Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Heia Nansen!

Deltakerne i dokumentarserien "Oppdrag Nansen" under treningsleiren ved Longyearbyen i vinter. FOTO: Christopher Engås

Heia Nansen!

Når det kommer til stykket ser vi helst at endringene skjer alle andre steder.

Tekst:

Publisert:

Tirsdag kveld landet FNs generalsekretær Ban Ki-moon på Svalbard. Fra flyet gikk følget hans rett ombord i kjøretøyet som tok dem ut til forskningsskipet «Lance». Etter en rask seanse ved kaia kastet skipet loss med kurs for forskerbygda Ny-Ålesund, hvor det pågår verdensledende forskning på klimaendringer. Besøket skjer i forkant av FNs klimakonferanse i Paris i desember, hvor verdens nasjoner på nytt skal forsøke å komme fram til forpliktende utslippsmål. Resultatene fra de siste klimatoppmøtene har ikke gitt noen store miljøseiere, og håpet er nå knyttet til Paris 2015. Men å få verdens nasjoner til å forplikte seg er vanskelig, for når det kommer til stykket ser vi helst at endringene skjer alle andre steder enn i vår egen hage.

Når det kommer til stykket ser vi helst at endringene skjer alle andre steder enn i vår egen hage

Det er klokt å besøke Svalbard før klimakonferansen. Ingenting er som egne erfaringer. Ingenting er som å ha sett og opplevd konsekvensene av en krise på kroppen. Å ha gått på tørt land der det for kort siden lå en isbre. Eller å se isbjørn på hvileløs leting etter steder å jakte. Besøket på Svalbard er fornuftig, for få – om noen – steder i verden er klimaendringene så påtakelige og raskt synlige som her i Høy-Arktis. Utfordringen ligger vanligvis i at folk ikke har noe å sammenlikne med. For Ban Ki-moons del er fordelen hans at han var på Svalbard for omlag seks år siden. Mye har skjedd siden 2009, som er mulig å se med egene øyne, og vil være et godt utgangspunkt.

Under besøket på Svalbard kom det også fram at FNs generalsekretær ønsker å ta utgangspunkt i Svalbard i en ny klimakampanje. Her nord har livsgrunnlaget endret seg raskt for mange arter ettersom mildværsperiodene har blitt flere og nedbøren har økt. I de siste klimarapportene konkluderer verdens ledende forskere med at det er over 95 prosent sannsynlig at klimaendringene er menneskeskapte. Likevel har vi sett gang på gang at det er grenser for hvor langt hver enkelt nasjon er villig til å strekke seg for å gi et bidrag som monner. I flere tilfeller har vi endt med symbolpolitikk, som gir lite vei i vellingen, og det spørs hvor stort inntrykk det gir at Ban Ki-moon har sett endringene på Svalbard med egen øyne.

Det er derfor et særdeles godt grep å bruke barn på reisen i «Oppdrag Nansen», som tar oss med fra det ytterste nord til tempererte Paris, hvor verdens klimatopper møtes. Kanskje blir det lettere å nå fram. Det er i hvert fall å håpe.

Nøkkelord

Se bildet større

Eirik Palm, redaktør.

Siste nytt i Leder

Gratulerer

Store Norske har betydd mye for mange.

Klarere retning

Nå må det settes fart i det videre arbeidet.

Ikke prioritert nok en gang

Det er en stor jobb å prioritere hva som er riktig pengebruk.

Været gjør  noe med oss

Selv om dette har vært en hendelse vi helst skulle vært foruten, så har det vært en læringssituasjon som kan være nyttig.

Ble hørt

Om de konkluderer med at noen skal straffes eller ikke er det uansett viktig at etterforskningen gir flere svar.

Svikter byen

Sysselmannen, lokalstyre og sykehuset i Longyearbyen har ikke vært informert under prosessen. Dette er sterkt beklagelig. Den 14. november samles direktørene i de regionale helseforetakene for å beslutte fremtidig ambulansefly-struktur.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!