Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kull, Kim og Korea

Kullet fra Svea Nord kommer ut fra fjellet, og mellomlagres før det skal inn i oppredningsverket. FOTO: Eirik Palm

Leder:

Kull, Kim og Korea

"Arlov konstaterer at historien gjentar seg, og at norske myndigheter igjen har kjøpt seg tid."

Tirsdag ble den nye turnusen i Svea avklart. Tidligere pendlerløsninger med to uker i jobb og to uker avspasering er historie i Store Norske. Det blir rett og slett for dyrt for selskapet, som har vært nøkkelen til norsk tilstedeværelse på Svalbard. Det tidligere privateide selskapet gjorde at Norge kunne sikre seg eiendommer på Svalbard da svenskene ville forlate Svea, samtidig som russerne hadde returnert til øygruppa og gjenopptatt kulldriften ved Grønfjorden. Slik sett har kullselskapet bidratt til å skape balanse på en øygruppe med tidvis dobbelt så mange sovjet-russere som nordmenn. Selskapet har også vært garantisten for stabilitet. Under Svalbardseminaret nylig avsluttet historieprofessor Thor Bjørn Arlov et foredrag med å fastslå at Store Norske har vært Norges flaggstang på Svalbard.

Store Norske vil ikke lenger makte å ta denne rollen, og går nå over til å bli en mellomstort (fremdeles stort på Svalbard) selskap med fokus på å utvikle nye næringer og arbeidsplasser, og et håp om å få igjen noe av investeringen som er gjort i Lunckefjellet. 1,2 milliarder kroner har den nye kullgruva kostet, men prisene er foreløpig ikke på kullselskapets side, og spådommene ikke de mest optimistiske. Vi vet at det kan komme overraskelser, men det forblir overraskelser. Nordlys lekte onsdag med click bait-tittelen om at Nord-Koreas leder Kim Jong-un, kan starte gruvedrift på Svalbard etter at The Independent Barents Observer fortalte at Nord-Korea har signert Svalbardtraktaten. Det er lite som tyder på at det blir flere kullgruver på Svalbard, for verken prisene eller opinionen spiller lenger på lag med kullnæringen.

Se bildet større

Eirik Palm, redaktør

"Kriser skaper friksjon,
og friksjon skaper varme,
som i sin tur er energi"


Arlov konstaterer at historien gjentar seg, og at norske myndigheter igjen har kjøpt seg tid ved å refinansiere Store Norske og legge Lunkefjell i dvale. Forrige gang trodde politikerne at de kunne puste ut de neste 20 årene, men slik gikk det som kjent ikke. Denne gangen snakker vi om en adskillig kortere tidshorisont, tre år.

Men kriser skaper friksjon, og friksjon skaper varme, som i sin tur er energi. Og energi gir som kjent fart framover. Det er derfor all grunn til å tro at Svalbard går en svært spennende tid i møte. I 2017 skal det tas stilling til om det skal åpnes for ny drift i Lunckefjell. I mellomtiden har det kommet en ny stortingsmelding om Svalbard, arbeidet med ny havn er sannsynligvis godt igang, reiselivet har bygd ut hotell- og cruisekapasiteten, fiskerinæringen er til stede og Svalbard står for en viktig del av beredskapen i Barentshavet nord.

Nøkkelord

Siste nytt i Leder

Sammen om  tv-aksjonen

Det store engasjementet i byen for innsamlingen bygger både fellesskap og samhold.

Fikk svarteper

Det må legges mye mer i potten til byen der folk skal bo og virke.

Setter stopper for næring

Et tungvint byråkrati som gjør at prosessene tar altfor lang tid er det vi aller minst trenger nå.

Felles ansvar

Liten eller stor bedrift. Det er ikke det som skal avgjøre om en arbeidstaker skal ha ordnede og anstendige arbeidsvilkår. Det bør være et krav både i den minste og den største bedriften.

Viktig arena

Debatten må være basert på riktig fakta.

Erfaringsoverføring er viktig

Åremål kan være formålstjenlig i noen få maktposisjoner, men i hovedsak bør den avskaffes.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!