Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ryddesjau

Leder – 9. august 2013.

Tekst:

Publisert:

Dyrene på Svalbard har mye å glede seg over for tida. En fuktig sommer på Spitsbergen har gjort terrenget grønnere enn på lenge. Også vi mennesker har gitt vårt lille bidrag til dyrevelferden.

Store Norske har nylig avsluttet et årelangt prosjekt for å få bort avfall og skrot rundt gruvene. Sysselmannen fullførte sist helg sitt årlige søppeltokt, med god hjelp fra ivrige fastboende. I år plukket de mer søppel enn noen gang før – hele 155 kubikkmeter. Dette er et lite, men viktig bidrag i å gjøre Svalbard renere, men også tryggere for fugl og dyr.

En annen gla'nyhet ankom Svalbard sist uke. Da fikk øygruppa sin egen veterinær med fast base i Longyearbyen. Dermed er det slutt på at stakkars Harald Os må fly opp fra Tromsø til Longyearbyen for å drive veterinærtjenester. Han har gjort en fantastisk jobb for dyreeierne på Svalbard, og nå får han en etterlengtet avlastning.

Veterinær Astrid Vaag Vikaune er igang med å etablere sin privat­praksis, Svalbard Vet. Hun hadde knapt rukket å komme seg ut av flyet, før telefonen begynte å kime. Det sier litt om behovet.

«Det er veldig bra for dyrevelferden å ha en som har kompetanse på dyr, til stede her i byen permanent. Så får vi håpe det er liv laga for en veterinær på Svalbard», sier Elise Strømseng, leder i Longyearbyen hundeklubb i dagens avis.

Det får vi absolutt håpe. For selv om det er 600 hunder, noen hester og et og annet kjæledyr her på øya, er ikke arbeidsmengden uten videre utømmelig. Det er opp til dyreeierne selv å sørge for at det er liv laga for en veterinær på Svalbard.

I tillegg er Svalbard Vet avhengig av egnede lokaler i byen. Harald Os har forhørt seg med Longyearbyen lokalstyre, som ikke kan tilby noe. Dermed havner trolig dette spørsmålet på lokalpolitikernes bord i løpet av høsten. Men det ansvaret skal de slett ikke behøve å ta alene.

For det er Sysselmannen, Polaravdelingen, Mattilsynet og Landbruksdepartementet som bør kjenne sin besøkelsestid nå. I lang tid har de kranglet om hvem som skal sørge for en fast veterinærtjeneste på Svalbard. Nå er veterinærtjenesten her, da kan det ikke være så vanskelig å finne et egnet lokale som kan huse en veterinærpraksis? Det gjelder tross alt dyrene våre.

Imens drar det seg sakte mot høst. Gresset begynner sakte, men sikkert å få en noe brunere farge. Det ligger an til en fargerik høst på Svalbard. Det er bare å glede seg.

God helg – til både tobeinte og firbeinte!


Anders Fjellestad

Nøkkelord

Siste nytt i Leder

Gratulerer

Store Norske har betydd mye for mange.

Klarere retning

Nå må det settes fart i det videre arbeidet.

Ikke prioritert nok en gang

Det er en stor jobb å prioritere hva som er riktig pengebruk.

Været gjør  noe med oss

Selv om dette har vært en hendelse vi helst skulle vært foruten, så har det vært en læringssituasjon som kan være nyttig.

Ble hørt

Om de konkluderer med at noen skal straffes eller ikke er det uansett viktig at etterforskningen gir flere svar.

Svikter byen

Sysselmannen, lokalstyre og sykehuset i Longyearbyen har ikke vært informert under prosessen. Dette er sterkt beklagelig. Den 14. november samles direktørene i de regionale helseforetakene for å beslutte fremtidig ambulansefly-struktur.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!