Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Flaut for fiskerne

 

Flaut for fiskerne

"Er det noen som skal i skammekroken, er det fiskerinæringen."

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.08.2014 kl 15:14

Jeg hadde i utgangspunktet ikke tenkt å skrive mer om havsøppel, men bildet vår medarbeider kom hjem med etter årets ryddetokt, fikk meg til å ombestemme meg. Bildet har gått sin seiersgang i riksaviser i Norge og Sverige, og ikke uten grunn; det viser ei bjørnebinne som sitter fast i et langt trålnett. Mannskap fra Norsk Polarinstitutt ble som vanlig kalt ut for å bedøve dyret slik at det kunne befris, men denne bjørnen klarte til slutt å komme seg løs på egenhånd. Da hadde hun kjempet i flere timer med det 170 kilo tunge fiskerisøppelet, som senderen på øret hadde satt seg fast i. Noen har allerede kastet seg inn i debatten og raser mot merkingen av isbjørn. Løsningen med sender på øret kan sikkert diskuteres, men det er skudd mot feil blink.

Problemet ligger selvsagt i at fiskeflåten hiver rask over bord, eller ikke tar seg bryet med å berge nota når den sliter seg. Før i tiden sa vi «ute av syne, ute av sinn», men i dag vet vi bedre. Dette er dokumentert til det kjedsommelige, og den aktuelle isbjørnen – den andre på ei uke som måtte ha hjelp til å komme seg løs fra fiskerisøppel – var nok en påminnelse. Når Verdens naturfond (WWF) er forbannet, har jeg ingen problemer med å skjønne det, for er det noen som skal i skammekroken, så er det fiskerinæringen.

Samtidig som tonnene med fiskerisøppel samles opp, blir det nesten underlig å høre argumentasjonen fra den samme næringen mot petroleumsnæringen, som den mener skader det marine livet. Det bør næringen selv tenke nøye over, både i Norge og andre steder i verden, for skrotet har neppe bare avsender i Norge. Selvfølgelig er det neppe et universelt problem i fiskerinæringen, men en minoritet kan skade en hel næring. Det er således klokt av næringen å innta en ydmyk holdning når den blir konfrontert.

Antakelig var det flere av deltakerne under årets ryddetokt som fikk en aha-opplevelse. Det er i så fall bra. Svalbardposten har vært med på toktet for å dokumentere og skape holdninger, og var også vitne da bjørnebinna brukte forlabben for å trekke seg bortover snøen. På slep hadde hun ei 30 – 40 meter lang trålnot av nylon. Nylon bruker ifølge forskerne 600 år på å brytes ned.

Så kan man reflektere over hvordan det hadde sett ut i Høy-Arktis uten den frivillige innsatsen og de årlige toktene.

Nøkkelord

Siste nytt i Leder

Skulle ikke skje

Hvis ikke de som sitter med ansvaret kan berolige folk med eksisterende varsling må de finne nye og bedre varslingssystem.

Jubilerer med storfeiring

Sykehuset har både før og nå stor betydning for de som bor eller besøker byen. Det betyr trygghet for egen og andres helse.

Ut av dvalen

Det er få eller ingen små lokalsamfunn på størrelse med denne byen som kan vise til en slik lang liste med kultur- og sportsarrangement gjennom året.

 
Må ta lærdom

De to timene ute på havet i en båt som tok inn vann opplevdes som veldig dramatisk for de som var med, dette skulle aldri ha skjedd.

Kina ser mot Svalbard

Kinas posisjonering i nordområdene og Arktis er en utvikling som Norge bør følge våkent med på og ivareta sine interesser.

Bjørnen sover Ikke

I ettertid må vi være veldig glad for at isbjørnbinna og de to ungene møtte på en erfaren bjørnekjenner som selv ordnet opp og jaget bjørnene ut av boligområdet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!