Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

En julehøytid til ettertanke

FOTO: Line Nagell Ylvisåker

En julehøytid til ettertanke

Ta vare på samholdet, vær der for hverandre, se hverandre og gi hverandre klemmer, akkurat som i fjor.

Tekst:

Publisert:

Longyearbyen blir aldri helt den samme. Det katastrofale snøskredet som knuste elleve hus den 19. desember i fjor har satt dype spor. Selv om det ble gjort en enorm innsats var det ikke mulig for redningsmannskapene å redde alle. Nikoline Røkenes (2) og Atle Husby (42) omkom. Den enkle markeringen i Longyearbyen mandag kveld viser at byen har et stort hjerte. Å tenne lys i fellesskap gir håp.

Alle som var i byen har sin historie fra denne dagen. Det er historier om tragiske tap, det er historier om dramatiske redninger, det er historier om frykt og om samhold. Vi har dokumentert noen av disse historiene i dagens avis, både fra selve hendelsen og i tiden etterpå, men fortsatt er det mange som ikke er fortalt.

Alle som var involvert i selve redningsaksjonen, alle de frivillige, firmaer som stilte opp med sine tjenester, Longyearbyen Røde Kors Hjelpekorps, sykehuset, Longyearbyen lokalstyre (LL) og de hos Sysselmannen la ned en uvurderlig innsats. Et enormt apparat var i sving, og av de ti som ble begravd av snø, klarte redningsmannskapene å redde åtte liv. Det er det grunn til å feire.

Noen mistet det kjæreste de hadde og bærer fortsatt på en tung sorg. Andre berget livet under svært dramatiske omstendigheter, og kan gå inn i en ny julefeiring og et nytt år.

19. desember 2015 vil bli stående som en av de mest dramatiske datoene i Longyearbyen i nyere tid. Det som skjedde vil prege lokalsamfunnet i lang tid framover. Vi går nå inn i en høytid som preges av lys og varme i samvær med de nærmeste. For mange på Svalbard blir dette en julefeiring i ettertanke der også minnene om fjorårets tragiske og dramatiske førjulsdager kommer tett på. Minnemarkeringen mandag var ikke bare en påminnelse om det tragiske, men samtidig en påminnelse om noe av det som er Svalbard-samfunnets store styrke: Fellesskap og samhold. Det var fellesskapets styrke som viste seg den dramatiske lørdagen i desember i fjor, når det gjaldt som mest.

Ta vare på samholdet, vær der for hverandre, se hverandre og gi hverandre klemmer, akkurat som i fjor. Det kan hjelpe mange gjennom dagene som kommer. Vi i Svalbardposten ønsker alle en god og fredfull julefeiring.

Siste nytt i Leder

Bjørnen sover Ikke

I ettertid må vi være veldig glad for at isbjørnbinna og de to ungene møtte på en erfaren bjørnekjenner som selv ordnet opp og jaget bjørnene ut av boligområdet.

Sunt med mer konkurranse

«En konkurrerende matbutikk vil være positivt for forbrukerne»

Nytt år, store endringer

«La oss håpe det nye året vil gi mest av det gode».

Sikring krever tid og penger

Storsamfunnet må nå trå til og sørge for samfunnssikkerhet og trygghet for byens befolkning.

Viktig å minnes  i fellesskap

Også tragedier er en viktig del av vår historie

Gratulerer

Store Norske har betydd mye for mange.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!