Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Klargjøring i nord

 

Klargjøring i nord

Innhentingen av seismikk er selvsagt en forberedende handling.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.08.2014 kl 17:59

Innhentingen av seismiske data ved Svalbard vekker sterke reaksjoner. Bakgrunnen er åpenbart frykten for hva som kan skjule seg nede i grunnen under havbunnen. En samlet oljenæring har signalisert at den på sikt ønsker å slippe til i Høy-Arktis, samtidig som ressursanslag tyder på at en tredel av verdens uoppdagede petroleumsressurser skjuler seg i Arktis. Resonnementet er at eventuelle påviste ressurser kan føre til et økt press for å åpne det som kalles Barentshavet Nord for olje- og gassleting. Det er i og for seg en riktig antakelse, historien tatt i betraktning.

I dag går grensen ved Bjørnøya, og det var minst like høy sjø da denne grensen ble satt i forbindelse med konsekvensutredningen for petroleumsvirksomhet i Barentshavet og utenfor Lofoten tidlig på 2000-tallet. Resultatet ble et kompromiss med en generell minsteavstand til land, samtidig som Lofoten og Vesterålen ble satt på vent til fordel for ytterligere utredninger. Næringen presses til å finne nye og bedre miljømessige løsninger, men fremdeles er det i det blå.

Da spørsmålet om delelinjen i Barentshavet var på sitt vanskeligste, ble det gjort et poeng av at det gjorde forhandlingene mellom Norge og Russland enklere om man ikke på forhånd kjente til ressursene i det omstridte området. Likevel: Å ha mest mulig kunnskap er alltid det beste når en avgjørelse skal tas. Slik er det også i Arktis, selv om oljenæringen garantert kommer til å øke presset for å slippe til i områder som i dag er stengte. Et mulig utfall er en konsekvensutredning av betydningen for petroleumsvirksomhet nord for 74 grader. Til syvende og sist er det imidlertid et spørsmål om fordelene er større enn ulemper og risiko.

I kjølvannet av seismikkinnhentingen har det oppstått en diskusjon om hvorvidt dette er petroleumsvirksomhet eller ikke. Det er selvsagt ikke leteboring, men det er en forberedende handling for mulig leteboring i området. Oljedirektoratet handler utfra mandatet gitt av Olje- og energidepartementet og de folkevalgte; å sørge for at ressursene blir forvaltet på en måte som skaper størst mulig verdier for Norge. Seismikkinnhenting er en del av denne jobben. Men om det til sist blir oljeboring lenger nord, avhenger ikke bare av hva norske politikere sier. Det handler også om hva verdensopinionen synes om det, og dette kan det ligge mye makt bak. Sannsynligvis ender det derfor med et nytt kompromiss. Men det er altså flere år fram i tid.

Nøkkelord

Siste nytt i Leder

Jubilerer med storfeiring

Sykehuset har både før og nå stor betydning for de som bor eller besøker byen. Det betyr trygghet for egen og andres helse.

Ut av dvalen

Det er få eller ingen små lokalsamfunn på størrelse med denne byen som kan vise til en slik lang liste med kultur- og sportsarrangement gjennom året.

Må ta lærdom

De to timene ute på havet i en båt som tok inn vann opplevdes som veldig dramatisk for de som var med, dette skulle aldri ha skjedd.

 
Kina ser mot Svalbard

Kinas posisjonering i nordområdene og Arktis er en utvikling som Norge bør følge våkent med på og ivareta sine interesser.

Bjørnen sover Ikke

I ettertid må vi være veldig glad for at isbjørnbinna og de to ungene møtte på en erfaren bjørnekjenner som selv ordnet opp og jaget bjørnene ut av boligområdet.

Sunt med mer konkurranse

«En konkurrerende matbutikk vil være positivt for forbrukerne»

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!