Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Pøbelstreker må få konsekvenser

FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Pøbelstreker må få konsekvenser

Taggingen er skadeverk, og bør behandles og straffes som det.

Tekst:

Publisert:

Flere eldre bygninger som tilhører Longyearbyen Lokalstyre ble tagget natt til mandag av en eller flere tilreisende turister. Det ser ut til å være tyske fotballpøbler som har gått til verks med sprayboks og maling.

Denne type tagging er i høyeste grad hærverk selvom noen hardnakket hevder at det er en uttrykksform som er en del av en kultur.

En ting taggere ønsker er oppmerksomhet. Det har de definitivt klart denne gangen også.

Bygninger som har stått gjennom stormer, vær og vind i mange år er griset til. Det kommer til å bli både kostbart og vanskelig å fjerne spraymalingen uten varige spor, spesielt fra det umalte, værbitte treverket. Handlingen er respektløs overfor byen og kulturminnene, og må være gjort av noen som er uten forståelse for hvilke verdier det innebærer å ta vare på historie og gamle bygninger. Svalbard er spesiell på mange måter. Det meste av historisk interesse er godt ivaretatt. At noen på gjennomreise har gått løs med maling på denne måten er bare trist.

Det er et paradoks at noen forsøpler byen på denne måten mens Sysselmannen er ute på sitt årlige ryddetokt langs kysten av Spitsbergen med ungdommer og andre frivillige.

Mannen som er pågrepet i saken er siktet for brudd på straffelovens paragraf 351 med en strafferamme på inntil 1 år fengsel eller bot, for skade og ødeleggelse av gjenstand som tilhører en annen. Det er så langt ikke kommet inn melding om brudd på Svalbardmiljøloven som også innbefatter verneverdige bygg, men saken skal undersøkes nærmere og det kan ende opp med en skjerpet straffeutmåling. De som har utført disse pøbelstrekene må få bøter og straffereaksjoner som svir slik at dette ikke gjentar seg. Slikt hærverk vil vi ikke ha i Longyearbyen.

Dette er en alvorlig sak. Taggingen er skadeverk, og bør behandles og straffes som det.

Siste nytt i Leder

Klarere retning

Nå må det settes fart i det videre arbeidet.

Ikke prioritert nok en gang

Det er en stor jobb å prioritere hva som er riktig pengebruk.

Været gjør  noe med oss

Selv om dette har vært en hendelse vi helst skulle vært foruten, så har det vært en læringssituasjon som kan være nyttig.

Ble hørt

Om de konkluderer med at noen skal straffes eller ikke er det uansett viktig at etterforskningen gir flere svar.

Svikter byen

Sysselmannen, lokalstyre og sykehuset i Longyearbyen har ikke vært informert under prosessen. Dette er sterkt beklagelig. Den 14. november samles direktørene i de regionale helseforetakene for å beslutte fremtidig ambulansefly-struktur.

Sammen om  tv-aksjonen

Det store engasjementet i byen for innsamlingen bygger både fellesskap og samhold.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!