Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hva Mæland bør si

 

Hva Mæland bør si

Nå har hun sjansen til å komme med sin første budsjettlekkasje.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.08.2014 kl 10:37

1. september kommer næringsminister Monica Mæland (H) på sitt første statsrådbesøk til Svalbard. I løpet av tre dager skal hun blant annet til Ny-Ålesund, hvor hun skal ha møter med Kings Bay og deler av forskningsmiljøet i verdens nordligste bosetning. Fra toppen av Zeppelinfjellet vil hun med egne øyne se bresmeltingen. I tillegg vil hun få innblikk i hva Norsk polarinstitutt, Norsk institutt for luftforskning (Nilu), Alfred Wegener-instituttet og forskere fra andre land jobber med på nesten 78,9 grader nord.

Dette er et viktig sted for klimaforskningen, og for Norge som vertskap. Men vertskap forplikter, og Mæland bør derfor benytte sjansen til å ha med seg en pakke i form av løfter om finansiering av nye forskningsbygg. Svalbardposten har tidligere skrevet om Japan, som må ta til takke med ei gammel og sliten brakke halvannen kilometer fra den øvrige bebyggelsen. Ifølge Kings Bay, som forvalter Ny-Ålesund, haster det med å bygge nytt, og i løpet av et par år er det ventet at ytterligere én forskningsstasjon er moden for utflytting. Men dette er et stort løft for Kings Bay, som er avhengig av støtte fra sin eier. Det er her Mæland kommer inn, som ansvarlig statsråd. Nå har hun sjansen til å komme med sin første budsjettlekkasje.

Forventningene er dermed store, ikke minst siden justis-minister Anders Anundsen (Frp) i vinter lovte å videreformidle behovet til sin regjeringskollega. Da Anundsen besøkte Ny-Ålesund ble han møtt med det som i høyeste grad må kunne kalles klar tale om tilstand og behov. Kings Bay-direktør Ole Øiseth var klar og tydelig da han orienterte statsråden, som altså kvitterte med en lovnad om å ta det videre. Et tilleggsar-gument er nettopp hensynet til miljøet i den forstand at behovet for energi fra dieselaggregatene blir mindre.

Monica Mæland skal i også besøke Svalsat og den nye Lunckefjellgruva til Store Norske. I tillegg skal hun foreta den offisielle åpningen av forkurset til ingeniørutdanningen. Selv om det på et tidspunkt vil komme, vil det i dag være oppsiktsvekkende om Mæland signaliserer kursendringer utover et politisk ønske om å bygge opp forskning og reiseliv, i tillegg til fortsatt drift i kullselskapet. Det har også andre sagt før henne.

Nøkkelord

Siste nytt i Leder

Sammen om  tv-aksjonen

Det store engasjementet i byen for innsamlingen bygger både fellesskap og samhold.

Fikk svarteper

Det må legges mye mer i potten til byen der folk skal bo og virke.

Setter stopper for næring

Et tungvint byråkrati som gjør at prosessene tar altfor lang tid er det vi aller minst trenger nå.

Felles ansvar

Liten eller stor bedrift. Det er ikke det som skal avgjøre om en arbeidstaker skal ha ordnede og anstendige arbeidsvilkår. Det bør være et krav både i den minste og den største bedriften.

Viktig arena

Debatten må være basert på riktig fakta.

Erfaringsoverføring er viktig

Åremål kan være formålstjenlig i noen få maktposisjoner, men i hovedsak bør den avskaffes.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!