Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Noe å bli husket for

 

Noe å bli husket for

Det er å håpe at Longyearbyen står først i køen når Norge skal bygge sitt første renseanlegg.

Tekst:

Publisert:

Tidligere har vi skrevet om sentrale Høyre-politikere som syntes den rød-grønne regjeringens satsing på blant annet energiverket på Svalbard egentlig var ganske puslete. I 2012 uttalte Nicolai Astrup at «alt ligger til rette for et nytt og moderne kullkraftverk med full rensing». I fjor, etter valget da Høyre kom til makten sammen med Fremskrittspartiet og med støtte fra mellompartiene, ble det hele moderert. 8. oktober i år fikk vi vite at regjeringen vil ha spleiselag når kraftverket i Longyearbyen skal renoveres. Spleisen går ut på at regjeringen går inn med to tredeler og at Longyearbyen lokalstyre må dekke resten.

Den samme Astrup sa til Svalbardposten i fjor at det er veldig mye som ligger godt til rette for CO2-fangst på Svalbard, men dette er ikke nevnt i forslaget til statsbudsjett for 2015. Lokalstyret er skuffet over den manglende satsingen på CO2-rensing i tilknytning til det forurensende kullkraftverket. I tillegg er man ved Universitetssenteret på Svalbard, som faktisk forsker på- og driver testing av lagring av CO2 i bakken, naturlig nok skuffet. Heller ikke dette er nevnt i regjeringens forslag, og Unis må søke andre samarbeidspartnere. Blant de som kanskje vil støtte det videre arbeidet er EU, i tillegg til forskningsrådet. Det er i så fall ikke første gangen at norske prosjekter må hente støtte utenfor norskegrensa.

Faktum er imidlertid at Longyearbyen er et laboratoium med alle ledd av prosessen, fra forbrenningen av kull for å skaffe strøm og varme til innbyggerne, til lagring i bakken. Få kilometer unna ligger brønnene som mates med CO2, og som kunne vært et bidrag til den norske månelandingen. Likevel var det en god nyhet for verden at noen lykkes å hente ut karbondioksider fra røykgassen som oppstår. Kullkraft er verstingen når det gjelder utslipp.

Men kullkraft er enn så lenge den eneste stabile energikilden i Longyearbyen med mindre man ønsker å fyre med dieselaggregater. Og det rimer dårlig med verstingkraftverk på Svalbard som har høy miljøprofil. Derfor er det å håpe at Longyearbyen står først i køen når Norge skal bygge sitt første CCS- renseanlegg (carbon capture and storage). Trøsten er at det ikke lenger nytter å skylde å manglende teknologi. Den er hyllevare, den fungerer i Canada, og den blir garantert også etterhvert billigere. Og ikke minst er det en god ting for en regjering å bli husket for. En av de bedre.

Siste nytt i Leder

Viktig å minnes  i fellesskap

Også tragedier er en viktig del av vår historie

Gratulerer

Store Norske har betydd mye for mange.

Klarere retning

Nå må det settes fart i det videre arbeidet.

Ikke prioritert nok en gang

Det er en stor jobb å prioritere hva som er riktig pengebruk.

Været gjør  noe med oss

Selv om dette har vært en hendelse vi helst skulle vært foruten, så har det vært en læringssituasjon som kan være nyttig.

Ble hørt

Om de konkluderer med at noen skal straffes eller ikke er det uansett viktig at etterforskningen gir flere svar.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!