Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Politikk med mer

Leder – 26. oktober 2012

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.10.2012 kl 09:45

Ett år er gått siden Longyearbyen fikk ny leder av lokalstyret. Av 900 stemmer valgte nærmere 400 Arbeiderpartiets Christin Kristoffersen fra Tromsø som byens øverste tillitskvinne. Lenge sto det om to kandidater i Longyearbyen Arbeiderparti; Christin og tidligere gruvearbeider Anita Johansen. Anita med svært mange års fartstid både inne i fjellet og utenfor. Christin med kort tid på Svalbard, og ukjent for store deler av befolkningen. Inntil 22. juli i fjor. Med to sønner på Utøya, hvorav Viljar på 17 ble hardt skadd, ble med ett alle klar over hvem hun var. Ikke bare her på øya, men også i resten av landet.

Christin er en flagrende dame. Hun forflytter seg raskt, mellom husene i Longyeardalen så vel som til fastlandet. Spørsmålet er hva som driver henne til å jage slik? Er det Longyearbyen og Svalbards ve og vel, eller er det egne politiske ambisjoner? Fungerer hun bedre som svalbardambassadør enn som leder av Longyearbyen lokalstyre? Svaret er ikke entydig, og heller ikke målbart. Men nødvendigvis må et engasjement i å dyrke politiske kontakter i storting og regjering, ta bort fokus fra lokale forhold. Varmen i Oslo mot kulda på Svalbard.

Det gikk ikke lang tid etter at Christin var på plass som lokalstyreleder, før hun markerte sine ambisjoner om oppmerksomhet i det politiske miljøet i sør. Store Norskes planer om en ny kullgruve i Lunckefjellet, handler ikke bare om kullselskapets framtid, men vel så mye om Norges rolle på Svalbard. Arbeidet med gruveplanen startet for flere år siden, og økte i intensitet etter hvert som det endelig svaret fra regjeringen lot vente på seg utover høsten i fjor. Christin kom på banen under innspurten. Og sørget behendig for å være til stede på statsministerens kontor da regjeringen i slutten av desember i fjor ga sitt endelige ja til Lunckefjell-gruva. Noe som resulterte i et oppslag i Teknisk Ukeblad med tittelen «Gruvetriumf for Kristoffersen». Akkurat det, utløste en god del syrligheter rundt om i Longyearbyen.

Den aller viktigste saken framover handler om lokalstyrets økonomi. Den eksterne konsulenten som tidligere i år la fram en rapport om byens tilstand, konkluderte med en pengebruk på de fleste områdene langt over det som er vanlig i en fastlandskommune. «Longyearbyen beveger seg mot stupet, men det er ennå et stykke igjen til kanten», uttalte konsulenten. Økonomi og lokalpolitikk gir selvsagt ikke samme løftet, men har vel så mye å si for Longyearbyens framtid som hvilket som helst fastlandsseminar. Vi merket oss også at avtroppende administrasjonssjef Ivar Undheim i sommer uttalte at det var ubehagelig å få kartlagt organisasjonens pengebruk, men at resultatet ikke var overraskende. Folk i Longyearbyen, som ikke har samme lønnsnivå som de ansatte i lokalstyret, og ikke samme lave husleie, kjenner daglig på kroppen det økonomiske trykket av lokalstyrets valg. At en ny administrasjonssjef etter all sannsynlighet vil være på plass i løpet av februar neste år, vil forhåpentlig kunne senke trykket. Ikke minst fordi han kommer fra en fastlandskommune med vel så skakk økonomi som Longyearbyen. Kan hende vil han også kunne bidra til å redusere antallet reiser til fastlandet, ikke bare for lokalstyrelederen men også for ledere i administrasjonen. Det vil utvilsomt kunne bidra til å styrke økonomien.

Birger Amundsen

Nøkkelord

Siste nytt i Leder

Sunt med mer konkurranse

«En konkurrerende matbutikk vil være positivt for forbrukerne»

Nytt år, store endringer

«La oss håpe det nye året vil gi mest av det gode».

En julehøytid til ettertanke

Ta vare på samholdet, vær der for hverandre, se hverandre og gi hverandre klemmer, akkurat som i fjor.

Sikring krever tid og penger

Storsamfunnet må nå trå til og sørge for samfunnssikkerhet og trygghet for byens befolkning.

Viktig å minnes  i fellesskap

Også tragedier er en viktig del av vår historie

Gratulerer

Store Norske har betydd mye for mange.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!