Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hjemmeleksen

FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Hjemmeleksen

Det hjelper lite med mange gjester om de ikke betaler for seg.

Tekst:

Publisert:

Omtrent slik er utgangspunktet i programmet som Innovasjon Norge for tiden kjører sammen med reiselivsnæringen i Longyearbyen. Under samlingen som fant sted på et av møterommene på Unis, og hvor reiselivsorganisasjonen Visit Svalbard var arrangør, ble det gang på gang understreket at målet er å få flest mulig av turistene til å betale så mye som mulig for mest mulig. Dette poenget er kanskje viktigere enn mange er klar over, for dersom årets hittil innmelding av cruiseanløp for 2015 er en indikator, står Svalbard for en nedgang neste år. 2015 er året da tungoljeforbudet slår inn for fullt og cruiseskipene i praksis bare har Isfjorden-området å gå til.

Enda mer merkbart blir det i Ny-Ålesund, som for få år siden hadde rundt 40.000 turister i løpet av en sesong. Disse legger igjen penger gjennom blant annet havnetjeneste og handel, som i sin tur er et viktig tilskudd i kassa til Kings Bay AS, som driver forskerbyen. Det har ført til at prisene har blitt lavere enn de ellers ville vært. Hvordan selskapet løser det gjenstår å se, men når selv forskere som følger klima og miljø synes det har vært greit
med enorme cruiseskip i Kongsfjorden, betyr det mye.

Det er her poenget om å ta seg betalt gjør seg gjeldende, men ikke alene. Det er nemlig gode produkter og tilbud på anløpsstedet som skal få kundene, herunder turistene, på land. Dette er den store oppgaven, ikke bare til reiselivet alene, men til hele samfunnet: Å gi cruiseturistene lyst og gode grunner til å forlate skuta, så mange som mulig, for å se, oppleve og legge igjen penger. Lykkes man med det, behøver det ikke å bli så store forskjeller i omsetningen. Deltakerne på samlinga fikk i hjemmelekse å sy sammen ulike produkter i pakker for turistene. Neste trinn må være at hele handelsnæringen er med. Det hjelper lite med fulle turistkaier om fortjenesten uteblir.

Nøkkelord

Siste nytt i Leder

Sunt med mer konkurranse

«En konkurrerende matbutikk vil være positivt for forbrukerne»

Nytt år, store endringer

«La oss håpe det nye året vil gi mest av det gode».

En julehøytid til ettertanke

Ta vare på samholdet, vær der for hverandre, se hverandre og gi hverandre klemmer, akkurat som i fjor.

Sikring krever tid og penger

Storsamfunnet må nå trå til og sørge for samfunnssikkerhet og trygghet for byens befolkning.

Viktig å minnes  i fellesskap

Også tragedier er en viktig del av vår historie

Gratulerer

Store Norske har betydd mye for mange.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!