Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Forandring fryder

Leder – 1. mars 2013

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.03.2013 kl 12:39

Vi har det ikke så verst her i Longyearbyen. Vi har det faktisk utrolig bra. Og enda bedre blir det nå som sola sakte kommer krypende tilbake. Lyset og fargespillet på himmelen de siste ukene, har vært som en eneste lang nyforelskelse.

Ja, det skjer mye spennende for tida. Også i Næringsbygget, der Longyearbyen lokalstyre, LL, holder til. «Kommunen» vår er ikke bygget opp som andre kommuner. Det kler byen vår bra, siden den tross alt er ganske ulik andre norske byer. Men når fagfolk mener LLs organisering både er komplisert, dyr og lite effektiv, må noe gjøres.

Heldigvis blir det gjort noe. Om to uker gir politikerne i lokalstyret grønt lys til å sette i gang arbeidet med å pønske ut morgendagens LL. I dagens avis sier lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap) at hun tror LL ser ganske annerledes ut om ett år. Både hun og politikerkollegene klør i fingrene etter å få kastet om på dagens foretaksmodell. Det gjør nok også Lars Ole Saugnes, som starter i jobben som administrasjonssjef i dag. Det er ingen liten oppgave han får kastet i fanget på første arbeidsdag.

«Husk å være ydmyk», innrømmet Saugnes å ha notert for seg selv, da politikerne ba ham kommentere saken under administrasjons­utvalgets møte på tirsdag. Å være ydmyk er en klok strategi. Selv om de fleste ansatte nok innser at foretaksmodellen er klar for skrothaugen, er det svært få som liker store forandringer. Det blir en krevende omorganisering, men den er også helt nødvendig.

Det er ikke bare i Næringsbygget det ligger an til forandringer. Også på flyplassen skjer det ting. I dag flyr Norwegian tilbake til Svalbard lufthavn for første gang siden 2008. Monopolsituasjonen til SAS blir brutt. Konkurranse og lave priser er vel og bra, men Norwegian bør holde ut lenger enn bare høysesongen denne gang. Dette er tredje gang selskapet prøver seg på ruta, noe som forplikter.

Sola gjør også et comeback på himmelen over Longyearbyen i disse dager. Om en kort uke inntar atter igjen de varme strålene Longyearbyen sentrum. Det må naturligvis feires. Moroa starter allerede på søndag. Deretter venter en uke med konserter, revy, soldag, Ta sjansen, unge talenter, foredrag, og jeg vet ikke hva. Det er det jeg sier: vi har det helt fantastisk her i vår lille, store by.

God helg til deg.

Anders Fjellestad

Nøkkelord

Siste nytt i Leder

Gratulerer

Store Norske har betydd mye for mange.

Klarere retning

Nå må det settes fart i det videre arbeidet.

Ikke prioritert nok en gang

Det er en stor jobb å prioritere hva som er riktig pengebruk.

Været gjør  noe med oss

Selv om dette har vært en hendelse vi helst skulle vært foruten, så har det vært en læringssituasjon som kan være nyttig.

Ble hørt

Om de konkluderer med at noen skal straffes eller ikke er det uansett viktig at etterforskningen gir flere svar.

Svikter byen

Sysselmannen, lokalstyre og sykehuset i Longyearbyen har ikke vært informert under prosessen. Dette er sterkt beklagelig. Den 14. november samles direktørene i de regionale helseforetakene for å beslutte fremtidig ambulansefly-struktur.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!