Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Liv og lære

Venstre har gjort en god jobb under forhandlingene, men har samtidig stilt seg lagelig til hugg fra Høyre. Her nestleder Eirik Berger (V) og leder Arild Olsen (Ap) i Longyearbyen lokalstyre sammen med Ap-leder Øyvind Snibsøer. FOTO: Christopher Engås

Leder:

Liv og lære

Venstre må vente å bli voktet på, og har allerede stilt seg til huggs gjennom økningen i politikerlønna.

Tekst:

Publisert:

Tirsdag kveld overrakte avtroppende lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap) ordførerkjedet til partifelle Arild Olsen. Det skjedde under et lokalstyremøte med innledende musikalske numre, applaus i en fullsatt sal, en diktstrofe og feiring med kaker. 53 mennesker, alle inkludert, hadde funnet veien til Newtontoppen for å få med seg konstitueringen av det nye lokalstyret og den symbolske handlingen. I salen var det mange smil. På Høyre-benken var det alvor.

Svalbardposten.no skrev mandag om samarbeidet hvor Ap og Venstre deler det meste av sentrale posisjoner seg imellom. I tillegg er Miljøpartiet de grønne med i et valgteknisk samarbeid, og de tre stemte i blokk, ti mot Høyres fem gjennom hele møtet. MDG, som har programfestet at de vil ha mindre reising, kommer selvsagt til å bryte ut, men under dette møtet sørget de tre for full regi. Som lønn fikk MDG ekstra plasser i underutvalgene. Høyre på sin side er passelig fyrt etter at forhandlingene strandet, og selv om tonen var gemyttlig, pågår en stille krig i kulissene. Det kommer vi til å se mer av i form av et parti som tar jobben i opposisjon på høyeste alvor.

Det har vært flere reaksjoner på det rød-grønne samarbeidet fordi «velgerne ville ha et borgerlig styre». Men Velgerne har også gitt Venstre et mandat: Å få mest mulig ut av politikken sin de kommende fire årene. Det er derfor en feilslutning å kritisere partiet for å ha valgt løsningen det mener vil gi den største uttellingen. Men Venstre må vente å bli voktet på, og har allerede stilt seg til huggs gjennom økningen i politikerlønna. Flertallet i det nye lokalstyret innfører en helt ny praksis når nestledervervet blir en halv stilling. Dette kommer Høyre til å bruke for alt det er verdt. Ikke minst ved tøffe, økonomiske valg, eller om Longyearbyen lokalstyre må nedbemanne på grunn av kullkrisen.

"I mellomtiden slappet MDG av på Kanariøyene"

I tillegg kommer Venstre til å få servert mer enn én kamel de neste årene. Også her kommer opposisjonen til å følge nøye med. For Ap blir det likere siden partiet ikke er en del av kritikken som Høyre nå kommer med. I tre uker har det vært soneringer og forhandlinger mellom de ulike partiene, og i dagens avis blir Venstre kritisert for spillet partiet har drevet. Det er Høyres rett til å kritisere, men det er altså Venstres privilegium å handle der tilbudet er best. Her gjorde partiet en god jobb i forhandlingene. Og i mellomtiden slappet MGD av på Kanariøyene.

Nøkkelord

Se bildet større

Eirik Palm, redaktør.

Siste nytt i Leder

Bjørnen sover Ikke

I ettertid må vi være veldig glad for at isbjørnbinna og de to ungene møtte på en erfaren bjørnekjenner som selv ordnet opp og jaget bjørnene ut av boligområdet.

Sunt med mer konkurranse

«En konkurrerende matbutikk vil være positivt for forbrukerne»

Nytt år, store endringer

«La oss håpe det nye året vil gi mest av det gode».

En julehøytid til ettertanke

Ta vare på samholdet, vær der for hverandre, se hverandre og gi hverandre klemmer, akkurat som i fjor.

Sikring krever tid og penger

Storsamfunnet må nå trå til og sørge for samfunnssikkerhet og trygghet for byens befolkning.

Viktig å minnes  i fellesskap

Også tragedier er en viktig del av vår historie

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!