Mens vi venter på budsjettet

Ansatte i Store Norske venter nå spent på statsbudsjettet for 2018 som blir lagt fram den 12. oktober.

Publisert

De sier de har fått lovnad fra næringsminister Monica Mæland om at de vil få et svar på om de får innvilget 900 millioner kroner til oppstart av gruva i Lunckefjell, om staten vil gå inn for ytterligere ett år med driftshvile, eller å avvikle gruvedriften. Styret i Store Norske anbefaler enten oppstart eller avvikling. Uansett er det knyttet stor spenning til hva som nå kommer, og mange arbeidsplasser står på spill. Blir det avvikling, er det også en stor ryddejobb som må gjøres framover.

Lokalpolitikerne ble i juni bedt om å gi en felles uttalelse til Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) om Store Norske sin fremtidige rolle i Longyearbyen, deriblant gruvedrift.

Bortsett fra Miljøpartiet De Grønne (MDG), som vil avvikle gruvedriften, var de andre politikerne åpne for drift, i alle fall i en periode framover. Men de mente de hadde for lite informasjon om lønnsomhet og hva dette vil koste. Det var viktig for politikerne at investeringer i Svea ikke ville gå utover statlige investeringer i Longyearbyen. Der er det stort behov for penger både til sikring av byen og til infrastruktur. Kaiområdet er totalt sprengt og det trengs en betydelig sum til havneutvikling. Penger til boligbygging og flytting av bebyggelse til skredsikre områder er også viktig å få på plass.

Før valget svarte alle lokalpolitikerne for sine respektive parti at de ville gå inn for at Unis får mer plass. Unis ber om ti millioner kroner til et skisseprosjekt for byggetrinn tre på Forskningsparken. I bunn og grunn er det nødvendig med store investeringer for å oppnå svalbardpolitiske mål både når det gjelder bosetning og videre drift av samfunnet.

På tide!!

Etter mer enn ett års venting på byggelån kan Svalbard Bygg endelig gå i gang med sitt nye næringsbygg. En unødvendig lang og byråkritisk reise mellom Næringsdepartementet og Sparebank1 er endelig over. Det er trist at staten selv ikke legger bedre til rette for næringsutvikling og nyskaping.

Powered by Labrador CMS