Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Prisene faller

 

Prisene faller

“Longyearbyen vil være et godt utgangspunkt som snuhavn.”

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.02.2015 kl 15:01

Det blir billigere å feriere på Svalbard. Det er konsekvensen dersom planene i reiselivet blir realisert. I over ett år har vi påstått at Thon-gruppen planlegger å bygge et nytt hotell i Longyearbyen. Årsaken har vært løsning og størrelse, men direktør Morten Thorvaldsen har svart at han ikke kjenner til slike planer. Det var selvsagt ikke sant, og nå står Thon-logoen på alle byggepapirer. I tillegg er det siste arbeidet med planene til et mellomstort hotell igang, mens en overnattingsbedrift midt i sentrum er under bygging.

LES OGSÅ:
Thons tanker

Nå kommer plutselig også Spitsbergen Travel på banen og lanserer et nytt hotell med mellom 150 og 200 rom. Finansieringen er ifølge direktør Knut Harald Holst-Hansen på plass, og det er tomta det står på. Utspillet kommer samtidig med at arealplanen for Longyearbyen skal rulleres og en av Raddison-kjedens argeste konkurrenter er i ferd med å etablere seg på Svalbard. Holst-Hansen har tidligere slått fast at datterselskapet til Hurtigruten AS kan investere opptil 400 millioner kroner, men at dette avhenger at at selskapet får det som det vil. Under en næringslivskonferanse i fjor slo han fast at dette blant annet avhenger av velvilje fra Sysselmannen. Hvorvidt dette er en fortsettelse av denne polemikken gjenstår å se.

Under alle omstendigheter snakker vi om et kjempeløft i overnattingskapasiteten med opptil 400 nye hotellrom. Det betyr først og fremst at hegemoniet til Raddison er over og at det kommer perioder med overkapasitet. Konsekvensen er lavere priser, slik at Svalbard blir et alternativ for flere lommebøker.

Det er interessant å merke seg at Hurtigruten planlegger å bygge et nytt ekspedisjonscruiseskip. I dag har selskapet «Fram» og nå leies også gamle «Nordstjernen» inn til turer rundt Svalbard. Nylig proklamerte de nye eierne at de ønsker økt satsing på cruise i polare områder, og lanserte blant annet cruise til Frans Josef Land og Novaja Semlja. I tilfelle vil Longyearbyen vært et godt utgangspunkt som snuhavn for en slik satsing, siden infrastrukturen er godt utbygd og det er enkelt å komme seg hit. Utspillet må derfor vurderes også i en slik sammenheng. Det er i tillegg et poeng at styret nettopp var samlet på Svalbard.

Samtidig kan et slikt utspill være egnet til å skremme bort investorer i andre prosjekter, fordi kampen kan bli tøffere og inntjenningen mer marginal. Vi får håpe dette ikke er formålet.

Nøkkelord

Siste nytt i Leder

Jubilerer med storfeiring

Sykehuset har både før og nå stor betydning for de som bor eller besøker byen. Det betyr trygghet for egen og andres helse.

Ut av dvalen

Det er få eller ingen små lokalsamfunn på størrelse med denne byen som kan vise til en slik lang liste med kultur- og sportsarrangement gjennom året.

Må ta lærdom

De to timene ute på havet i en båt som tok inn vann opplevdes som veldig dramatisk for de som var med, dette skulle aldri ha skjedd.

 
Kina ser mot Svalbard

Kinas posisjonering i nordområdene og Arktis er en utvikling som Norge bør følge våkent med på og ivareta sine interesser.

Bjørnen sover Ikke

I ettertid må vi være veldig glad for at isbjørnbinna og de to ungene møtte på en erfaren bjørnekjenner som selv ordnet opp og jaget bjørnene ut av boligområdet.

Sunt med mer konkurranse

«En konkurrerende matbutikk vil være positivt for forbrukerne»

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!