Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gratulerer, Nav

 

Leder:

Gratulerer, Nav

Det likner ingenting å låse kontordøra den dagen Lunckefjell legges i dvale.

Tekst:

Publisert:

God timing er alt. Svalbard er midt inne i den største snuoperasjonen på mange tiår, Store Norske har sagt opp 70 prosent av arbeidsstokken, hele samfunnet må omstilles og mange går en usikker fremtid i møte. Og nå finner Nav det riktig å proklamere at etaten pakker sammen i Longyearbyen. I en epost til Longyearbyen lokalstyre ber Nav-ledelsen om et møte med politisk og administrativ ledelse for å diskutere en ny løsning, hvor servicen flyttes fra kontoret på Svalbard til fastlandet. «Til nå har våre tjenester vært ivaretatt med eget kontor i én ansatt på Svalbard, fra sommeren 2016 ønsker vi å tilby disse tjenestene fra fastlandet», heter det i henvendelsen. Nav foreslår at møtet finner sted 5. april.

Se bildet større

Eirik Palm, redaktør

For politikere og næringsliv vi har snakket med, kommer dette som en fullstendig overraskelse. Én grunn til reaksjonene er at Longyearbyen på ingen måte er et homogent samfunn, og at behovet for hjelp, støtte og veiledning vil variere. Problemstillingene er annerledes og kanskje mer sammensatte enn på fastlandet. En annen er at en stor andel av innbyggerne er utenlandske, og hvor varierende språkkunnskaper vil være en barriere. En samtale på telefon vil ikke gjøre den mindre. Og sist men ikke minst kommer altså tidspunktet og signaleffekten det ligger i et slikt utspill.

"Selv om etaten nå ikke er like enig med
seg selv om meningen med eposten, fortjener
Nav gratulasjoner for treffsikkerheten"


Det kan godt hende at Nav vil yte god hjelp til mange fra fastlandet. Kanskje opplever Nav selv også at ressursene med dette blir brukt bedre. Men vi kjenner ikke konsekvensene av kuttene i kullindustrien siden den gir ringvirkninger i flere næringer. Fasiten får vi trolig først til høsten. Samtidig snur departementene alle steiner for å skape aktivitet som gjør at Longyearbyen også videre framover fremstår som et stabilt og robust familiesamfunn. I arbeidet med den ventede svalbardmeldingen vurderes flytting av statlige arbeidsplasser til Longyearbyen, som ett av virkemidlene for å nå målet med norsk svalbardpolitikk. Derfor likner det ingenting å låse kontordøra den dagen Lunckefjell legges i dvale. Ofte utgjør timingen forskjellen på å lykkes og mislykkes med et budskap, fordi det er andre faktorer som åpenbart vil ta det meste av oppmerksomheten.

Selv om etaten nå ikke er like enig med seg selv om meningen med eposten, fortjener Nav gratulasjoner for treffsikkerheten.

Fjellvettreglene ble mandag revidert for første gang på 50 år, men den åttende regelen står like fjellstøtt: Det er ingen skam å snu.

Nøkkelord

Siste nytt i Leder

Jubilerer med storfeiring

Sykehuset har både før og nå stor betydning for de som bor eller besøker byen. Det betyr trygghet for egen og andres helse.

Ut av dvalen

Det er få eller ingen små lokalsamfunn på størrelse med denne byen som kan vise til en slik lang liste med kultur- og sportsarrangement gjennom året.

Må ta lærdom

De to timene ute på havet i en båt som tok inn vann opplevdes som veldig dramatisk for de som var med, dette skulle aldri ha skjedd.

 
Kina ser mot Svalbard

Kinas posisjonering i nordområdene og Arktis er en utvikling som Norge bør følge våkent med på og ivareta sine interesser.

Bjørnen sover Ikke

I ettertid må vi være veldig glad for at isbjørnbinna og de to ungene møtte på en erfaren bjørnekjenner som selv ordnet opp og jaget bjørnene ut av boligområdet.

Sunt med mer konkurranse

«En konkurrerende matbutikk vil være positivt for forbrukerne»

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!