Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nødvendig u-sving

Næringsminister Monica Mæland (H). FOTO: Christopher Engås

Nødvendig u-sving

Konkurranse må og skal skje på like vilkår.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.06.2015 kl 09:23

Som varslet under tilføringen av friske penger til Store Norske, kommer næringsminister Monica Mæland (H) til Svalbard. Som eier av Store Norske Spitsbergen Kulkompani er hun
forpliktet til å følge opp framdriften i det statseide kullselskapet.

I tillegg er det viktig at regjeringen markerer interesse og vilje til satsing på- og utvikling av Longyearbyen og Svalbard. Ikke minst når regjeringen med slik tydelighet varsler at den venter en nedtrapping av kullvirksomheten.

Sannheten er at regjeringen er avhengig av at dette arbeidet har funnet sted.Når Mæland besøker Longyearbyen i slutten av juni er det også et ledd i arbeidet med ny stortingsmelding om Svalbard. Den nye meldingen ble varslet under en stortingsdebatt tidligere i vinter, og skal etter planen være klar i løpet av året. Mæland sier i en pressemelding at Svalbard må bli enda flinkere til å finne nye næringer. Det har hun selvsagt rett i, men det er ikke slik at Svalbard har sittet på latsiden og ventet på at noe skal skje. I fjor fikk regjeringen den første næringsplanen for Longyearbyen på et kvart århundre. I året forut har krefter fra politikk, forvaltning og næringsliv jobbet hardt med det som til slutt ble et solid dokument. Sannheten er at regjeringen er avhengig av at dette arbeidet har funnet sted.

Det er til slutt Stortinget som bestemmer de overordnede prinsippene i politikken, men ingen kjenner øygruppa bedre enn dem som lever der. Det er for eksempel et viktig mål for
Norge at det skal være et stabilt og livskraftig familiesamfunn på Svalbard. Næringsplanen vil derfor sammen med den nylig vedtatte Masterplanen for reiselivnæringen og Havneplanen
for Longyearbyen, være med på å danne grunnlaget for Norges videre kurs på Svalbard. Statsråden skal da også, i tillegg til Store Norske, ha møter med lokalstyret og næringslivet.

For Store Norskes del vil det trolig være spesielt interessant for eieren å diskutere alternativer til kulldriften. Det er fremdeles lenge til kullalderen er over på Svalbard, men nedtrappingen har allerede startet, og tiden framover må utnyttes godt. Som kjent valgte regjeringen å ikke ta stilling til søknaden om 50 millioner kroner til Store Norske Utvikling (SNU). Selve løsningen med SNU var ikke godt nok gjennomtenkt, all den tid det faktisk ville oppstå en favorisering eller konkurransesituasjon betalt av staten. Det ville i så fall vært betenkelig. Konkurranse må og skal skje på like vilkår. Det var en nødvendig u-sving.

Nøkkelord

Se bildet større

Eirik Palm, redaktør

Siste nytt i Leder

Gratulerer

Store Norske har betydd mye for mange.

Klarere retning

Nå må det settes fart i det videre arbeidet.

Ikke prioritert nok en gang

Det er en stor jobb å prioritere hva som er riktig pengebruk.

Været gjør  noe med oss

Selv om dette har vært en hendelse vi helst skulle vært foruten, så har det vært en læringssituasjon som kan være nyttig.

Ble hørt

Om de konkluderer med at noen skal straffes eller ikke er det uansett viktig at etterforskningen gir flere svar.

Svikter byen

Sysselmannen, lokalstyre og sykehuset i Longyearbyen har ikke vært informert under prosessen. Dette er sterkt beklagelig. Den 14. november samles direktørene i de regionale helseforetakene for å beslutte fremtidig ambulansefly-struktur.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!