Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Frieri?

 

Frieri?

En løsning vi dermed ikke skal avskrive er et delt eierskap eller en driftsavtale i gruvene

Tidligere styreleder Johan Petter Barlindhaug tok i desember bladet fra munnen om Store Norske, og mener staten må selge seg ut av kullselskapet. Denne uka gikk Frode Nilsen, administrerende direktør i entreprenørselskapet LNS, ut på nettstedet High North News og slo fast at eneste farbare vei ut av problemene for Store Norske er at staten selger seg ut. Han mener også det er gjort mange feilprioriteringer i selskapet siden slutten av 2000-tallet, og mer enn antyder at mye av gruvekompetansen er borte.

Det er lett å falle for fristelsen å kalle det et takk for sist etter opryddingen rundt Robert Hermansen sorti fra Store Norske. LNS mistet mange store kontrakter da Hermansen var ute av døra og Bjørn Arnestad overtok. Til det samme nettstedet hevder Nilsen at kullselskapet ikke hadde vært i situasjonen som i dag, dersom samarbeidet med LNS hadde fortsatt. Det er unektelig litt «hva var det vi sa»-sjargong i uttalelsene, men samtidig er LNS et selskap som kan gruvedrift. Sett med dagens utfordringer, er det slett ikke umulig at det kan bli et nært samarbeid mellom selskapene i framtida.

Regjeringen har i eierskapsmeldingen slått fast at Store Norske fortsatt skal være i statlig eie og at selskapet skal bidra til å opprettholde et bærekraftig familiesamfunn på Svalbard. Kullselskapet skal altså i tillegg til å produsere kull, være et redskap til å oppnå en politisk målsetning. Det er heller ikke sikkert det et salg vil gi den samme tryggheten for de som har valgt å investere av livene sine på Svalbard. Eller for Norge for den saks skyld.

Men situasjonen er altså at alle, absolutt alle, steiner må snues. Styret har gjort en del av jobben, men det er plenty igjen. LNS har gjennom datterselskapet LNSS bevist at det har langsiktige planer på Svalbard. Samtidig innehar selskapet arktisk kompetanse i særklasse, og på fastlandet (og Grønland) driver det også med gruvedrift. En løsning vi dermed ikke skal avskrive er et delt eierskap eller en driftsavtale i gruvene.

Slik situasjonen er, har ikke eieren råd til å la være å vurdere det. Kanskje er det også slik LNS-direktøren ser det. I alle fall er nåværende regjering opptatt av at staten ikke skal sitte på for store eieerandeler.

Nøkkelord

Siste nytt i Leder

Sammen om  tv-aksjonen

Det store engasjementet i byen for innsamlingen bygger både fellesskap og samhold.

Fikk svarteper

Det må legges mye mer i potten til byen der folk skal bo og virke.

Setter stopper for næring

Et tungvint byråkrati som gjør at prosessene tar altfor lang tid er det vi aller minst trenger nå.

Felles ansvar

Liten eller stor bedrift. Det er ikke det som skal avgjøre om en arbeidstaker skal ha ordnede og anstendige arbeidsvilkår. Det bør være et krav både i den minste og den største bedriften.

Viktig arena

Debatten må være basert på riktig fakta.

Erfaringsoverføring er viktig

Åremål kan være formålstjenlig i noen få maktposisjoner, men i hovedsak bør den avskaffes.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!