Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hva Mæland bør si

 

Hva Mæland bør si

Nå har hun sjansen til å komme med sin første budsjettlekkasje.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.08.2014 kl 10:37

1. september kommer næringsminister Monica Mæland (H) på sitt første statsrådbesøk til Svalbard. I løpet av tre dager skal hun blant annet til Ny-Ålesund, hvor hun skal ha møter med Kings Bay og deler av forskningsmiljøet i verdens nordligste bosetning. Fra toppen av Zeppelinfjellet vil hun med egne øyne se bresmeltingen. I tillegg vil hun få innblikk i hva Norsk polarinstitutt, Norsk institutt for luftforskning (Nilu), Alfred Wegener-instituttet og forskere fra andre land jobber med på nesten 78,9 grader nord.

Dette er et viktig sted for klimaforskningen, og for Norge som vertskap. Men vertskap forplikter, og Mæland bør derfor benytte sjansen til å ha med seg en pakke i form av løfter om finansiering av nye forskningsbygg. Svalbardposten har tidligere skrevet om Japan, som må ta til takke med ei gammel og sliten brakke halvannen kilometer fra den øvrige bebyggelsen. Ifølge Kings Bay, som forvalter Ny-Ålesund, haster det med å bygge nytt, og i løpet av et par år er det ventet at ytterligere én forskningsstasjon er moden for utflytting. Men dette er et stort løft for Kings Bay, som er avhengig av støtte fra sin eier. Det er her Mæland kommer inn, som ansvarlig statsråd. Nå har hun sjansen til å komme med sin første budsjettlekkasje.

Forventningene er dermed store, ikke minst siden justis-minister Anders Anundsen (Frp) i vinter lovte å videreformidle behovet til sin regjeringskollega. Da Anundsen besøkte Ny-Ålesund ble han møtt med det som i høyeste grad må kunne kalles klar tale om tilstand og behov. Kings Bay-direktør Ole Øiseth var klar og tydelig da han orienterte statsråden, som altså kvitterte med en lovnad om å ta det videre. Et tilleggsar-gument er nettopp hensynet til miljøet i den forstand at behovet for energi fra dieselaggregatene blir mindre.

Monica Mæland skal i også besøke Svalsat og den nye Lunckefjellgruva til Store Norske. I tillegg skal hun foreta den offisielle åpningen av forkurset til ingeniørutdanningen. Selv om det på et tidspunkt vil komme, vil det i dag være oppsiktsvekkende om Mæland signaliserer kursendringer utover et politisk ønske om å bygge opp forskning og reiseliv, i tillegg til fortsatt drift i kullselskapet. Det har også andre sagt før henne.

Nøkkelord

Siste nytt i Leder

Bjørnen sover Ikke

I ettertid må vi være veldig glad for at isbjørnbinna og de to ungene møtte på en erfaren bjørnekjenner som selv ordnet opp og jaget bjørnene ut av boligområdet.

Sunt med mer konkurranse

«En konkurrerende matbutikk vil være positivt for forbrukerne»

Nytt år, store endringer

«La oss håpe det nye året vil gi mest av det gode».

En julehøytid til ettertanke

Ta vare på samholdet, vær der for hverandre, se hverandre og gi hverandre klemmer, akkurat som i fjor.

Sikring krever tid og penger

Storsamfunnet må nå trå til og sørge for samfunnssikkerhet og trygghet for byens befolkning.

Viktig å minnes  i fellesskap

Også tragedier er en viktig del av vår historie

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!