Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Frieri?

 

Frieri?

En løsning vi dermed ikke skal avskrive er et delt eierskap eller en driftsavtale i gruvene

Tekst:

Publisert:

Tidligere styreleder Johan Petter Barlindhaug tok i desember bladet fra munnen om Store Norske, og mener staten må selge seg ut av kullselskapet. Denne uka gikk Frode Nilsen, administrerende direktør i entreprenørselskapet LNS, ut på nettstedet High North News og slo fast at eneste farbare vei ut av problemene for Store Norske er at staten selger seg ut. Han mener også det er gjort mange feilprioriteringer i selskapet siden slutten av 2000-tallet, og mer enn antyder at mye av gruvekompetansen er borte.

Det er lett å falle for fristelsen å kalle det et takk for sist etter opryddingen rundt Robert Hermansen sorti fra Store Norske. LNS mistet mange store kontrakter da Hermansen var ute av døra og Bjørn Arnestad overtok. Til det samme nettstedet hevder Nilsen at kullselskapet ikke hadde vært i situasjonen som i dag, dersom samarbeidet med LNS hadde fortsatt. Det er unektelig litt «hva var det vi sa»-sjargong i uttalelsene, men samtidig er LNS et selskap som kan gruvedrift. Sett med dagens utfordringer, er det slett ikke umulig at det kan bli et nært samarbeid mellom selskapene i framtida.

Regjeringen har i eierskapsmeldingen slått fast at Store Norske fortsatt skal være i statlig eie og at selskapet skal bidra til å opprettholde et bærekraftig familiesamfunn på Svalbard. Kullselskapet skal altså i tillegg til å produsere kull, være et redskap til å oppnå en politisk målsetning. Det er heller ikke sikkert det et salg vil gi den samme tryggheten for de som har valgt å investere av livene sine på Svalbard. Eller for Norge for den saks skyld.

Men situasjonen er altså at alle, absolutt alle, steiner må snues. Styret har gjort en del av jobben, men det er plenty igjen. LNS har gjennom datterselskapet LNSS bevist at det har langsiktige planer på Svalbard. Samtidig innehar selskapet arktisk kompetanse i særklasse, og på fastlandet (og Grønland) driver det også med gruvedrift. En løsning vi dermed ikke skal avskrive er et delt eierskap eller en driftsavtale i gruvene.

Slik situasjonen er, har ikke eieren råd til å la være å vurdere det. Kanskje er det også slik LNS-direktøren ser det. I alle fall er nåværende regjering opptatt av at staten ikke skal sitte på for store eieerandeler.

Nøkkelord

Siste nytt i Leder

Gratulerer

Store Norske har betydd mye for mange.

Klarere retning

Nå må det settes fart i det videre arbeidet.

Ikke prioritert nok en gang

Det er en stor jobb å prioritere hva som er riktig pengebruk.

Været gjør  noe med oss

Selv om dette har vært en hendelse vi helst skulle vært foruten, så har det vært en læringssituasjon som kan være nyttig.

Ble hørt

Om de konkluderer med at noen skal straffes eller ikke er det uansett viktig at etterforskningen gir flere svar.

Svikter byen

Sysselmannen, lokalstyre og sykehuset i Longyearbyen har ikke vært informert under prosessen. Dette er sterkt beklagelig. Den 14. november samles direktørene i de regionale helseforetakene for å beslutte fremtidig ambulansefly-struktur.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!