Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

God utvikling kan bli bedre

 

God utvikling kan bli bedre

Dette er avgjørende spørsmål i vår tid.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.01.2015 kl 14:42

2014 ble rekordår for Ny-Ålesund med hele 14.200 forskerdøgn. Dermed ser det også ut for at målsetningen til Kings Bay, som forvalter bygninger og infrastruktur, er godt innen rekkevidde. Ifølge styreleder Unni Steinsmo skal Ny-Ålesund være et «internasjonalt ledende og attraktivt sted for et bredt utvalg forskere». Under det årlige juleseminaret ble regnskapet gjort opp: Aldri før har så mange forskere brukt så mye tid i bosetningen, som i fjor.

Det er flere grunner til å håpe at denne utviklingen vil fortsette: Først av alt fordi dette er en god forvaltning av det tidligere gruvesamfunnet, og sannsynligvis den eneste bærekraftige måten å gjøre det på. Men enda viktigere er samarbeidet og kunnskapen om klimaendringer og miljøgifter. Det er få steder klimaendringene er så tydelige og så tidlig merkbare som øverst i Arktis, og Ny-Ålesund er et arnested for samarbeid om internasjonal klimaforskning i Arktis. Dette er essensielt, for dette er avgjørende spørsmål i vår tid, og summen av denne kunnskapen gir muligheter til en korrigering av kursen.

Forskningsmiljøer fra hele Norge har også tatt på seg et stort ansvar ved å være vertskap for internasjonal klimaforskning i toppklasse, og dette er det viktig å minne regjeringsmedlemmene om. Under sitt første besøk på Svalbard fikk justisminister Anders Anundsen høre om behovet for nye bygninger til forskere på Svalbard. Mest prekært er behovet hos det japanske forskermiljøet i Ny-Ålesund, men snart kommer også det tyske-. Selv om Kings Bay har fått mer penger i kassa, er det sannsynligvis avhengig av ekstra bevilgninger over statsbudsjettet. Det kom ikke i oktober i fjor, men kanskje skjer det i år. Utviklingen i forskningen burde tilsi det.

Under symposiet i fjor vår, var klimatopper fra hele verden samlet i gymsalen i Ny-Ålesund for å diskutere globale utfordringer. Om noen måneder møtes de i Paris for å prøve å få til en ny klimaavtale. – Jeg vet ikke om vi vil se noe herfra i Paris, men jeg håper folk vil bruke kunnskapen som forskningen om klimaendringene gir, sa lederen i FNs klimapanel, Rajendra Pachauri da han besøkte Ny-Ålesund i fjor vår. Han sa det med en viss forventning om økt innsats i klimaets tjeneste fra verdens nordligste permanente bosetning.

Siste nytt i Leder

Gratulerer

Store Norske har betydd mye for mange.

Klarere retning

Nå må det settes fart i det videre arbeidet.

Ikke prioritert nok en gang

Det er en stor jobb å prioritere hva som er riktig pengebruk.

Været gjør  noe med oss

Selv om dette har vært en hendelse vi helst skulle vært foruten, så har det vært en læringssituasjon som kan være nyttig.

Ble hørt

Om de konkluderer med at noen skal straffes eller ikke er det uansett viktig at etterforskningen gir flere svar.

Svikter byen

Sysselmannen, lokalstyre og sykehuset i Longyearbyen har ikke vært informert under prosessen. Dette er sterkt beklagelig. Den 14. november samles direktørene i de regionale helseforetakene for å beslutte fremtidig ambulansefly-struktur.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!