Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Må sikre lokal beredskap

FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Må sikre lokal beredskap

Ukens lederartikkel i Svalbardposten.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.09.2016 kl 17:22

DSB-rapporten, en 65 siders gjennomgang av skredkatastrofen den 19. desember, inneholder en rekke punkt til forbedring. Mye går på ansvarsforhold og noe på konkrete tiltak som det er lettere å ta tak i. I hovedkonklusjonen går det klart fram at selve redningsarbeidet var profesjonelt utført og at det var godt samarbeid mellom frivillige og etatene. Til sammen elleve hus ble flyttet av de enorme snømassene. 25 personer var i husene da skredet traff, ni av dem havnet under snømassene og måtte graves fram. Sju ble gravd fram i live, mens en mann på 42 år og en jente på to år omkom.

Redningsarbeidet var uten tvil svært godt i samarbeid med veldig mange frivillige i byen. Et spørsmål man kan stille seg i ettertid er om skredet hadde gått noen dager senere og mange hadde reist ned til fastlandet på ferie, hadde det da vært nok livsviktig kompetanse igjen i byen?

Økt turisme vil gi flere besøkende til øya og sjansene for ulykker øker også med det. Klimaendringer vil komme til å øke skipstrafikken, og aktiviteten i områdene utenfor Svalbard. En ekstrem natur i kombinasjon med svært lange avstander er krevende. Det er viktig at det er nok fagfolk på øya til å håndtere større ulykker, slik at ikke en for stor del av ansvaret ligger på frivillige. Det koster å opparbeide en slik kompetanse, men det er viktig å prioritere. Svalbard ligger isolert til, langt ute i havet. Beredskapen lokalt må være godt nok dimensjonert til å takle ekstreme situasjoner og ulykker. Beredskapsnivået på Svalbard må dimensjoneres i forhold til den ekstreme naturen vi bor.

En ny rapport fra Norges Vassdrags og Energidirektorat (NVE) kommer på bordet om en måneds tid. Den vil gi oss noen avklaringer og svar på hvor det er skredfare i byen og hva som må gjøres. Vi nærmer oss en ny vinter og mange vil nok kjenne på uro når vinterstormene setter inn. Det er viktig at alle som bor i Longyearbyen føler seg trygge og det er et ansvar både lokale og sentrale myndigheter må ta på alvor. Vi må ha et politi og brannvesen som er robust nok til å takle store ulykker lokalt, og et sykehus som har de akuttfunksjonene og det utstyret vi trenger. Vi kan ikke basere oss på hjelp fra nabokommunen eller et fylkesnivå slik det er på fastlandet.

Siste nytt i Leder

Jubilerer med storfeiring

Sykehuset har både før og nå stor betydning for de som bor eller besøker byen. Det betyr trygghet for egen og andres helse.

Ut av dvalen

Det er få eller ingen små lokalsamfunn på størrelse med denne byen som kan vise til en slik lang liste med kultur- og sportsarrangement gjennom året.

Må ta lærdom

De to timene ute på havet i en båt som tok inn vann opplevdes som veldig dramatisk for de som var med, dette skulle aldri ha skjedd.

 
Kina ser mot Svalbard

Kinas posisjonering i nordområdene og Arktis er en utvikling som Norge bør følge våkent med på og ivareta sine interesser.

Bjørnen sover Ikke

I ettertid må vi være veldig glad for at isbjørnbinna og de to ungene møtte på en erfaren bjørnekjenner som selv ordnet opp og jaget bjørnene ut av boligområdet.

Sunt med mer konkurranse

«En konkurrerende matbutikk vil være positivt for forbrukerne»

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!