Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Må sikre lokal beredskap

FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Må sikre lokal beredskap

Ukens lederartikkel i Svalbardposten.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.09.2016 kl 17:22

DSB-rapporten, en 65 siders gjennomgang av skredkatastrofen den 19. desember, inneholder en rekke punkt til forbedring. Mye går på ansvarsforhold og noe på konkrete tiltak som det er lettere å ta tak i. I hovedkonklusjonen går det klart fram at selve redningsarbeidet var profesjonelt utført og at det var godt samarbeid mellom frivillige og etatene. Til sammen elleve hus ble flyttet av de enorme snømassene. 25 personer var i husene da skredet traff, ni av dem havnet under snømassene og måtte graves fram. Sju ble gravd fram i live, mens en mann på 42 år og en jente på to år omkom.

Redningsarbeidet var uten tvil svært godt i samarbeid med veldig mange frivillige i byen. Et spørsmål man kan stille seg i ettertid er om skredet hadde gått noen dager senere og mange hadde reist ned til fastlandet på ferie, hadde det da vært nok livsviktig kompetanse igjen i byen?

Økt turisme vil gi flere besøkende til øya og sjansene for ulykker øker også med det. Klimaendringer vil komme til å øke skipstrafikken, og aktiviteten i områdene utenfor Svalbard. En ekstrem natur i kombinasjon med svært lange avstander er krevende. Det er viktig at det er nok fagfolk på øya til å håndtere større ulykker, slik at ikke en for stor del av ansvaret ligger på frivillige. Det koster å opparbeide en slik kompetanse, men det er viktig å prioritere. Svalbard ligger isolert til, langt ute i havet. Beredskapen lokalt må være godt nok dimensjonert til å takle ekstreme situasjoner og ulykker. Beredskapsnivået på Svalbard må dimensjoneres i forhold til den ekstreme naturen vi bor.

En ny rapport fra Norges Vassdrags og Energidirektorat (NVE) kommer på bordet om en måneds tid. Den vil gi oss noen avklaringer og svar på hvor det er skredfare i byen og hva som må gjøres. Vi nærmer oss en ny vinter og mange vil nok kjenne på uro når vinterstormene setter inn. Det er viktig at alle som bor i Longyearbyen føler seg trygge og det er et ansvar både lokale og sentrale myndigheter må ta på alvor. Vi må ha et politi og brannvesen som er robust nok til å takle store ulykker lokalt, og et sykehus som har de akuttfunksjonene og det utstyret vi trenger. Vi kan ikke basere oss på hjelp fra nabokommunen eller et fylkesnivå slik det er på fastlandet.

Siste nytt i Leder

Sammen om  tv-aksjonen

Det store engasjementet i byen for innsamlingen bygger både fellesskap og samhold.

Fikk svarteper

Det må legges mye mer i potten til byen der folk skal bo og virke.

Setter stopper for næring

Et tungvint byråkrati som gjør at prosessene tar altfor lang tid er det vi aller minst trenger nå.

Felles ansvar

Liten eller stor bedrift. Det er ikke det som skal avgjøre om en arbeidstaker skal ha ordnede og anstendige arbeidsvilkår. Det bør være et krav både i den minste og den største bedriften.

Viktig arena

Debatten må være basert på riktig fakta.

Erfaringsoverføring er viktig

Åremål kan være formålstjenlig i noen få maktposisjoner, men i hovedsak bør den avskaffes.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!