg sitt årlige søppeltokt, med god hjelp fra ivrige fastboende. I år plukket de mer søppel enn noen gang før – hele 155 kubikkmeter. Dette er et lite, men viktig bidrag i å gjøre Svalbard renere, men også tryggere for fugl og dyr.

En annen gla'nyhet ankom Svalbard sist uke. Da fikk øygruppa sin egen veterinær med fast base i Longyearbyen. Dermed er det slutt på at stakkars Harald Os må fly opp fra Tromsø til Longyearbyen for å drive veterinærtjenester. Han har gjort en fantastisk jobb for dyreeierne på Svalbard, og nå får han en etterlengtet avlastning.

Veterinær Astrid Vaag Vikaune er igang med å etablere sin privat­praksis, Svalbard Vet. Hun hadde knapt rukket å komme seg ut av flyet, før telefonen begynte å kime. Det sier litt om behovet.

«Det er veldig bra for dyrevelferden å ha en som har kompetanse på dyr, til stede her i byen permanent. Så får vi håpe det er liv laga for en veterinær på Svalbard», sier Elise Strømseng, leder i Longyearbyen hundeklubb i dagens avis.

Det får vi absolutt håpe. For selv om det er 600 hunder, noen hester og et og annet kjæledyr her på øya, er ikke arbeidsmengden uten videre utømmelig. Det er opp til dyreeierne selv å sørge for at det er liv laga for en veterinær på Svalbard.

I tillegg er Svalbard Vet avhengig av egnede lokaler i byen. Harald Os har forhørt seg med Longyearbyen lokalstyre, som ikke kan tilby noe. Dermed havner trolig dette spørsmålet på lokalpolitikernes bord i løpet av høsten. Men det ansvaret skal de slett ikke behøve å ta alene.

For det er Sysselmannen, Polaravdelingen, Mattilsynet og Landbruksdepartementet som bør kjenne sin besøkelsestid nå. I lang tid har de kranglet om hvem som skal sørge for en fast veterinærtjeneste på Svalbard. Nå er veterinærtjenesten her, da kan det ikke være så vanskelig å finne et egnet lokale som kan huse en veterinærpraksis? Det gjelder tross alt dyrene våre.

Imens drar det seg sakte mot høst. Gresset begynner sakte, men sikkert å få en noe brunere farge. Det ligger an til en fargerik høst på Svalbard. Det er bare å glede seg.

God helg – til både tobeinte og firbeinte!


Anders Fjellestad

Nøkkelord

Siste nytt i Leder

Sammen om  tv-aksjonen

Det store engasjementet i byen for innsamlingen bygger både fellesskap og samhold.

Fikk svarteper

Det må legges mye mer i potten til byen der folk skal bo og virke.

Setter stopper for næring

Et tungvint byråkrati som gjør at prosessene tar altfor lang tid er det vi aller minst trenger nå.

Felles ansvar

Liten eller stor bedrift. Det er ikke det som skal avgjøre om en arbeidstaker skal ha ordnede og anstendige arbeidsvilkår. Det bør være et krav både i den minste og den største bedriften.

Viktig arena

Debatten må være basert på riktig fakta.

Erfaringsoverføring er viktig

Åremål kan være formålstjenlig i noen få maktposisjoner, men i hovedsak bør den avskaffes.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!