Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ikke prioritert nok en gang

FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Ikke prioritert nok en gang

Det er en stor jobb å prioritere hva som er riktig pengebruk.

Tekst:

Publisert:

Denne uken ble det klart at det ikke blir noe ambulansejetfly stasjonert i Tromsø, slik alle her hadde håpet på. Skuffelsen er naturlig nok stor lokalt.

Den reviderte Svalbardmeldingen blir lagt fram denne uken. Det skal satses på økt aktivitet i reiselivet, flere tilreisende, mer forskningsaktivitet og flere fartøy. Man trenger ikke veldig god fantasi for å forstå at flere turister og mer feltarbeid på og rundt Svalbard også vil øke risikoen for alvorlige ulykker. Et jetfly stasjonert i Tromsø vil kunne komme raskere og ha en mye bedre lastekapasitet enn dagens propellfly. Hvorfor ble det ikke prioritert?

Forrige uke var store deler av byen evakuert på grunn av skredfaren. Klimaendringene skaper usikkerhet. Når vil det gå et stort skred, og er vi virkelig trygge her? En forsker forteller i dagens avis at det bare var flaks som gjorde at det ikke gikk flere jordskred under det ekstreme regnværet. Og regn blir det også mer av, det må vi innstille oss på. Skal vi unngå stadige evakueringer på grunn av ekstremværet må det bevilges penger til å flytte deler av byen, eller bygge skredsikring. Hvor lenge må vi vente på penger til å sikre byen? Eller blir ikke det heller prioritert?

De nye festeavtalene til Næringsdepartementet stopper næringsutvikling. I over et halvt år har næringsdrivende blitt satt på vent, uten å få lån til nye næringsbygg. Er det å satse på Svalbard, og inspirere til innovasjon og utvikling? Hvorfor tar det så lang tid?

Vi har et energiverk som er enormt krevende og kostbart å vedlikeholde. De siste ukene har vi hatt to strømbrudd uten at det har vært ekstra belastning på nettet grunnet kulde. Energiverket sliter med å produsere nok fjernvarme. Det haster med å utrede alternative energiløsninger. Hvor lang tid skal det ta? Er det ikke prioritert?

Det er en stor jobb å prioritere hva som er riktig pengebruk. Svalbardsamfunnet er uansett dyrt å drive. Ballen ligger hos politikerne og sentrale myndigheter. De som bor her er vant til å løse de utfordringene som kommer, men det finnes en smertegrense.

Siste nytt i Leder

Klarere retning

Nå må det settes fart i det videre arbeidet.

Været gjør  noe med oss

Selv om dette har vært en hendelse vi helst skulle vært foruten, så har det vært en læringssituasjon som kan være nyttig.

Ble hørt

Om de konkluderer med at noen skal straffes eller ikke er det uansett viktig at etterforskningen gir flere svar.

Svikter byen

Sysselmannen, lokalstyre og sykehuset i Longyearbyen har ikke vært informert under prosessen. Dette er sterkt beklagelig. Den 14. november samles direktørene i de regionale helseforetakene for å beslutte fremtidig ambulansefly-struktur.

Sammen om  tv-aksjonen

Det store engasjementet i byen for innsamlingen bygger både fellesskap og samhold.

Fikk svarteper

Det må legges mye mer i potten til byen der folk skal bo og virke.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!