Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Infotørke fra eierhold

 

Infotørke fra eierhold

Informasjonstørke i regjeringskontorene. Inne i gruvegangene begynner det nå å murre.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.04.2015 kl 17:22

Man kan aldri informere nok. Det vet de fleste ledere og de som jobber i bransjen, men i saken om kriselånet til Store Norske har det vært særdeles tyst.

Informasjonen fra Nærings- og fiskeridepartementet, som eier 99 prosent av den kriserammede hjørnesteinsbedriften på Svalbard, har vært at det ikke er noe nytt og at det jobbes videre med saken. Det har gått over tre måneder siden styreleder Annette Malm Justad ba statsråd Monica Mæland (H) om et kriselån på 450 millioner kroner, og inne i gruvegangene begynner det å murre. Styrelederen gjentar overfor nettstedet High North News at det kontinuerlig vurderer om det er forsvarlig å fortsette driften, og dersom svaret blir nei, er styret pliktig å avvikle. Så enkelt er det egentlig, for bestillingen er at kullselskapet skal drives etter forretningsmessige prinsipper.

Det vet også folk som lever, bor og kanskje har investert det meste de eier på Svalbard. Derfor er det heller ikke rart at flertallet nå begynner å bli utålmodig, for mye står på spill for mange. Ikke minst begynner uroen å bre seg når det i forkant var signalisert et svar før påskeferien. Det kom som kjent ikke. Problemet med informasjonsstrategien i regjeringen i denne saken er at vi ikke engang får et lite hint om når det kan komme en innstilling til Stortinget, hvor saken må behandles. Blir det før, under eller etter revidert nasjonalbudsjett i mai?

23. januar skrev Svalbardposten at det er et klart flertall i Stortinget for kriselån til Store Norske. Det skjedde på bakgrunn av en undersøkelse avisen gjorde i fraksjonene. Spørsmålet, skrev vi, er betingelsene som følger med. Nå sier flere av de samme politikerne til det nevnte nettstedet at de er forundret over at det hele trekker ut. Dette er selvsagt også en del av det politiske spillet i Stortinget, men det er høyst berettiget.

Denne uka drøftet Stortinget framtidas Svalbard – en framtid uten kull. Det skjedde etter forslag fra Rasmus Hansson (MDG), og flertallet vil ha dette belyst i den kommende svalbardmeldingen. Det skulle bare mangle, men vil på ingen måte være til hinder for en avgjørelse om kriselånet. Vanskelig-ere blir det imidlertid at kullprisen ligger langt under det som var planen i den siste kuttrunden. Når det kommer en løsning for kullselskapet, og det kan godt skje raskt, må det selvsagt være en løsning som er så god at selskapet slipper en tredje hestekur på like mange år.

Lite eller intet nytt er uansett ofte viktig informasjon, ikke minst for de som venter og kanskje teller på knappene.

Siste nytt i Leder

Jubilerer med storfeiring

Sykehuset har både før og nå stor betydning for de som bor eller besøker byen. Det betyr trygghet for egen og andres helse.

Ut av dvalen

Det er få eller ingen små lokalsamfunn på størrelse med denne byen som kan vise til en slik lang liste med kultur- og sportsarrangement gjennom året.

Må ta lærdom

De to timene ute på havet i en båt som tok inn vann opplevdes som veldig dramatisk for de som var med, dette skulle aldri ha skjedd.

 
Kina ser mot Svalbard

Kinas posisjonering i nordområdene og Arktis er en utvikling som Norge bør følge våkent med på og ivareta sine interesser.

Bjørnen sover Ikke

I ettertid må vi være veldig glad for at isbjørnbinna og de to ungene møtte på en erfaren bjørnekjenner som selv ordnet opp og jaget bjørnene ut av boligområdet.

Sunt med mer konkurranse

«En konkurrerende matbutikk vil være positivt for forbrukerne»

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!