Perfekt for laboratorium

Det er på høy tid å forberede Svalbard på at kullet en dag vil ta slutt og det haster med å utvikle andre fornybare energikilder.

Publisert

Jobben med å utrede fremtidens energiforsyning på Svalbard skal endelig settes i gang for alvor. Etter framlegging av revidert nasjonalbudsjett, gir regjeringen jobben til Olje og energidepartementet. Regjeringen har ønske om at energiforsyningen skal være lokal. Forskning og utprøving av nye energibærere er ikke nytt på Svalbard. Her har det foregått utprøving av CO2-fangst og lagring i regi av Unis i mange år.

Å utvikle CO2-rensing for dagens kullkraftverk, som kan overføres til en rekke andre land med svært forurensende energiproduksjon, har også vært tema. I Svalbardpostens spalter har framtidig energi vært tema i lang tid med blant annet forslag om kjernekraft, geotermisk energi med utnyttelse av jordvarme og sjøkabel. Uansett er det på høy tid å forberede Svalbard på at kullet en dag vil ta slutt og at det haster med å utvikle andre fornybare energikilder. Telenor har lenge brukt Svalbard som sin lekegrind og laboratorium. Det har resultert i landets raskeste fiberkabel. Noe både Longyearbyen og Ny-Ålesund, med all sin forskningsaktivitet, nyter godt av.

Svalbard har mest sannsynlig landets høyeste tetthet av folk med doktorgrad, når man ser i forhold til innbyggertall. Unis, Forskningparken, forskerbygda Ny-Ålesund og Hornsund tiltrekker seg kapasiteter fra hele verden både innen klima, miljø og annen forskning. Det må være mulig å også trekke veksler på det allerede eksisterende forskningsmiljøet for utprøving og testing på nye felt. Solenergi er allerede på full fart inn som en fornybar energikilde. Sol døgnet rundt i store deler av året, gir gode muligheter for å benytte seg av denne energikilden. (Se sak side 4 og 5.)

Det er positivt at Longyearbyen lokalstyre også involveres i arbeidet. De sitter med mye lokal kunnskap som er viktig å ha med i den videre prosessen. Ikke minst hvordan man skal sikre byen stabil og sikker leveranse av strøm og varme i et arktisk klima. Nå gjelder det å gå inn i prosessen med åpne øyne og vurdere alle de mulighetene som finnes. Kanskje er det en kombinasjon av flere løsninger som kan bli det aller beste for fremtiden.

Fornybar energi vil passe svært godt inn på Svalbard som en naturskjønn og bærekraftig destinasjon.

Powered by Labrador CMS