Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Heia Nansen!

Deltakerne i dokumentarserien "Oppdrag Nansen" under treningsleiren ved Longyearbyen i vinter. FOTO: Christopher Engås

Heia Nansen!

Når det kommer til stykket ser vi helst at endringene skjer alle andre steder.

Tekst:

Publisert:

Tirsdag kveld landet FNs generalsekretær Ban Ki-moon på Svalbard. Fra flyet gikk følget hans rett ombord i kjøretøyet som tok dem ut til forskningsskipet «Lance». Etter en rask seanse ved kaia kastet skipet loss med kurs for forskerbygda Ny-Ålesund, hvor det pågår verdensledende forskning på klimaendringer. Besøket skjer i forkant av FNs klimakonferanse i Paris i desember, hvor verdens nasjoner på nytt skal forsøke å komme fram til forpliktende utslippsmål. Resultatene fra de siste klimatoppmøtene har ikke gitt noen store miljøseiere, og håpet er nå knyttet til Paris 2015. Men å få verdens nasjoner til å forplikte seg er vanskelig, for når det kommer til stykket ser vi helst at endringene skjer alle andre steder enn i vår egen hage.

Når det kommer til stykket ser vi helst at endringene skjer alle andre steder enn i vår egen hage

Det er klokt å besøke Svalbard før klimakonferansen. Ingenting er som egne erfaringer. Ingenting er som å ha sett og opplevd konsekvensene av en krise på kroppen. Å ha gått på tørt land der det for kort siden lå en isbre. Eller å se isbjørn på hvileløs leting etter steder å jakte. Besøket på Svalbard er fornuftig, for få – om noen – steder i verden er klimaendringene så påtakelige og raskt synlige som her i Høy-Arktis. Utfordringen ligger vanligvis i at folk ikke har noe å sammenlikne med. For Ban Ki-moons del er fordelen hans at han var på Svalbard for omlag seks år siden. Mye har skjedd siden 2009, som er mulig å se med egene øyne, og vil være et godt utgangspunkt.

Under besøket på Svalbard kom det også fram at FNs generalsekretær ønsker å ta utgangspunkt i Svalbard i en ny klimakampanje. Her nord har livsgrunnlaget endret seg raskt for mange arter ettersom mildværsperiodene har blitt flere og nedbøren har økt. I de siste klimarapportene konkluderer verdens ledende forskere med at det er over 95 prosent sannsynlig at klimaendringene er menneskeskapte. Likevel har vi sett gang på gang at det er grenser for hvor langt hver enkelt nasjon er villig til å strekke seg for å gi et bidrag som monner. I flere tilfeller har vi endt med symbolpolitikk, som gir lite vei i vellingen, og det spørs hvor stort inntrykk det gir at Ban Ki-moon har sett endringene på Svalbard med egen øyne.

Det er derfor et særdeles godt grep å bruke barn på reisen i «Oppdrag Nansen», som tar oss med fra det ytterste nord til tempererte Paris, hvor verdens klimatopper møtes. Kanskje blir det lettere å nå fram. Det er i hvert fall å håpe.

Nøkkelord

Se bildet større

Eirik Palm, redaktør.

Siste nytt i Leder

Jubilerer med storfeiring

Sykehuset har både før og nå stor betydning for de som bor eller besøker byen. Det betyr trygghet for egen og andres helse.

Ut av dvalen

Det er få eller ingen små lokalsamfunn på størrelse med denne byen som kan vise til en slik lang liste med kultur- og sportsarrangement gjennom året.

Må ta lærdom

De to timene ute på havet i en båt som tok inn vann opplevdes som veldig dramatisk for de som var med, dette skulle aldri ha skjedd.

 
Kina ser mot Svalbard

Kinas posisjonering i nordområdene og Arktis er en utvikling som Norge bør følge våkent med på og ivareta sine interesser.

Bjørnen sover Ikke

I ettertid må vi være veldig glad for at isbjørnbinna og de to ungene møtte på en erfaren bjørnekjenner som selv ordnet opp og jaget bjørnene ut av boligområdet.

Sunt med mer konkurranse

«En konkurrerende matbutikk vil være positivt for forbrukerne»

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!