Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Himmelsk øyeblikk

 

Himmelsk øyeblikk

Med prisene de tilreisende har betalt, har de all grunn til å klage om det øvrige ikke svarer til forventningene.

Noen øyeblikk husker man bedre enn andre. Øyeblikket vi har snakket om de siste par årene, og som vi kommer til å fortsette å snakke om, er bekmørkt. I 147 sekunder varer den totale solformørkelsen. Den som får folk fra alle verdenshjørner til å strømme til Svalbard og Færøyene, som ligger midt i sentrum av formørkelsesbanen. Hvor mange mennesker som kommer til Longyearbyen er uvisst, men Svalbard lufthavn Longyear opererer helt på grensen når det gjelder plass til flymaskiner. Vi må tilbake til 2008 for å oppleve et like stort trøkk på flyplassen.

Det klarer de å håndtere. Det samme gjør reiselivet, som har rutiner og erfaring til å ta seg av store grupper. Anslagene varierer, men det er klart at folketallet i Longyearbyen kommer til å være fordoblet på den aktuelle dagen. Hvor mange som kommer i privat ærend og har privat innlosjering er uvisst, men vi vet at det kommer turister og entusiaster fra hele verden.

Dette vekker kremmerånden, både hos private og i reiselivet. Det er stort sett bra, men i begeistringen over en nesten grenseløs betalingsvilje er det lett å la seg blende av nuet, glemme morgendagen og tenke at disse folkene kommer uansett ikke tilbake. Kanskje gjør de det heller ikke, men samtidig snakker vi om historiefortellere fra Svalbard. Erfaringene herfra vil de formidle videre, også de dårlige. Derfor er det lille ekstra en god investering, akkurat som i servicebransjen forøvrig.

Vertskap er et godt begrep fordi det forplikter. Men det er også forskjell på godt og dårlig vertskap. Reiselivssjef Ronny Brunvoll snakker om samordnet tankegang slik at Longyearbyen framstår på en god måte. Brunvoll har selvsagt framtida i tankene, for han vet at dette har stor verdi for framtidas reiseliv på Svalbard. For som han sier: Dette er en «snapchat-hendelse». Suverene opplevelser og gode historier vil også ta plass på nettet og selge inn Svalbard som reisemål til nye interesserte.

Men fallhøyden er stor. Været kan vi ikke gjøre noe med, men med prisene som de tilreisende har betalt, har de all grunn til å klage om det øvrige ikke svarer til forventningene. En liten tue kan som kjent velte et stort lass.

Siste nytt i Leder

Svikter byen

Sysselmannen, lokalstyre og sykehuset i Longyearbyen har ikke vært informert under prosessen. Dette er sterkt beklagelig. Den 14. november samles direktørene i de regionale helseforetakene for å beslutte fremtidig ambulansefly-struktur.

Sammen om  tv-aksjonen

Det store engasjementet i byen for innsamlingen bygger både fellesskap og samhold.

Fikk svarteper

Det må legges mye mer i potten til byen der folk skal bo og virke.

Setter stopper for næring

Et tungvint byråkrati som gjør at prosessene tar altfor lang tid er det vi aller minst trenger nå.

Felles ansvar

Liten eller stor bedrift. Det er ikke det som skal avgjøre om en arbeidstaker skal ha ordnede og anstendige arbeidsvilkår. Det bør være et krav både i den minste og den største bedriften.

Viktig arena

Debatten må være basert på riktig fakta.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!