Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Politikernes rolle

FOTO: Christopher Engås

Leder:

Politikernes rolle

Antakelig kan Innovasjon Norge dette bedre enn de fleste folkevalgte.

Tekst:

Publisert:

Regjeringen gir 50 millioner kroner til Longyearbyen. 22 av dem går til Longyearbyen lokalstyre (LL), de resterende 23 rett til Innovasjon Norge, som skal spille en rolle i omstillingen etter at det meste av kulldrift legges i hvile. Lokalstyreleder Arild Olsen (Ap) har uttrykt overraskelse og skepsis til forslaget, og mener det hadde vært mest naturlig å la pengene gå direkte til lokalstyre. Politikerne var også tidlig ute med å slå fast at LL burde forvalte pengene som Store Norske opprinnelig ønsket å ta hånd om. Verken Olsen eller andre bør være overrasket siden Innovasjon Norge er regjeringens verktøy til oppdraget. Antakelig har også Innovasjon Norge bredere erfaring og høyere treffsikkerhet når det kommer til å skape nye næringer og bedrifter, enn de fleste folkevalgte. I ettertid har også politikerne moderert seg.

Se bildet større

Eirik Palm, redaktør

Men det er sunt å stille spørsmål. Risikoen for Longyearbyens del er at Longyearbyen kan bli offer for byråkratiet som ligger i Innovasjon Norges natur, og at samfunnet dermed mister framdriften det trenger for å snu seg raskt og reise seg stødig. En betenkelighet er for eksempel kravene for å løse ut støtte til prosjekter. På fastlandet er eksemplene, hvor det har endt i en ørkenvandring, mange. En annen side er kravet om utenforstående kapital for å utløse støtte. En tredje er at Longyearbyen nå er fullproppet av planer for næringsliv, havn og reiseliv, mange svært detaljerte. Forventningene er høye, og antakelig høyere enn Innovasjon Norge kan innfri.

"Politikernes rolle må være å holde
hjulene igang og legge til rette for
mest mulig aktivitet og utvikling"

I tillegg står vi overfor en problemtilling knyttet til Svalbardtraktaten, som slår fast at det ikke er lov til å diskriminere innbyggere fra andre land. Det betyr i utgangspunktet at alle stiller likt i kampen om tilskudd lån og risikokapital. Overført til et konkret prosjekt, kan investorer fra Kina gjerne gå inn på eiersiden av nye kaianlegget all den tid man ikke bestemmer seg for at dette helt og holdent er et offentlig anliggende.

Politikernes rolle må være å holde hjulene igang og legge til rette for mest mulig aktivitet og utvikling. Det gjør de gjennom vedlikehold og utbygging av infrastruktur, og ved å framskynde prosjekter som likevel kommer, akkurat som regjeringen Stoltenberg gjorde under finanskrisen i 2009. Noe av verktøyet fikk de av regjeringen forrige fredag gjennom et ekstra tilskudd på 22 millioner kroner.

Siste nytt i Leder

Viktig å minnes  i fellesskap

Også tragedier er en viktig del av vår historie

Gratulerer

Store Norske har betydd mye for mange.

Klarere retning

Nå må det settes fart i det videre arbeidet.

Ikke prioritert nok en gang

Det er en stor jobb å prioritere hva som er riktig pengebruk.

Været gjør  noe med oss

Selv om dette har vært en hendelse vi helst skulle vært foruten, så har det vært en læringssituasjon som kan være nyttig.

Ble hørt

Om de konkluderer med at noen skal straffes eller ikke er det uansett viktig at etterforskningen gir flere svar.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!