Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Loven og smaken

Den omstridte grillhytta. FOTO: Privat

Leder:

Loven og smaken

Hva passer inn på Svalbard, og hva gjør det ikke?

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.01.2016 kl 22:36

Spørsmålet stilles etter at Sysselmannens miljøvernavdeling har avslått to søknader om å sette ut mindre byggverk som et tilbud til turistene i en periode om vinteren. Den ene saken gjelder ei grillhytte som selskapet Better Moments ønsker å tilby gjestene sine. Den andre gjelder iglooer som Svalbard Villmarkssenter vil bruke til gjester som er med på hundeturer, både til å varme seg i og som et sted å søke tilflukt ved isbjørnbesøk. Sakene er nå videre i ankeregimet.

Jeg skal ikke ta stilling til grillhytter eller iglooer og hva som kan være «Svalbard-stil», all den tid dette er ei øy hvor vi finner en god blanding av hummer og kanari. Det er også Sysselmannens rett til å tolke og utøve retningslinjene som gis i lovteksten, og norsk praksis gir ankemulighet til et høyere organ om man er uenig i et vedtak. Samtidig er det på sin plass å advare mot et for stivbeint regime hvor utgangspunktet er nei. Én årsak er at den klare bestillingen fra riksforsamlingen er at vi skal ha mer turisme på Svalbard. En annen og mer aktuell- er situasjonen samfunnet har havnet i, som en konsekvens av kullkrisen og oppsigelsene som for alvor startet. Når sommer-sola skinner og det første cruiseskipet legger til kai, har 250 tidligere gruveansatte på halvannet år satt kursen for fastlandet for godt. I tillegg kommer ringene i vannet etter kuttene i kullselskapet. Fordi mange pendlere gikk i forrige runde, ble ikke konsekvensene like tydelige.

Se bildet større

Eirik Palm, redaktør

“Poenget er at vi er i
en situasjon som krever
en god dose smidighet”


Hvordan det vil slå ut har vi ikke fasiten av før til høsten, men poenget er at Longyearbyen er i en situasjon som krever en god dose smidighet. Reiselivet, store som små, må få mulighet til å vokse og danne grunnlaget for solid drift og en fornøyd kundemasse. Jeg mener likevel ikke at dette må bety frislipp, for alle er tjent med klare regler. De aktuelle sakene tyder imidlertid på at det er mangel på denne klarheten. Hva er det for eksempel som gjør en stor lavvo mer egnet ute i naturen, enn ei lite hytte i tre eller en igloo all den tid det er snakk om midlertidighet? Og må alt ha fangthyttestil med vaflex som ytterkledning? Det blir unektelig litt pussig når man ser på enkelte av byggene i nærområdet. Det blir også rart om det blir et spørsmål om personlig smak.

Et uttalt mål er at reiselivsnæringen skal ta av for deler av for tapet av arbeidsplasser i Store Norske. Etter alt å dømme kommer vi til å se disse signalene i stortingsmeldingensom er ventet til våren.

Siste nytt i Leder

Sammen om  tv-aksjonen

Det store engasjementet i byen for innsamlingen bygger både fellesskap og samhold.

Fikk svarteper

Det må legges mye mer i potten til byen der folk skal bo og virke.

Setter stopper for næring

Et tungvint byråkrati som gjør at prosessene tar altfor lang tid er det vi aller minst trenger nå.

Felles ansvar

Liten eller stor bedrift. Det er ikke det som skal avgjøre om en arbeidstaker skal ha ordnede og anstendige arbeidsvilkår. Det bør være et krav både i den minste og den største bedriften.

Viktig arena

Debatten må være basert på riktig fakta.

Erfaringsoverføring er viktig

Åremål kan være formålstjenlig i noen få maktposisjoner, men i hovedsak bør den avskaffes.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!