Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Paradokser

Leder – 18. januar 2013

Tekst:

Publisert:

Svalbard er selvmotsigelsens land. På den ene siden er det ikke måte på hvor skadelig det er at folk beveger seg rundt om i landet. Det er som om naturen selv bryter sammen av det minste trykk, og at dyrelivet forgår bare med det blotte nærvær av folk. Av folk flest, vel og merke. På den andre siden legger de samme myndighetene glatt til side all sin angst og betenkelighet så snart det er snakk om forskning – og filmskaping. Det vil si, ikke av hvem som helst, men BBC. Kan hende får Sysselmannen nytt syn på institusjonen den dagen NRK viser de tre programmene i serien «The Polar Bear Family and Me». Serien reiser en rekke etiske og miljømessige spørsmål, som det skal bli interessant å få svar på den dagen det skjer. Mange av oss har alt sett serien på YouTube, og kjenner sterkt ubehag med framferden til forskerne fra Norsk Polarinstitutt, og til BBC-folkene.

Det de får se er ikke pent. Ikke minst fordi det i så mange sammenhenger, også av BBC, blir påpekt hvilke vanskelige tider det er for bamsene på grunn av minkende havis. Voksne bamser er robuste dyr. De tåler måneder med lite eller ingen mat, og lar seg så visst ikke skremme av litt motordur om den nå kommer fra oven eller fra bakkenivå. Ei isbjørnbinne med unger er langt mer følsom, særlig idet hun etter rundt fem måneder i skjul bryter ut av hiet i mars-april.

Det er noe isbjørnforskere i alle sammenhenger sterkt understreker. Thor S. Larsen ledet i mange år arbeidet med forskning på isbjørn i Norge, fra sin base i Norsk Polarinstitutt. Han er særdeles kritisk til all motorisert ferdsel i hiområdene, nettopp på grunn av stresset dyrene utsettes for. Dette har han i mange anledninger gitt uttrykk for, og også skrevet om det i en rapport til Norsk Polarinstitutt. En rapport instituttet har valgt å holde for seg selv, nettopp på grunn av Larsen advarsel. Det pussige i saken er at nåværende isbjørnforsker i Norsk Polarinstitutt, Jon Aars, er vel kjent med de negative konsekvensene av larm og spetakkel i hiområdene. Likevel velger han å jage ei binne med to unger opp og ned fjellsiden, like etter at bjørnene har forlatt hiet. En slik framferd er direkte skadelig for forskningens omdømme.

Og som om ikke det er hardt nok å ha forskere i hælene, får binner utstyrt med satellitthalsbånd sannelig også en gjeng BBC-folk etter seg. Ikke bare i hiområdet, men også ute i drivisen. I årenes løp har det nemlig oppstått et særegen allianse mellom BBC og Norsk Polarinstitutt. Så tett at de to institusjonene veksler mellom å lede hen.

Samtidig som programserien ble kringkastet av BBC, avsluttet Sysselmannen arbeidet med en forvaltningsplan for de samme områdene opptakene er gjort. Den dagen den blir vedtatt av Kongen i statsråd, blir det enda strengere på østkysten. For folk flest, riktignok.

Birger Amundsen

Siste nytt i Leder

Jubilerer med storfeiring

Sykehuset har både før og nå stor betydning for de som bor eller besøker byen. Det betyr trygghet for egen og andres helse.

Ut av dvalen

Det er få eller ingen små lokalsamfunn på størrelse med denne byen som kan vise til en slik lang liste med kultur- og sportsarrangement gjennom året.

Må ta lærdom

De to timene ute på havet i en båt som tok inn vann opplevdes som veldig dramatisk for de som var med, dette skulle aldri ha skjedd.

 
Kina ser mot Svalbard

Kinas posisjonering i nordområdene og Arktis er en utvikling som Norge bør følge våkent med på og ivareta sine interesser.

Bjørnen sover Ikke

I ettertid må vi være veldig glad for at isbjørnbinna og de to ungene møtte på en erfaren bjørnekjenner som selv ordnet opp og jaget bjørnene ut av boligområdet.

Sunt med mer konkurranse

«En konkurrerende matbutikk vil være positivt for forbrukerne»

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!