Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Endelig har han en plan

FOTO: Eirik Palm

Endelig har han en plan

Reiselivs-Ronny har all grunn til å være begeistret.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.06.2015 kl 22:26

Masterplanen for reiseliv på Svalbard ble som ventet vedtatt i sin helhet da den var oppe til behandling i lokalstyret denne uka.Planen beskriver den videre satsingen på reiseliv på Svalbard, og naturlig nok med Longyearbyen som nav og utgangspunkt. Hele Isfjorden skal brukes, men aktiviteten vil avta med avstanden til Adventfjorden. Også det er fornuftig, for reiselivsnæringen skal om noen år gi like mange arbeidsplasser som Store Norske gjør i dag. Planen kommer til å bli lest nøye av fraksjonspolitikere i
Stortinget og regjeringen, ikke minst svalbardminister Anders Anundsen (Frp) og næringsminister Monica Mæland (H), for den kommer sannsynligvis til å få sitt eget kapittel i den ventede Stortingsmeldingen om Svalbard.

Selv om de overordnede politiske målsetningene med framtidas Svalbard ikke kan overlates til lokalpolitikere, er det viktig å lytte til de som vet hvor skoen trykker, som kjenner mulighetene og som skal leve med dem i praksis. Regjeringen har lovet at den
vil lese og lytte til de som lever og bor her under utformingen av ny svalbardpolitikk, og det skal ikke mye fantasi for å tenke seg at svært mange av formuleringene i de etterhvert mange lokale strategiplanene, vil være gjenkjennelig i den neste svalbardmeldingen.

I det hele er slagkraften fra nord stor, og svært mange kjente formuleringer var med også da Arbeiderpartiet presenterte sitt svalbardprogram nylig. Nyheten var snarere at Ap har gitt sin tilslutning, enn selve innholdet.

Masseturisme kan være risikabelt om det skjer uten tydelige rammer. Turisme setter fotavtrykk, både i form av slitasje, påvirkning av miljø og utslipp, og mange vil derfor stille spørsmål ved en slik satsing i et så sårbart miljø.

Svaret på det er enkelt, og har en utdanningsmessig side. Svalbard er et av stedene i verden hvor klimaendringene merkes først og er mest iøynefallende. Å komme og se det med egne øyne, vil være holdningsskapende og et viktig bidrag til en enorm snuoperasjon. For, har du ikke et forhold til at isen smelter, hvordan skal du da motiveres til å ta ned forbruket og bli litt mer miljøvennlig?

Dessuten vet ikke minst reiselivssjef Ronny Brunvoll at Svalbard en juvel mange vil oppleve. Reiselivs-Ronny har all grunn til å være begeistret etter vedtaket. Man trenger en drøm og plan. Planen er her og drømmen er innen rekkevidde.

Nøkkelord

Se bildet større

Eirik Palm, redaktør

Siste nytt i Leder

Gratulerer

Store Norske har betydd mye for mange.

Klarere retning

Nå må det settes fart i det videre arbeidet.

Ikke prioritert nok en gang

Det er en stor jobb å prioritere hva som er riktig pengebruk.

Været gjør  noe med oss

Selv om dette har vært en hendelse vi helst skulle vært foruten, så har det vært en læringssituasjon som kan være nyttig.

Ble hørt

Om de konkluderer med at noen skal straffes eller ikke er det uansett viktig at etterforskningen gir flere svar.

Svikter byen

Sysselmannen, lokalstyre og sykehuset i Longyearbyen har ikke vært informert under prosessen. Dette er sterkt beklagelig. Den 14. november samles direktørene i de regionale helseforetakene for å beslutte fremtidig ambulansefly-struktur.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!