Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

God utvikling kan bli bedre

 

God utvikling kan bli bedre

Dette er avgjørende spørsmål i vår tid.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.01.2015 kl 14:42

2014 ble rekordår for Ny-Ålesund med hele 14.200 forskerdøgn. Dermed ser det også ut for at målsetningen til Kings Bay, som forvalter bygninger og infrastruktur, er godt innen rekkevidde. Ifølge styreleder Unni Steinsmo skal Ny-Ålesund være et «internasjonalt ledende og attraktivt sted for et bredt utvalg forskere». Under det årlige juleseminaret ble regnskapet gjort opp: Aldri før har så mange forskere brukt så mye tid i bosetningen, som i fjor.

Det er flere grunner til å håpe at denne utviklingen vil fortsette: Først av alt fordi dette er en god forvaltning av det tidligere gruvesamfunnet, og sannsynligvis den eneste bærekraftige måten å gjøre det på. Men enda viktigere er samarbeidet og kunnskapen om klimaendringer og miljøgifter. Det er få steder klimaendringene er så tydelige og så tidlig merkbare som øverst i Arktis, og Ny-Ålesund er et arnested for samarbeid om internasjonal klimaforskning i Arktis. Dette er essensielt, for dette er avgjørende spørsmål i vår tid, og summen av denne kunnskapen gir muligheter til en korrigering av kursen.

Forskningsmiljøer fra hele Norge har også tatt på seg et stort ansvar ved å være vertskap for internasjonal klimaforskning i toppklasse, og dette er det viktig å minne regjeringsmedlemmene om. Under sitt første besøk på Svalbard fikk justisminister Anders Anundsen høre om behovet for nye bygninger til forskere på Svalbard. Mest prekært er behovet hos det japanske forskermiljøet i Ny-Ålesund, men snart kommer også det tyske-. Selv om Kings Bay har fått mer penger i kassa, er det sannsynligvis avhengig av ekstra bevilgninger over statsbudsjettet. Det kom ikke i oktober i fjor, men kanskje skjer det i år. Utviklingen i forskningen burde tilsi det.

Under symposiet i fjor vår, var klimatopper fra hele verden samlet i gymsalen i Ny-Ålesund for å diskutere globale utfordringer. Om noen måneder møtes de i Paris for å prøve å få til en ny klimaavtale. – Jeg vet ikke om vi vil se noe herfra i Paris, men jeg håper folk vil bruke kunnskapen som forskningen om klimaendringene gir, sa lederen i FNs klimapanel, Rajendra Pachauri da han besøkte Ny-Ålesund i fjor vår. Han sa det med en viss forventning om økt innsats i klimaets tjeneste fra verdens nordligste permanente bosetning.

Siste nytt i Leder

Sunt med mer konkurranse

«En konkurrerende matbutikk vil være positivt for forbrukerne»

Nytt år, store endringer

«La oss håpe det nye året vil gi mest av det gode».

En julehøytid til ettertanke

Ta vare på samholdet, vær der for hverandre, se hverandre og gi hverandre klemmer, akkurat som i fjor.

Sikring krever tid og penger

Storsamfunnet må nå trå til og sørge for samfunnssikkerhet og trygghet for byens befolkning.

Viktig å minnes  i fellesskap

Også tragedier er en viktig del av vår historie

Gratulerer

Store Norske har betydd mye for mange.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!