Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ferdig snakka?

Fra debatten på Rabalder café tirsdag. FOTO: Christopher Engås

Leder:

Ferdig snakka?

"Følgen har blitt at resten av politikerne ble mer eller mindre usynlige, og dermed ingen stemmesankere."

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.10.2015 kl 22:26

Arbeiderpartiet når en ny topp på Svalbard. Meningsmålingen vi presenterer i dagens avis, viser en oppslutning på 56,5 prosent. Dette er en framgang på 12,9 prosentpoeng, sammenliknet med valgresultatene i lokalstyrevalget i 2011. Høyre har en framgang siden 2011 på 3,2 prosentpoeng, mens nykommerne MDG og Venstre får henholdsvis 12,9 og 9,7 prosent. Fordelingen mellom Ap, Høyre, MDG og Venstre blir dermed ni, tre, to og ett mandat i lokalstyret.

Hadde dette vært valgresultatet, ville det betydd at Ap i realiteten kunne kjørt over resten av lokalstyret i alle saker. Umiddelbart høres det bra ut for Ap, men sett med demokratiske briller er det uheldig. Historiske erfaringer fra lokalvalg på fastlandet viser også at partiet har en tendens til å rammes av rekylen etter perioder med hegemoni. Ikke minst der partiets folkevalgte har vært ferdigsnakka før det offentlige ordskiftet.

"Sett med demokratiske briller er det uheldig"

Det er også interessant å merke seg at MDG tar to mandater. Partiet, som enn så lenge minner mer om en bevegelse enn et politisk parti, får også sin opptur på Svalbard. Resultatene fra kommunevalgene på fastlandet tatt i betraktning, er ikke dette noen stor overraskelse, og sannsynligvis mobiliserer partiet i akademia, offentlig sektor og til dels reiseliv. En del av stemmene Høyre har mistet siden meningsmålingen Svalbardposten presenterte høsten 2014, har fordelt seg på Ap og MDG.

Det mest interessante med meningsmålingen er imidlertid at svært mye er usikkert. Mer enn hver tredje velger – 36 prosent – har ennå ikke bestemt seg. I tillegg sier nesten hver tiende at de ikke kommer til å stemme, eller nekter å svare. Det er med andre ord uavklart for nesten halvparten av velgermassen til tross for at Svalbard er inne i sin mest dramatiske periode på mange tiår. Dette kan komme av at partiene ikke har vært tydelige i kjernesaker. Det har vært mange «bør» og henvisninger til planer. I tillegg tror jeg det har oppstått et vakuum i politikken etter avtroppende lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap), som nok har tatt større plass enn mange av de folkevalgte har satt pris på. Følgen har blitt at resten av politikerne ble mer eller mindre usynlige, og dermed ingen stemmesankere. For selv om det handler om partipolitikk, er valget på Svalbard ikke minst et personvalg. I innspurten har partier og politikere blitt klarere og framstått med litt mer kontrast. Så spørs det om det er nok til å få tvilerne og sofasitterne til valglokalet

Nøkkelord

Se bildet større

Eirik Palm, redaktør

Siste nytt i Leder

Sunt med mer konkurranse

«En konkurrerende matbutikk vil være positivt for forbrukerne»

Nytt år, store endringer

«La oss håpe det nye året vil gi mest av det gode».

En julehøytid til ettertanke

Ta vare på samholdet, vær der for hverandre, se hverandre og gi hverandre klemmer, akkurat som i fjor.

Sikring krever tid og penger

Storsamfunnet må nå trå til og sørge for samfunnssikkerhet og trygghet for byens befolkning.

Viktig å minnes  i fellesskap

Også tragedier er en viktig del av vår historie

Gratulerer

Store Norske har betydd mye for mange.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!