Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Norsk oppvarming

 

Norsk oppvarming

Jo flere sjokkerte statsledere, jo bedre.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.07.2014 kl 23:40

FNs klimasjef Christiana Figueres har sett det. Lederen i FNs klimapanel, Rajendra Pachauri, det samme. Og nå har også den franske utenriksministeren Laurent Fabius sett isen som smelter med egne øyne. Med utenriksminister Børge Brende som vertskap besøkte han i forrige uke Svalbard og Ny-Ålesund som i realiteten er et arktisk laboratorium. Som klimatoppene i FN dro han også på båttur ut på Kongsfjorden og innover mot Kronebreen og Kongsbreen. Her ute flyter isen etter kalvingen, og mens han fordøyde inntrykkene fikk han høre om konsekvensene oppvarmingen har for dyrelivet i Arktis. Overfor NRK brukte han uttrykket «klimakaos». Det er i og for seg dekkende, for det er mye som ikke er som det var i Høy-Arktis.

Inntrykkets og øyeblikkets makt kan ikke overvurderes. Foranledningen til besøket på Svalbard er neste års klimamøte. I Paris i 2015 skal verden forsøke å komme fram til en ny klimaavtale. Det er ingen enkel øvelse. Kyoto-avtalen fra 1997 er vedtatt videreført til 2020, men da må en ny avtale på plass. Denne avtalen, hvor landene forplikter seg til mindre utslipp av klimafarlige gasser, skal fremforhandles i Paris neste år. Men det kan like godt ende i fiasko, og Kyoto-2-avtalen, hvor den gamle ble videreført, tar ikke for seg mer enn 10–12 prosent av verdens utslipp. Siste gang trakk blant andre Japan, USA, Canada og Russland seg fra avtalen, og har dermed ikke forpliktet seg juridisk.

Under Ny-Ålesund Symposiet i mai i år, påpekte Figueres at tiden er knapp. Underveis i samlingen med klimatopper, næringslivsledere og politikere rakk hun å ta turen med båt inn mot brefronten. For Figueres ga det et sterkt inntrykk. I mellomtiden noterer Fabius og Brende seg at isen fortsetter å smelte og at tempoet øker, mens tilfellene med ekstremvær blir hyppigere og konsekvensene større. Ekstremværet slipper vi lengst nord, men klimaet er i ferd med å endre seg fra polart til mer temperert. Det er også lett å få øye på effekten av denne temperaturøkningen, og det er lengst nord den merkes først. Derfor er det et godt grep å la så mange beslutningstakere som mulig se og oppleve det med egne øyne.

Fabius brukte begrepet «klimakaos» da han varmet opp til klimamøtet i Paris. Kanskje var han også litt sjokkert etter besøket. I så fall er det bra. Jo flere sjokkerte statsledere, jo bedre.

Siste nytt i Leder

Gratulerer

Store Norske har betydd mye for mange.

Klarere retning

Nå må det settes fart i det videre arbeidet.

Ikke prioritert nok en gang

Det er en stor jobb å prioritere hva som er riktig pengebruk.

Været gjør  noe med oss

Selv om dette har vært en hendelse vi helst skulle vært foruten, så har det vært en læringssituasjon som kan være nyttig.

Ble hørt

Om de konkluderer med at noen skal straffes eller ikke er det uansett viktig at etterforskningen gir flere svar.

Svikter byen

Sysselmannen, lokalstyre og sykehuset i Longyearbyen har ikke vært informert under prosessen. Dette er sterkt beklagelig. Den 14. november samles direktørene i de regionale helseforetakene for å beslutte fremtidig ambulansefly-struktur.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!