Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Flaut for fiskerne

 

Flaut for fiskerne

"Er det noen som skal i skammekroken, er det fiskerinæringen."

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.08.2014 kl 15:14

Jeg hadde i utgangspunktet ikke tenkt å skrive mer om havsøppel, men bildet vår medarbeider kom hjem med etter årets ryddetokt, fikk meg til å ombestemme meg. Bildet har gått sin seiersgang i riksaviser i Norge og Sverige, og ikke uten grunn; det viser ei bjørnebinne som sitter fast i et langt trålnett. Mannskap fra Norsk Polarinstitutt ble som vanlig kalt ut for å bedøve dyret slik at det kunne befris, men denne bjørnen klarte til slutt å komme seg løs på egenhånd. Da hadde hun kjempet i flere timer med det 170 kilo tunge fiskerisøppelet, som senderen på øret hadde satt seg fast i. Noen har allerede kastet seg inn i debatten og raser mot merkingen av isbjørn. Løsningen med sender på øret kan sikkert diskuteres, men det er skudd mot feil blink.

Problemet ligger selvsagt i at fiskeflåten hiver rask over bord, eller ikke tar seg bryet med å berge nota når den sliter seg. Før i tiden sa vi «ute av syne, ute av sinn», men i dag vet vi bedre. Dette er dokumentert til det kjedsommelige, og den aktuelle isbjørnen – den andre på ei uke som måtte ha hjelp til å komme seg løs fra fiskerisøppel – var nok en påminnelse. Når Verdens naturfond (WWF) er forbannet, har jeg ingen problemer med å skjønne det, for er det noen som skal i skammekroken, så er det fiskerinæringen.

Samtidig som tonnene med fiskerisøppel samles opp, blir det nesten underlig å høre argumentasjonen fra den samme næringen mot petroleumsnæringen, som den mener skader det marine livet. Det bør næringen selv tenke nøye over, både i Norge og andre steder i verden, for skrotet har neppe bare avsender i Norge. Selvfølgelig er det neppe et universelt problem i fiskerinæringen, men en minoritet kan skade en hel næring. Det er således klokt av næringen å innta en ydmyk holdning når den blir konfrontert.

Antakelig var det flere av deltakerne under årets ryddetokt som fikk en aha-opplevelse. Det er i så fall bra. Svalbardposten har vært med på toktet for å dokumentere og skape holdninger, og var også vitne da bjørnebinna brukte forlabben for å trekke seg bortover snøen. På slep hadde hun ei 30 – 40 meter lang trålnot av nylon. Nylon bruker ifølge forskerne 600 år på å brytes ned.

Så kan man reflektere over hvordan det hadde sett ut i Høy-Arktis uten den frivillige innsatsen og de årlige toktene.

Nøkkelord

Siste nytt i Leder

Sunt med mer konkurranse

«En konkurrerende matbutikk vil være positivt for forbrukerne»

Nytt år, store endringer

«La oss håpe det nye året vil gi mest av det gode».

En julehøytid til ettertanke

Ta vare på samholdet, vær der for hverandre, se hverandre og gi hverandre klemmer, akkurat som i fjor.

Sikring krever tid og penger

Storsamfunnet må nå trå til og sørge for samfunnssikkerhet og trygghet for byens befolkning.

Viktig å minnes  i fellesskap

Også tragedier er en viktig del av vår historie

Gratulerer

Store Norske har betydd mye for mange.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!