Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Endelig har han en plan

FOTO: Eirik Palm

Endelig har han en plan

Reiselivs-Ronny har all grunn til å være begeistret.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.06.2015 kl 22:26

Masterplanen for reiseliv på Svalbard ble som ventet vedtatt i sin helhet da den var oppe til behandling i lokalstyret denne uka.Planen beskriver den videre satsingen på reiseliv på Svalbard, og naturlig nok med Longyearbyen som nav og utgangspunkt. Hele Isfjorden skal brukes, men aktiviteten vil avta med avstanden til Adventfjorden. Også det er fornuftig, for reiselivsnæringen skal om noen år gi like mange arbeidsplasser som Store Norske gjør i dag. Planen kommer til å bli lest nøye av fraksjonspolitikere i
Stortinget og regjeringen, ikke minst svalbardminister Anders Anundsen (Frp) og næringsminister Monica Mæland (H), for den kommer sannsynligvis til å få sitt eget kapittel i den ventede Stortingsmeldingen om Svalbard.

Selv om de overordnede politiske målsetningene med framtidas Svalbard ikke kan overlates til lokalpolitikere, er det viktig å lytte til de som vet hvor skoen trykker, som kjenner mulighetene og som skal leve med dem i praksis. Regjeringen har lovet at den
vil lese og lytte til de som lever og bor her under utformingen av ny svalbardpolitikk, og det skal ikke mye fantasi for å tenke seg at svært mange av formuleringene i de etterhvert mange lokale strategiplanene, vil være gjenkjennelig i den neste svalbardmeldingen.

I det hele er slagkraften fra nord stor, og svært mange kjente formuleringer var med også da Arbeiderpartiet presenterte sitt svalbardprogram nylig. Nyheten var snarere at Ap har gitt sin tilslutning, enn selve innholdet.

Masseturisme kan være risikabelt om det skjer uten tydelige rammer. Turisme setter fotavtrykk, både i form av slitasje, påvirkning av miljø og utslipp, og mange vil derfor stille spørsmål ved en slik satsing i et så sårbart miljø.

Svaret på det er enkelt, og har en utdanningsmessig side. Svalbard er et av stedene i verden hvor klimaendringene merkes først og er mest iøynefallende. Å komme og se det med egne øyne, vil være holdningsskapende og et viktig bidrag til en enorm snuoperasjon. For, har du ikke et forhold til at isen smelter, hvordan skal du da motiveres til å ta ned forbruket og bli litt mer miljøvennlig?

Dessuten vet ikke minst reiselivssjef Ronny Brunvoll at Svalbard en juvel mange vil oppleve. Reiselivs-Ronny har all grunn til å være begeistret etter vedtaket. Man trenger en drøm og plan. Planen er her og drømmen er innen rekkevidde.

Nøkkelord

Se bildet større

Eirik Palm, redaktør

Siste nytt i Leder

Bjørnen sover Ikke

I ettertid må vi være veldig glad for at isbjørnbinna og de to ungene møtte på en erfaren bjørnekjenner som selv ordnet opp og jaget bjørnene ut av boligområdet.

Sunt med mer konkurranse

«En konkurrerende matbutikk vil være positivt for forbrukerne»

Nytt år, store endringer

«La oss håpe det nye året vil gi mest av det gode».

En julehøytid til ettertanke

Ta vare på samholdet, vær der for hverandre, se hverandre og gi hverandre klemmer, akkurat som i fjor.

Sikring krever tid og penger

Storsamfunnet må nå trå til og sørge for samfunnssikkerhet og trygghet for byens befolkning.

Viktig å minnes  i fellesskap

Også tragedier er en viktig del av vår historie

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!