Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Pøbelstreker må få konsekvenser

FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Pøbelstreker må få konsekvenser

Taggingen er skadeverk, og bør behandles og straffes som det.

Tekst:

Publisert:

Flere eldre bygninger som tilhører Longyearbyen Lokalstyre ble tagget natt til mandag av en eller flere tilreisende turister. Det ser ut til å være tyske fotballpøbler som har gått til verks med sprayboks og maling.

Denne type tagging er i høyeste grad hærverk selvom noen hardnakket hevder at det er en uttrykksform som er en del av en kultur.

En ting taggere ønsker er oppmerksomhet. Det har de definitivt klart denne gangen også.

Bygninger som har stått gjennom stormer, vær og vind i mange år er griset til. Det kommer til å bli både kostbart og vanskelig å fjerne spraymalingen uten varige spor, spesielt fra det umalte, værbitte treverket. Handlingen er respektløs overfor byen og kulturminnene, og må være gjort av noen som er uten forståelse for hvilke verdier det innebærer å ta vare på historie og gamle bygninger. Svalbard er spesiell på mange måter. Det meste av historisk interesse er godt ivaretatt. At noen på gjennomreise har gått løs med maling på denne måten er bare trist.

Det er et paradoks at noen forsøpler byen på denne måten mens Sysselmannen er ute på sitt årlige ryddetokt langs kysten av Spitsbergen med ungdommer og andre frivillige.

Mannen som er pågrepet i saken er siktet for brudd på straffelovens paragraf 351 med en strafferamme på inntil 1 år fengsel eller bot, for skade og ødeleggelse av gjenstand som tilhører en annen. Det er så langt ikke kommet inn melding om brudd på Svalbardmiljøloven som også innbefatter verneverdige bygg, men saken skal undersøkes nærmere og det kan ende opp med en skjerpet straffeutmåling. De som har utført disse pøbelstrekene må få bøter og straffereaksjoner som svir slik at dette ikke gjentar seg. Slikt hærverk vil vi ikke ha i Longyearbyen.

Dette er en alvorlig sak. Taggingen er skadeverk, og bør behandles og straffes som det.

Siste nytt i Leder

Jubilerer med storfeiring

Sykehuset har både før og nå stor betydning for de som bor eller besøker byen. Det betyr trygghet for egen og andres helse.

Ut av dvalen

Det er få eller ingen små lokalsamfunn på størrelse med denne byen som kan vise til en slik lang liste med kultur- og sportsarrangement gjennom året.

Må ta lærdom

De to timene ute på havet i en båt som tok inn vann opplevdes som veldig dramatisk for de som var med, dette skulle aldri ha skjedd.

 
Kina ser mot Svalbard

Kinas posisjonering i nordområdene og Arktis er en utvikling som Norge bør følge våkent med på og ivareta sine interesser.

Bjørnen sover Ikke

I ettertid må vi være veldig glad for at isbjørnbinna og de to ungene møtte på en erfaren bjørnekjenner som selv ordnet opp og jaget bjørnene ut av boligområdet.

Sunt med mer konkurranse

«En konkurrerende matbutikk vil være positivt for forbrukerne»

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!