Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hva Mæland bør si

 

Hva Mæland bør si

Nå har hun sjansen til å komme med sin første budsjettlekkasje.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.08.2014 kl 10:37

1. september kommer næringsminister Monica Mæland (H) på sitt første statsrådbesøk til Svalbard. I løpet av tre dager skal hun blant annet til Ny-Ålesund, hvor hun skal ha møter med Kings Bay og deler av forskningsmiljøet i verdens nordligste bosetning. Fra toppen av Zeppelinfjellet vil hun med egne øyne se bresmeltingen. I tillegg vil hun få innblikk i hva Norsk polarinstitutt, Norsk institutt for luftforskning (Nilu), Alfred Wegener-instituttet og forskere fra andre land jobber med på nesten 78,9 grader nord.

Dette er et viktig sted for klimaforskningen, og for Norge som vertskap. Men vertskap forplikter, og Mæland bør derfor benytte sjansen til å ha med seg en pakke i form av løfter om finansiering av nye forskningsbygg. Svalbardposten har tidligere skrevet om Japan, som må ta til takke med ei gammel og sliten brakke halvannen kilometer fra den øvrige bebyggelsen. Ifølge Kings Bay, som forvalter Ny-Ålesund, haster det med å bygge nytt, og i løpet av et par år er det ventet at ytterligere én forskningsstasjon er moden for utflytting. Men dette er et stort løft for Kings Bay, som er avhengig av støtte fra sin eier. Det er her Mæland kommer inn, som ansvarlig statsråd. Nå har hun sjansen til å komme med sin første budsjettlekkasje.

Forventningene er dermed store, ikke minst siden justis-minister Anders Anundsen (Frp) i vinter lovte å videreformidle behovet til sin regjeringskollega. Da Anundsen besøkte Ny-Ålesund ble han møtt med det som i høyeste grad må kunne kalles klar tale om tilstand og behov. Kings Bay-direktør Ole Øiseth var klar og tydelig da han orienterte statsråden, som altså kvitterte med en lovnad om å ta det videre. Et tilleggsar-gument er nettopp hensynet til miljøet i den forstand at behovet for energi fra dieselaggregatene blir mindre.

Monica Mæland skal i også besøke Svalsat og den nye Lunckefjellgruva til Store Norske. I tillegg skal hun foreta den offisielle åpningen av forkurset til ingeniørutdanningen. Selv om det på et tidspunkt vil komme, vil det i dag være oppsiktsvekkende om Mæland signaliserer kursendringer utover et politisk ønske om å bygge opp forskning og reiseliv, i tillegg til fortsatt drift i kullselskapet. Det har også andre sagt før henne.

Nøkkelord

Siste nytt i Leder

Gratulerer

Store Norske har betydd mye for mange.

Klarere retning

Nå må det settes fart i det videre arbeidet.

Ikke prioritert nok en gang

Det er en stor jobb å prioritere hva som er riktig pengebruk.

Været gjør  noe med oss

Selv om dette har vært en hendelse vi helst skulle vært foruten, så har det vært en læringssituasjon som kan være nyttig.

Ble hørt

Om de konkluderer med at noen skal straffes eller ikke er det uansett viktig at etterforskningen gir flere svar.

Svikter byen

Sysselmannen, lokalstyre og sykehuset i Longyearbyen har ikke vært informert under prosessen. Dette er sterkt beklagelig. Den 14. november samles direktørene i de regionale helseforetakene for å beslutte fremtidig ambulansefly-struktur.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!