Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

I hodet på en minister

Leder – 21. juni 2013

Tekst:

Publisert:

Mon tro hva næringsminister Trond Giske tenkte, da han brått fant ut at det var på tide å skifte ut styrelederen i Kings Bay? Det blir sagt om Giske, en av stjernegutta i Ap-laget, at han både er handlekraftig og durkdreven som politiker. Når det gjelder statsselskapet Kings Bay har han imidlertid bommet stygt. Giske har vist manglende dømmekraft, og tydeligvis ikke forstått kraften i Kings Bay. Uten å trekke en eneste sammenligning til den skrekkelige eksplosjonsulykka høsten 1962, da 21 mann omkom, er det likevel en forbindelse mellom dagens støy og det politiske rabalderet i 1962. Det som førte til at Gerhardsen-regjeringen måtte gå i 1963, og ryddet vei for den første borgelige regjering etter krigen.

Kings Bay har fortsatt sprengkraft. Noen annen forklaring finnes ikke på oppstyret rundt skifte av styrelederen i selskapet. Som selskap er Kings Bay AS nærmest for en ubetydelighet å regne med sine knapt 30 ansatte. Med all sin aktivitet knyttet til et knøttlite sted i en fjord på Svalbard. Hvilken betydning har det om styrelederen blir kastet på dør etter å ha sittet i elleve år, og at en avdanket Ap-politiker overtar? Ingen. Absolutt ingen betydning. Til alt overmål ville Hill-Marta Solberg ha gjort en utmerket jobb. Hun som i alle år har vist større interesse for Svalbard enn de fleste på tinget.

Kings Bay er et heleid statsselskap, med næringsministeren som enerådende generalforsamling. Juridisk kan Trond Giske derfor stort sett gjøre hva han vil med styret, hvor umotivert det enn fortoner seg for oss andre. Noe gikk likevel galt for statsråden, og for Nærings- og handelsdepartementet. Hvilken plan de enn hadde, sprakk opplegget. Det var NRK som tirsdag morgen brakte nyheten om at Giske hadde sparket styreleder Knut Ore, og at Hill-Marta Solberg skulle overta vervet. Ore var selvsagt forundret, ikke minst fordi han for ett år siden ble utnevnt for to nye år som styreleder. Hvorfor Giske plutselig fant det på tide å bytte han ut midt i perioden, er fullstendig ulogisk. Med mindre Knut Ore hadde skikket seg så dårlig det siste året at han måtte ut. Det er ikke tilfellet. Ore har gjort en framragende jobb for Kings Bay i alle år, og er den som har ivaretatt kontinuiteten i selskapet. Det er særlig viktig for et selskap som Kings Bay, hvor administrerende direktører kommer og går.

Å utnevne Solberg ble åpenbart for belastende, selv for en tykkhudet kar som Giske. Under generalforsamlingen i Kings Bay tirsdag ble til alles store overraskelse Sintef-direktør Unni Steinsmo den utpekte. Nyheten ble gjort kjent gjennom en pressemelding, hvor departementet skriver at det ikke medfører riktighet at Hill-Marta Solberg var utpekt som erstatter for Ore. Nei vel, da. Men det er neppe sannheten?

Det verken næringsminsteren, eller departementet for den saks skyld, har kunnet svare på, er motivet for styreskiftet. Så langt står ingen begrunnelse til troende. Det tar seg dårlig ut. Ikke minst for Trond Giske.

Birger Amundsen

Nøkkelord

Siste nytt i Leder

Jubilerer med storfeiring

Sykehuset har både før og nå stor betydning for de som bor eller besøker byen. Det betyr trygghet for egen og andres helse.

Ut av dvalen

Det er få eller ingen små lokalsamfunn på størrelse med denne byen som kan vise til en slik lang liste med kultur- og sportsarrangement gjennom året.

Må ta lærdom

De to timene ute på havet i en båt som tok inn vann opplevdes som veldig dramatisk for de som var med, dette skulle aldri ha skjedd.

 
Kina ser mot Svalbard

Kinas posisjonering i nordområdene og Arktis er en utvikling som Norge bør følge våkent med på og ivareta sine interesser.

Bjørnen sover Ikke

I ettertid må vi være veldig glad for at isbjørnbinna og de to ungene møtte på en erfaren bjørnekjenner som selv ordnet opp og jaget bjørnene ut av boligområdet.

Sunt med mer konkurranse

«En konkurrerende matbutikk vil være positivt for forbrukerne»

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!