Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hva Anundsen vet

 

Hva Anundsen vet

Dette er et vesentlig sted i verdensmålestokk.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.05.2014 kl 19:23

Å påta seg rollen som vert medfører forpliktelser. Er gjestene beskjedne nok, kan det godt hende reaksjonen uteblir, men på et tidspunkt skjer det noe med tålmodigheten. Norge har påtatt seg rollen som vertskap for internasjonale forskere i Ny-Ålesund – verdens nordligste bosetning. Stort sett er forholdene gode og godt tilrettelagt, men Kings Bay AS er ikke stolte av lokalene de tilbyr de japanske forskerne.

Det sørget også
direktør Ole Øiseth for å fortelle justisminister Anders Anundsen (Frp) da han gjestet Ny-Ålesund for noen uker siden. På turen fikk han også se bygningen fra 1960-tallet, et godt stykke unna den øvrige bebyggelsen. Han fikk også vite at Japan har ventet lenge på nye lokaler for forskerne sine, og at en ny, moderne og funksjonell bygning har vært planlagt i flere år. Det er finansieringen det står i. Et overslag viser at det vil koste omkring 20 millioner kroner, et stort løft med mindre det kommer statlig finansiering. Anundsen passet på å ikke love noe, men fastslo at Svalbard er viktig for ham og at han som koordinerende statsråd for Svalbard, vil bringe det videre.

Kings Bay-direktøren er ikke komfortabel med lokalene han tilbyr, og vet også at det kommer en ny sak om få år. Også forskere fra andre land har behov for nye lokaler, trolig om så kort tid som tre år. Også dette vet Anundsen etter besøket i Ny-Ålesund, som han så ut til å sette stor pris på. Han kjenner desuten til ønsket om å styrke den norske forsker-tilstedeværelsen i nord, for det gjør andre land. Dette var det første besøket hans her nord som statsråd og det andre som rikspolitiker. Han virket også oppriktig interessert og stolt over hva Norge har fått til i høy-Arktis, ikke minst på 70 grader nord hvor forskere fra hele verden strømmer til. Dette er et vesentlig sted i verdensmålestokk.

Klimaspørsmål står på agendaen når Ny-Ålesund Symposiet 2014 begynner i slutten av mai. Under uformelle omstendigheter, og bare i sokkelesten, veksler klimaeksperter erfaringer og drøfter utfordringer og løsninger. Symposiet varer over flere dager og er ettertraktet og eksklusivt. Det henger også høyt å kunne delta. Det viktigste er imidlertid hva disse har med seg tilbake til storsamfunnet av ideer, ny kunnskap og inspirasjon, et fotavtrykk fra Ny-Ålesund. Dette burde gjøre regjeringen ekstra stolte over øysamfunnet midtveis mellom fastland og polpunkt.

Når deltakere fra hele verden inntar verdens nordligste boetning for å delta i Ny-Ålesund Symposiet, hadde det vært hyggelig for Kings Bay å kunne fortelle om planene og å komme med konkrete datoer. Det er neppe sikkert at det skjer så raskt. Mest sannsynlig må det bli til høsten når Anders Anundsen og resten av regjeringen legger fram sitt første statsbudsjett. Kanskje vil de overraske da? Den koordinerende statsråden i regjeringen kjenner i hvert fall problemet svært godt nå.

Siste nytt i Leder

Jubilerer med storfeiring

Sykehuset har både før og nå stor betydning for de som bor eller besøker byen. Det betyr trygghet for egen og andres helse.

Ut av dvalen

Det er få eller ingen små lokalsamfunn på størrelse med denne byen som kan vise til en slik lang liste med kultur- og sportsarrangement gjennom året.

Må ta lærdom

De to timene ute på havet i en båt som tok inn vann opplevdes som veldig dramatisk for de som var med, dette skulle aldri ha skjedd.

 
Kina ser mot Svalbard

Kinas posisjonering i nordområdene og Arktis er en utvikling som Norge bør følge våkent med på og ivareta sine interesser.

Bjørnen sover Ikke

I ettertid må vi være veldig glad for at isbjørnbinna og de to ungene møtte på en erfaren bjørnekjenner som selv ordnet opp og jaget bjørnene ut av boligområdet.

Sunt med mer konkurranse

«En konkurrerende matbutikk vil være positivt for forbrukerne»

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!