Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nytt år, store endringer

Redaktør Hilde Røsvik i Svalbardpostens tanker om det nye året. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Nytt år, store endringer

«La oss håpe det nye året vil gi mest av det gode».

Tekst:

Publisert:

Da er vi allerede kommet et lite stykke inn i 2017. Longyearbyen er inne i en spennende og krevende tid der det skjer store og raske endringer. Noen av endringene er tvingende nødvendige, andre kommer som en konsekvens av det som har hendt i året som gikk.

Det har blitt jobbet mye med sikring av bosetningen mot nye skred. Et robust skredvarslingssystem er etablert og byen og områdene rundt blir nøye overvåket. I romjulen ble deler av byen evakuert igjen på grunn av en snøstorm som lignet den i desember for litt over et år siden. At myndighetene styrer etter føre vàr-prinsippet er betryggende. Men tre evakueringer i løpet av ett år er mye, og ikke en situasjon vi kan leve med i det lange løp.

Rekordværet vi har hatt det siste året fører til usikkerhet og gir konsekvenser vi enda ikke kjenner. Varmere og våtere klima gir endring i grunnforholdene, og gir nye utfordringer. Det er ikke bare snøskredfaren som truer, det er like mye jord-, flom- og sørpeskred. Skal dette være et robust familiesamfunn med bolyst og virketrang, må det gjøres en solid innsats for å sikre boligområdene.

Klimaet er i rask endring og det er stor interesse for hva som skjer i Høy-arktis. Forskere, klimaforkjempere og de som er tilknyttet universitetsmiljøet er opptatt av å kommunisere hvilke konsekvenser økende temperatur og mindre is har både på dyreliv og fauna. De gjør en viktig jobb når de gir signal til politikere og internasjonale beslutningstakere om at det er fare på ferde.

En annen stor endring i Svalbardsamfunnet er den store omstillingen til Store Norske. Fakta er at årsverkene i bergverksnæringen nå kun utgjør 17 prosent av totalen, mens 30 prosent av årsverkene er innen turisme og kultur. Forskning og undervisning utgjør 15 prosent. Nye bedrifter kommer til å se dagens lys i det nye året, og kanskje vil vi også se nye næringer vokse fram. Det blir spennende å se.

Kontrastene i Arktis er store og fascinerer de fleste som har valgt å bo her. Naturen og naturkreftene vi omgir oss med, må vi leve med både på godt og vondt. Livet er også fylt av kontraster, opp- og nedturer, gode og vanskelige dager. Men la oss håpe det nye året vil gi mest av det gode. Det er viktig å ta vare samholdet og den styrken samfunnet har vist når det røyner på.

Da gjenstår det å ønske alle et riktig godt nytt år og alt det beste for 2017.

Siste nytt i Leder

Jubilerer med storfeiring

Sykehuset har både før og nå stor betydning for de som bor eller besøker byen. Det betyr trygghet for egen og andres helse.

Ut av dvalen

Det er få eller ingen små lokalsamfunn på størrelse med denne byen som kan vise til en slik lang liste med kultur- og sportsarrangement gjennom året.

Må ta lærdom

De to timene ute på havet i en båt som tok inn vann opplevdes som veldig dramatisk for de som var med, dette skulle aldri ha skjedd.

 
Kina ser mot Svalbard

Kinas posisjonering i nordområdene og Arktis er en utvikling som Norge bør følge våkent med på og ivareta sine interesser.

Bjørnen sover Ikke

I ettertid må vi være veldig glad for at isbjørnbinna og de to ungene møtte på en erfaren bjørnekjenner som selv ordnet opp og jaget bjørnene ut av boligområdet.

Sunt med mer konkurranse

«En konkurrerende matbutikk vil være positivt for forbrukerne»

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!