Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Himmelsk øyeblikk

 

Himmelsk øyeblikk

Med prisene de tilreisende har betalt, har de all grunn til å klage om det øvrige ikke svarer til forventningene.

Tekst:

Publisert:

Noen øyeblikk husker man bedre enn andre. Øyeblikket vi har snakket om de siste par årene, og som vi kommer til å fortsette å snakke om, er bekmørkt. I 147 sekunder varer den totale solformørkelsen. Den som får folk fra alle verdenshjørner til å strømme til Svalbard og Færøyene, som ligger midt i sentrum av formørkelsesbanen. Hvor mange mennesker som kommer til Longyearbyen er uvisst, men Svalbard lufthavn Longyear opererer helt på grensen når det gjelder plass til flymaskiner. Vi må tilbake til 2008 for å oppleve et like stort trøkk på flyplassen.

Det klarer de å håndtere. Det samme gjør reiselivet, som har rutiner og erfaring til å ta seg av store grupper. Anslagene varierer, men det er klart at folketallet i Longyearbyen kommer til å være fordoblet på den aktuelle dagen. Hvor mange som kommer i privat ærend og har privat innlosjering er uvisst, men vi vet at det kommer turister og entusiaster fra hele verden.

Dette vekker kremmerånden, både hos private og i reiselivet. Det er stort sett bra, men i begeistringen over en nesten grenseløs betalingsvilje er det lett å la seg blende av nuet, glemme morgendagen og tenke at disse folkene kommer uansett ikke tilbake. Kanskje gjør de det heller ikke, men samtidig snakker vi om historiefortellere fra Svalbard. Erfaringene herfra vil de formidle videre, også de dårlige. Derfor er det lille ekstra en god investering, akkurat som i servicebransjen forøvrig.

Vertskap er et godt begrep fordi det forplikter. Men det er også forskjell på godt og dårlig vertskap. Reiselivssjef Ronny Brunvoll snakker om samordnet tankegang slik at Longyearbyen framstår på en god måte. Brunvoll har selvsagt framtida i tankene, for han vet at dette har stor verdi for framtidas reiseliv på Svalbard. For som han sier: Dette er en «snapchat-hendelse». Suverene opplevelser og gode historier vil også ta plass på nettet og selge inn Svalbard som reisemål til nye interesserte.

Men fallhøyden er stor. Været kan vi ikke gjøre noe med, men med prisene som de tilreisende har betalt, har de all grunn til å klage om det øvrige ikke svarer til forventningene. En liten tue kan som kjent velte et stort lass.

Siste nytt i Leder

Sunt med mer konkurranse

«En konkurrerende matbutikk vil være positivt for forbrukerne»

Nytt år, store endringer

«La oss håpe det nye året vil gi mest av det gode».

En julehøytid til ettertanke

Ta vare på samholdet, vær der for hverandre, se hverandre og gi hverandre klemmer, akkurat som i fjor.

Sikring krever tid og penger

Storsamfunnet må nå trå til og sørge for samfunnssikkerhet og trygghet for byens befolkning.

Viktig å minnes  i fellesskap

Også tragedier er en viktig del av vår historie

Gratulerer

Store Norske har betydd mye for mange.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!