Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ikke sytekopper

 

Ikke sytekopper

Når Anundsen selv fastslår at Svalbard er svært viktig for ham som samordnende minister, og har sett og opplevd lokalsamfunnet i Longyearbyen og Ny-Ålesund regner vi med at han og regjeringen følger opp.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.05.2014 kl 13:55

Longyearbyen lokalstyre vil ikke klare å videreføre dagens tjenestetilbud uten at statstilskuddet øker. Det er essensen i søknaden om statstilskudd for 2015. Nå jobber politikere og byråkratiet med finpussen, før den sendes justisminister Anders Anundsen (Frp). På prislappen står det 214,8 millioner kroner. Tilsvarende i fjor var 192,9. Økningen er slik sett ikke så stor, men selve søknaden forteller om utfordringene lokalsamfunnet står overfor. Og ikke minst når man samtidig leser næringsplanen som også om kort tid er ute av støpeskjeen.

Anundsen var nylig på Svalbard for første gang som statsråd, og vertskapet sørget for at han ble behørig informert om øyrikets tilstand. I utgangspunktet var det meningen at Anundsen skulle legge ned en grunnstein, trolig som et symbol på jobben som skal gjøres med kullkraftverket. Punktet falt bort fra programmet, og i stedet ble det en omvisning. Før besøket hadde det ifølge vår avis vært ti stanser på grunn av ulike problemer, og like før Anundsens ankomst måtte en kjele sendes til Svea for å bli reparert. Anlegget skriker etter oppgradering, og jobben må starte raskt. Alternativet til statlig finansiering er bruk av fondsmidler. I så fall er kontoen tømt i 2017. Det er ikke ubeskjedent når lokalstyret ber om 79,4 millioner kroner for å starte jobben i 2015. Anlegget skal ennå leve i 25 år. Da har det passert 50 med god margin.

Generelt koster det mye å drive og bygge på ei øy midtveis mellom fastlandet og Nordpolen. Det gjør det ikke enklere at gjennomtrekken er på mellom 20 og 30 prosent og at den desidert viktigste arbeidsplassen sliter med lønnsomheten. I Strategisk næringsplan som sannsynligvis blir vedtatt kommende uke, tas det høyde for at nedbyggingen kan komme til å fortsette. Det er imidlertid mange lyspunkter, både utfra den strategiske plasseringen, økt aktivitet i Barentshavet, forskning og undervisning, og reiseliv. Næringsplanen viser til reiselivet selv, som øyner en økning fra 230 til 700 årsverk. Men ting skjer ikke over natta og i mellomtiden må samfunnet driftes og utvikles. Konklusjonen til rådmannen i Longyearbyen er at verken lånebyrde eller avgiftene kan fortsette å øke for å nå målene. Det har han rett i, for på fire år har det vært en økning i strøm, fjernvarme og andre kommunale avgifter på tilsammen 22 prosent. Selv om motivasjonen for å bo på Svalbard ikke lenger handler om å legge opp penger, går det en smertegrense.

Selv var statsråden opptatt av at det ikke var noen klaging å høre her oppe, bare fornøyde, løsningsorienterte politikere. Man kommer sjelden noen vei med syting og klaging, og politikerne er også særdeles opptatt av å ikke framstå som sytekopper. Det er et godt tegn, men noen ganger er det heller ikke galt å kalle en spade for en spade. Når Anundsen selv fastslår at Svalbard er svært viktig for ham som samordnende minister, og har sett og opplevd lokalsamfunnet i Longyearbyen og Ny-Ålesund regner vi med at han og regjeringen følger opp når kalkulatoren begynner å gå fram mot neste statsbudsjett. Det handler om Norges interesser. Svaret får vi i oktober.

Nøkkelord

Siste nytt i Leder

Gratulerer

Store Norske har betydd mye for mange.

Klarere retning

Nå må det settes fart i det videre arbeidet.

Ikke prioritert nok en gang

Det er en stor jobb å prioritere hva som er riktig pengebruk.

Været gjør  noe med oss

Selv om dette har vært en hendelse vi helst skulle vært foruten, så har det vært en læringssituasjon som kan være nyttig.

Ble hørt

Om de konkluderer med at noen skal straffes eller ikke er det uansett viktig at etterforskningen gir flere svar.

Svikter byen

Sysselmannen, lokalstyre og sykehuset i Longyearbyen har ikke vært informert under prosessen. Dette er sterkt beklagelig. Den 14. november samles direktørene i de regionale helseforetakene for å beslutte fremtidig ambulansefly-struktur.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!