Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ryddegutten

 

Ryddegutten

Så kan man jo bare gjette på hva som blir neste trekk i normaliseringen av boforhold i Longyearbyen.

Saken om Sjøområdet, naustene og de såkalte villboerne putrer og går, og kommer etter alle solemerker til å gjøre det, også etter administrasjonssjefens tidsfrister har gått ut denne sommern. Historien går i korte trekk ut på at flere naust har blitt ominnredet og brukes til boligformål, uten offentlig godkjenning. Området er ikke regulert til slike formål, men lokalstyret har enten ikke evnet å gripe fatt i saken, eller så har den ikke ønsket å gjøre det. Det hele har blitt en runddans, siden daværende Svalbard Samfunnsdrift varslet at det ikke lenger var greit at naustene ble brukt til boligformål. Siden har det gått 13 år, og fremdeles diskuteres saken.

Det er lett å falle for fristelsen å kalle brukere i Sjøområdet for synderne, men alle problemer har et utgangspunkt. Problemet for Longyearbyen lokalstyre er at det har satt seg selv i en ytterst kinkig situasjon ved å utvise god, gammeldags unnfallenhet. Gjennom mer enn et tiår har slaget stått, uten at det har skjedd særlig mer enn noen vedtak og litt brevveksling. Et tilfelle for ti år siden viser hvor håpløst saken har vært håndtert: Ingen grep inn da det i 2004 ble klart at åtte nybygde sjøboder var tatt i bruk som boliger til tross for at det ikke forelå noen brukstillatelse. I stedet begynte politikerne å diskutere å tillate boliger og fritidsboliger i Sjøområdet. Da svaret ble nei fra blant annet Sysselmannen, valgte Longyearbyen lokalstyre å politianmelde saken. Sysselmannen var enig i at det var et lovbrudd, men avgjørelsen ble overlatt til det daværende Miljøverdepartementet, som konkluderte med at lokalstyret som lokal myndighet må rydde opp. Først i 2009 vedtok politikerne en ny arealplan for området, men lite har skjedd siden, og verken politikere og administrasjon har villet ta i saken til tross for brannvesenets bekymring.

Med andre ord har politikere og administrasjon i praksis tillatt bruk av området, men slik det er i dag og med storbrannen i Lærdal friskt i minne, er det ingen god løsning. Administrasjonssjef Lars Ole Saugnes visste også å bruke denne hendelsen som eksempel i januar, og varslet samtidig at området skal være ryddet innen juli. Saugnes har på sett og vis blitt ryddegutt, sannsynligvis etter et sterkt ønske fra den politiske ledelsen i Longyearbyen, for det er heller ingen god sak for ordfører Christin Kristoffersen (Ap) og varaordfører Geir Hekne (H), som til overmål er brannmester i Longyearbyen. Saken har også fått så høy profil at det vil framstå som et eksempel på maktesløshet dersom den ikke løses relativt raskt.

Når såkalte villboere også kommer med en utstrakt hånd, vitner det om at de innser at det er alvor og at de har en dårlig sak. Saugnes lager en åpning når han viser til at naust i bruk kan bli godkjent som fritidsboliger, men da med brukerbegrensning. Dessuten må samtlige i hver naustrekke søke, og heller ikke der er eierne enige. Kritikken mot lokalstyret må være at det har latt det gå så lang tid at bruken administrasjonssjefen nå vil til livs, har blitt en «normaltilstand». Så kan man jo bare gjette på hva som blir neste trekk i normaliseringen av boforhold i Longyearbyen.

Nøkkelord

Siste nytt i Leder

Sammen om  tv-aksjonen

Det store engasjementet i byen for innsamlingen bygger både fellesskap og samhold.

Fikk svarteper

Det må legges mye mer i potten til byen der folk skal bo og virke.

Setter stopper for næring

Et tungvint byråkrati som gjør at prosessene tar altfor lang tid er det vi aller minst trenger nå.

Felles ansvar

Liten eller stor bedrift. Det er ikke det som skal avgjøre om en arbeidstaker skal ha ordnede og anstendige arbeidsvilkår. Det bør være et krav både i den minste og den største bedriften.

Viktig arena

Debatten må være basert på riktig fakta.

Erfaringsoverføring er viktig

Åremål kan være formålstjenlig i noen få maktposisjoner, men i hovedsak bør den avskaffes.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!