På tide å vise handling

Nå må ministrene holde ord og vise handlekraft.

Publisert

På Svalbard gjelder verken naturskadeloven eller fastlandets mulighet for staten til å ekspropriere grunn. Dette har ført til store problemer for de som har private boliger i skredfarlig område. Det er ikke mye verdt å ha en bolig du kun kan bo i på sommerstid.

To ministre, olje- og energiminister Terje Søviknes og justis- og beredskapsminister Willy Amundsen, besøkte Longyearbyen rett etter snøskredet i februar i år som knuste to leilighetsbygg. Heldigvis ble ingen skadet, og de som bodde i leide leiligheter har fått nye steder å bo.

Ministrene lovte de private boligeierne som var rammet, å finne fram til løsninger. Nå begynner det å haste for de som sitter igjen med nærmest verdiløse boliger. Uten erstatning fra forsikringsselskap havner de i en økonomisk kattepine.

Vi går snart en ny vinter i møte med permanent evakuering av de øverste husrekkene i Lia. De som er rammet har krav på et raskt svar på sin situasjon. Nå må ministrene holde ord og vise handlekraft.

Familien som mistet sitt private hus i det første snøskredet i Lia den 19. desember i 2015 har heller ikke fått erstatningstomt. De venter også i uvisse og trenger avklaring.

Hvis målet er å skape et stabilt familiesamfunn, med bolyst og langsiktig bosetning må rammebetingelsene være mer forutsigbare. De som investerer i egen bolig må få samme mulighet til å få erstattet boliger som på fastlandet.

Underleder:

Grønt, Grønnere

Mange har engasjert seg i konkurransen om når Stetten går. Lørdag var det endelig brudd i stetten på champagneglasset i fjellsiden på Operafjellet, og vi kunne hilse sommeren velkommen.

Svalbard er kjent som en arktisk ørken, men den siste tiden har høyere temperaturer, økende mengde regn og fuktighet ført til mer og grønnere vegetasjon. I Longyearbyen er liene grønnere, og gresset har bedre vektsvilkår. Hva disse endringene kan føre til vet vi ikke så mye om, enda.

Powered by Labrador CMS