I praksis isolert

Samtidig er det svært betenkelig at en feil i en stasjon på fastlandet satte det meste av teletrafikk og samband på Svalbard så til de grader ut av spill.

Publisert

Mandag ettermiddag ble telefoner og dataforbindelsen satt sjakk matt. En feil i en stasjon i Harstad gjorde at det med ett ikke var mulig å ringe ut, verken fra fastlinjer eller mobiltelefon. Heller ikke nettet fungerte. Dermed ble over 2.000 innbyggerne på Svalbard i praksis isolert fra omverden. Det er i seg selv en spesiell opplevelse i 2014, men i beredskapssammenheng er det særdeles alvorlig, for det var heller ingen enkel øvelse å komme i kontakt med politi, brannvesen eller helsepersonell. Det vil si, det var mulig å ringe nødnumrene fra analog fasttelefon, men det er det ikke så mange som har i dag. Hadde det oppstått en situasjon hvor det var nødvendig med utrykning, kunne følgene dermed blitt fatale. I tillegg sto flytrafikken fordi navigasjonsutstyr ble rammet av feilen. Og på Longyearbyen sykehus hadde de ansatte ingen god følelse.

Beliggenhet og klima gjør at Longyearbyen og de andre samfunnene på Spitsbergen er vant til å klare seg når det oppstår situasjoner. Noe annet valg er det ikke. De fleste av innbyggerne har også vært ute en vinternatt før, lokalsamfunnet er oversiktlig og gjennomsnittalderen lav. Likevel: Opplevelsen av trygghet skal likevel ikke undervurderes, og Svalbard har en svært høy andel småbarnsforeldre. I tillegg kommer det faktum at Svalbard har et stort innslag av tung industri, samt et høyt aktivitetsnivå i reiselivsnæringen. I dette tilfellet var meldingen fra Telenor at det i verste fall kunne ta så mye som to døgn før feilen var rettet. Selv om det ble vurdert vaktpatruljering ligger mye sannhet i å forberede seg på det verste og håpe det beste. Et spørsmål Longyearbyen lokalstyre og Sysselmannen på Svalbard i ettertid bør stille seg er om de var tilstrekkelig forberedt på en slik hendelse.

Samtidig er det
svært betenkelig at en feil i en stasjon på fastlandet satte det meste av teletrafikk og samband på Svalbard så til de grader ut av spill. Nå ble feilen rettet og det gikk bare drøye fem timer, men uhell rammer som kjent også når det aldeles ikke bør skje noe. Denne gangen gjorde det heller ikke det, men opplysningene på et tidligere tidspunkt var at det i verste fall kunne gå et par døgn før forbindelsen var gjenopprettet. Det er i alles interesse at vi kan stole på sambandet. Derfor er det også forundelig at det ikke fantes en back up-løsning. Sysselmann Odd Olsen Ingerø bør som Justis- og beredskapsdepartementets forlengede arm på Svalbard følge opp.

Slike erfaringer bør vi ikke ha flere av i framtida.

Powered by Labrador CMS