Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gratulerer

FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Gratulerer

Store Norske har betydd mye for mange.

Tekst:

Publisert:

Jeg er ikke så sikker på om vi kan si ‹‹100 år og like blid» om jubilanten Store Norske som feirer sin 100-årsdag tre dager til ende denne uken. Mye har forandret seg i løpet av de 100 årene selskapet har drevet kulldrift på Svalbard, og Store Norske er ikke lenger så store som de var.

Men selskapet har hatt en uvurderlig rolle i oppbyggingen av Longyearbyen og den kulturen som har preget samfunnet her. Det står stor respekt av alle de som har brukt store deler av livet sitt i gruvedriften. Det har vært mye hardt arbeid, langt vekk fra familie og venner. I tidligere tider helt isolert fra omverdenen gjennom vinteren. Da siste båt gikk fra byen måtte de klare seg selv fram til første båt kom tilbake om våren.

Risikofylt har det også vært. 124 personer har mistet livet under arbeid for Store Norske. Denne uken ble det også reist og avduket et minnesmerke for disse. Det er godt at det endelig kommer et minnesmerke på plass for å vise respekt for de døde og de etterlatte.

De siste årene har vært tunge for jubilanten og det har vært gjennomført en stor nedbemanning i selskapet. Nå er det bare Gruve 7 igjen med aktiv kulldrift. Framtiden for annen kulldrift må nok sies å være usikker. Så langt vet vi at det er vedtatt driftshvile i Svea i inntil tre år. Så får vi se hva framtiden bringer. Selskapet ligger ikke på latsiden. De jakter på nye forretningsområder og nye ben å stå på.

Longyearbysamfunnet har mye å takke Store Norske for. Byen er i stor grad bygd opp av selskapet. Det er vel tvilsomt om aktiviteten her i dag hadde vært like stor hvis ikke de hadde lagt et så godt grunnlag gjennom mange, mange år.

Forandringen fra å være en gruveby til å mer og mer bli en turist- og studentby med besøkende og arbeidstakere fra hele verden er stor. Ingenting blir som det var.

Denne uken er det bare tid for å feire. Festtaler og ministerbesøk skal være med på å sette en ekstra spiss på feiringen. Kultur-

skolen har satt opp en storstilt forestilling og store deler av kulturlivet har vært engasjert i å lage forestilling til ære for jubilanten. Det er et godt bevis på at Store Norske har betydd mye for mange. I kveld blir det høstfest på Huset i god, gammel stil.

Gratulerer så mye med 100-årsdagen!

Siste nytt i Leder

Jubilerer med storfeiring

Sykehuset har både før og nå stor betydning for de som bor eller besøker byen. Det betyr trygghet for egen og andres helse.

Ut av dvalen

Det er få eller ingen små lokalsamfunn på størrelse med denne byen som kan vise til en slik lang liste med kultur- og sportsarrangement gjennom året.

Må ta lærdom

De to timene ute på havet i en båt som tok inn vann opplevdes som veldig dramatisk for de som var med, dette skulle aldri ha skjedd.

 
Kina ser mot Svalbard

Kinas posisjonering i nordområdene og Arktis er en utvikling som Norge bør følge våkent med på og ivareta sine interesser.

Bjørnen sover Ikke

I ettertid må vi være veldig glad for at isbjørnbinna og de to ungene møtte på en erfaren bjørnekjenner som selv ordnet opp og jaget bjørnene ut av boligområdet.

Sunt med mer konkurranse

«En konkurrerende matbutikk vil være positivt for forbrukerne»

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!