Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Frieri?

 

Frieri?

En løsning vi dermed ikke skal avskrive er et delt eierskap eller en driftsavtale i gruvene

Tekst:

Publisert:

Tidligere styreleder Johan Petter Barlindhaug tok i desember bladet fra munnen om Store Norske, og mener staten må selge seg ut av kullselskapet. Denne uka gikk Frode Nilsen, administrerende direktør i entreprenørselskapet LNS, ut på nettstedet High North News og slo fast at eneste farbare vei ut av problemene for Store Norske er at staten selger seg ut. Han mener også det er gjort mange feilprioriteringer i selskapet siden slutten av 2000-tallet, og mer enn antyder at mye av gruvekompetansen er borte.

Det er lett å falle for fristelsen å kalle det et takk for sist etter opryddingen rundt Robert Hermansen sorti fra Store Norske. LNS mistet mange store kontrakter da Hermansen var ute av døra og Bjørn Arnestad overtok. Til det samme nettstedet hevder Nilsen at kullselskapet ikke hadde vært i situasjonen som i dag, dersom samarbeidet med LNS hadde fortsatt. Det er unektelig litt «hva var det vi sa»-sjargong i uttalelsene, men samtidig er LNS et selskap som kan gruvedrift. Sett med dagens utfordringer, er det slett ikke umulig at det kan bli et nært samarbeid mellom selskapene i framtida.

Regjeringen har i eierskapsmeldingen slått fast at Store Norske fortsatt skal være i statlig eie og at selskapet skal bidra til å opprettholde et bærekraftig familiesamfunn på Svalbard. Kullselskapet skal altså i tillegg til å produsere kull, være et redskap til å oppnå en politisk målsetning. Det er heller ikke sikkert det et salg vil gi den samme tryggheten for de som har valgt å investere av livene sine på Svalbard. Eller for Norge for den saks skyld.

Men situasjonen er altså at alle, absolutt alle, steiner må snues. Styret har gjort en del av jobben, men det er plenty igjen. LNS har gjennom datterselskapet LNSS bevist at det har langsiktige planer på Svalbard. Samtidig innehar selskapet arktisk kompetanse i særklasse, og på fastlandet (og Grønland) driver det også med gruvedrift. En løsning vi dermed ikke skal avskrive er et delt eierskap eller en driftsavtale i gruvene.

Slik situasjonen er, har ikke eieren råd til å la være å vurdere det. Kanskje er det også slik LNS-direktøren ser det. I alle fall er nåværende regjering opptatt av at staten ikke skal sitte på for store eieerandeler.

Nøkkelord

Siste nytt i Leder

Sunt med mer konkurranse

«En konkurrerende matbutikk vil være positivt for forbrukerne»

Nytt år, store endringer

«La oss håpe det nye året vil gi mest av det gode».

En julehøytid til ettertanke

Ta vare på samholdet, vær der for hverandre, se hverandre og gi hverandre klemmer, akkurat som i fjor.

Sikring krever tid og penger

Storsamfunnet må nå trå til og sørge for samfunnssikkerhet og trygghet for byens befolkning.

Viktig å minnes  i fellesskap

Også tragedier er en viktig del av vår historie

Gratulerer

Store Norske har betydd mye for mange.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!