Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Himmelsk øyeblikk

 

Himmelsk øyeblikk

Med prisene de tilreisende har betalt, har de all grunn til å klage om det øvrige ikke svarer til forventningene.

Tekst:

Publisert:

Noen øyeblikk husker man bedre enn andre. Øyeblikket vi har snakket om de siste par årene, og som vi kommer til å fortsette å snakke om, er bekmørkt. I 147 sekunder varer den totale solformørkelsen. Den som får folk fra alle verdenshjørner til å strømme til Svalbard og Færøyene, som ligger midt i sentrum av formørkelsesbanen. Hvor mange mennesker som kommer til Longyearbyen er uvisst, men Svalbard lufthavn Longyear opererer helt på grensen når det gjelder plass til flymaskiner. Vi må tilbake til 2008 for å oppleve et like stort trøkk på flyplassen.

Det klarer de å håndtere. Det samme gjør reiselivet, som har rutiner og erfaring til å ta seg av store grupper. Anslagene varierer, men det er klart at folketallet i Longyearbyen kommer til å være fordoblet på den aktuelle dagen. Hvor mange som kommer i privat ærend og har privat innlosjering er uvisst, men vi vet at det kommer turister og entusiaster fra hele verden.

Dette vekker kremmerånden, både hos private og i reiselivet. Det er stort sett bra, men i begeistringen over en nesten grenseløs betalingsvilje er det lett å la seg blende av nuet, glemme morgendagen og tenke at disse folkene kommer uansett ikke tilbake. Kanskje gjør de det heller ikke, men samtidig snakker vi om historiefortellere fra Svalbard. Erfaringene herfra vil de formidle videre, også de dårlige. Derfor er det lille ekstra en god investering, akkurat som i servicebransjen forøvrig.

Vertskap er et godt begrep fordi det forplikter. Men det er også forskjell på godt og dårlig vertskap. Reiselivssjef Ronny Brunvoll snakker om samordnet tankegang slik at Longyearbyen framstår på en god måte. Brunvoll har selvsagt framtida i tankene, for han vet at dette har stor verdi for framtidas reiseliv på Svalbard. For som han sier: Dette er en «snapchat-hendelse». Suverene opplevelser og gode historier vil også ta plass på nettet og selge inn Svalbard som reisemål til nye interesserte.

Men fallhøyden er stor. Været kan vi ikke gjøre noe med, men med prisene som de tilreisende har betalt, har de all grunn til å klage om det øvrige ikke svarer til forventningene. En liten tue kan som kjent velte et stort lass.

Siste nytt i Leder

Gratulerer

Store Norske har betydd mye for mange.

Klarere retning

Nå må det settes fart i det videre arbeidet.

Ikke prioritert nok en gang

Det er en stor jobb å prioritere hva som er riktig pengebruk.

Været gjør  noe med oss

Selv om dette har vært en hendelse vi helst skulle vært foruten, så har det vært en læringssituasjon som kan være nyttig.

Ble hørt

Om de konkluderer med at noen skal straffes eller ikke er det uansett viktig at etterforskningen gir flere svar.

Svikter byen

Sysselmannen, lokalstyre og sykehuset i Longyearbyen har ikke vært informert under prosessen. Dette er sterkt beklagelig. Den 14. november samles direktørene i de regionale helseforetakene for å beslutte fremtidig ambulansefly-struktur.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!