Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Folk og isbjørn

FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Folk og isbjørn

Sysselmannen må sørge for tiltak som gjør at konfliktnivået mellom isbjørn og mennesker blir lavest mulig.

Tekst:

Publisert:

Sist uke ble den fjerde isbjørnen skutt på Svalbard hittil i år. Det er mer enn ti år siden det har blitt skutt så mange isbjørner her i løpet av et helt år. Det er derfor all grunn til å rope et varsku. Etter at isbjørnen ble fredet i 1973 har det likevel vært enkeltår der det har blitt skutt mange bjørner. I 1987 ble det skutt ni bjørner og i 1995 åtte bjørner.

I omåder der det er menneskelig aktivitet og det ferdes ville rovdyr, både på fastlandet og her, vil det oppstå konfrontasjoner som kan ende med at man må skyte. Det er uunngåelig. Men det er viktig at de som skal ferdes ute i den ville naturen er godt informert, har god nok opplæring og tar ansvar for å sikre seg selv og andre.

Med mindre sjø-is vil vi mest sannsynlig se mer isbjørn langs strendene og i nærområdene rundt bosetningene. Sysselmannen har en stor og viktig oppgave både når det gjelder informasjon og åpenhet rundt hendelser, og for å formidle ansvaret som ligger på den enkelte som begir seg ut i åpent landskap der mulighetene for å treffe bjørn kan være relativt stor.

Med episoden på fangsstasjonen på Austfjordneset, som endte med bot og en alvorsprat, friskt i minne, tikket det inn en ny melding denne uken om en russisk forsker som hadde skutt en binne på 130 meters hold. Episoden er ikke ferdig etterforsket, men det kan se ut som at det på nytt er drept en bjørn uten at dette var absolutt nødvendig.

Sysselmannen må uansett sørge for tiltak som gjør at konfliktnivået mellom isbjørn og mennesker blir lavest mulig, kanskje til og med begrense ferdsel i områder der det er meldt om mange dyr. Det er en stor og viktig oppgave å følge med på isbjørnbestanden og hvilke farer som kan true områder der det er mye folk.

Når vi avlegger isbjørnen besøk i dens territorium er det viktig å vise respekt og holde god avstand. Selv med lang erfaring kan isbjørnen komme overraskende på, og det må man være forberedt på.

Isbjørnen er farlig i møte med mennesker og det må man aldri glemme. Det er derfor viktig å være godt forberedt slik at man kan føle seg trygg på tur og benytte den fantastiske naturen vi bor i. Det er heldigvis sjelden noen blir drept av isbjørn, sist gang var i 2011. Da ble en sytten år gammel engelsk gutt, som var ifølge med klassen sin, drept. Det må ikke skje igjen.

Siste nytt i Leder

Bjørnen sover Ikke

I ettertid må vi være veldig glad for at isbjørnbinna og de to ungene møtte på en erfaren bjørnekjenner som selv ordnet opp og jaget bjørnene ut av boligområdet.

Sunt med mer konkurranse

«En konkurrerende matbutikk vil være positivt for forbrukerne»

Nytt år, store endringer

«La oss håpe det nye året vil gi mest av det gode».

En julehøytid til ettertanke

Ta vare på samholdet, vær der for hverandre, se hverandre og gi hverandre klemmer, akkurat som i fjor.

Sikring krever tid og penger

Storsamfunnet må nå trå til og sørge for samfunnssikkerhet og trygghet for byens befolkning.

Viktig å minnes  i fellesskap

Også tragedier er en viktig del av vår historie

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!