Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hva Anundsen vet

 

Hva Anundsen vet

Dette er et vesentlig sted i verdensmålestokk.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.05.2014 kl 19:23

Å påta seg rollen som vert medfører forpliktelser. Er gjestene beskjedne nok, kan det godt hende reaksjonen uteblir, men på et tidspunkt skjer det noe med tålmodigheten. Norge har påtatt seg rollen som vertskap for internasjonale forskere i Ny-Ålesund – verdens nordligste bosetning. Stort sett er forholdene gode og godt tilrettelagt, men Kings Bay AS er ikke stolte av lokalene de tilbyr de japanske forskerne.

Det sørget også
direktør Ole Øiseth for å fortelle justisminister Anders Anundsen (Frp) da han gjestet Ny-Ålesund for noen uker siden. På turen fikk han også se bygningen fra 1960-tallet, et godt stykke unna den øvrige bebyggelsen. Han fikk også vite at Japan har ventet lenge på nye lokaler for forskerne sine, og at en ny, moderne og funksjonell bygning har vært planlagt i flere år. Det er finansieringen det står i. Et overslag viser at det vil koste omkring 20 millioner kroner, et stort løft med mindre det kommer statlig finansiering. Anundsen passet på å ikke love noe, men fastslo at Svalbard er viktig for ham og at han som koordinerende statsråd for Svalbard, vil bringe det videre.

Kings Bay-direktøren er ikke komfortabel med lokalene han tilbyr, og vet også at det kommer en ny sak om få år. Også forskere fra andre land har behov for nye lokaler, trolig om så kort tid som tre år. Også dette vet Anundsen etter besøket i Ny-Ålesund, som han så ut til å sette stor pris på. Han kjenner desuten til ønsket om å styrke den norske forsker-tilstedeværelsen i nord, for det gjør andre land. Dette var det første besøket hans her nord som statsråd og det andre som rikspolitiker. Han virket også oppriktig interessert og stolt over hva Norge har fått til i høy-Arktis, ikke minst på 70 grader nord hvor forskere fra hele verden strømmer til. Dette er et vesentlig sted i verdensmålestokk.

Klimaspørsmål står på agendaen når Ny-Ålesund Symposiet 2014 begynner i slutten av mai. Under uformelle omstendigheter, og bare i sokkelesten, veksler klimaeksperter erfaringer og drøfter utfordringer og løsninger. Symposiet varer over flere dager og er ettertraktet og eksklusivt. Det henger også høyt å kunne delta. Det viktigste er imidlertid hva disse har med seg tilbake til storsamfunnet av ideer, ny kunnskap og inspirasjon, et fotavtrykk fra Ny-Ålesund. Dette burde gjøre regjeringen ekstra stolte over øysamfunnet midtveis mellom fastland og polpunkt.

Når deltakere fra hele verden inntar verdens nordligste boetning for å delta i Ny-Ålesund Symposiet, hadde det vært hyggelig for Kings Bay å kunne fortelle om planene og å komme med konkrete datoer. Det er neppe sikkert at det skjer så raskt. Mest sannsynlig må det bli til høsten når Anders Anundsen og resten av regjeringen legger fram sitt første statsbudsjett. Kanskje vil de overraske da? Den koordinerende statsråden i regjeringen kjenner i hvert fall problemet svært godt nå.

Siste nytt i Leder

Gratulerer

Store Norske har betydd mye for mange.

Klarere retning

Nå må det settes fart i det videre arbeidet.

Ikke prioritert nok en gang

Det er en stor jobb å prioritere hva som er riktig pengebruk.

Været gjør  noe med oss

Selv om dette har vært en hendelse vi helst skulle vært foruten, så har det vært en læringssituasjon som kan være nyttig.

Ble hørt

Om de konkluderer med at noen skal straffes eller ikke er det uansett viktig at etterforskningen gir flere svar.

Svikter byen

Sysselmannen, lokalstyre og sykehuset i Longyearbyen har ikke vært informert under prosessen. Dette er sterkt beklagelig. Den 14. november samles direktørene i de regionale helseforetakene for å beslutte fremtidig ambulansefly-struktur.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!