Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

En hyppig gjest?

 

En hyppig gjest?

"Nå kokte det hele ned til å være en ikke så rent liten misforståelse."

Ikke før har det ene regjeringsmedlemmet dratt, så er forberedelsene til det neste statsrådbesøket på Svalbard igang. Anders Anundsen (Frp) har vært statsråd i mindre enn et år. Likevel kommer han nå til Svalbard for andre gang i sin hittil korte karriere som justisminister. Anledningen er overrekkelsen og dåpen av det nye sysselmannsskipet «Polarsyssel», som snart kommer seilende inn Adventfjorden. Byggingen har tatt lenger tid enn planlagt, og 250 mennesker har jobbet på spreng for å gjøre forsinkelsen i byggingen så liten som mulig, men nå skjer det. Dette er et stort skritt. Den nye farkosten utgjør en ny divisjon, og er et tydelig symbol på et ønske om en sterk tilstedeværelse og vilje til en best mulig forvaltning av Svalbard. Viktigheten av slike handlinger øker med Svalbards og nordområdenes strategiske betydning. Mange vil ha sin del av Arktis.

Vi fikk en smakebit da nyheten om at traktateiendommen Austre Adventfjord kunne bli solgt til den kinesiske forretningsmannen Huang Nubo slo ned med stor kraft. Nå kokte det hele ned til å være en ikke så rent liten misforståelse, og selv New Tork Times måtte dra slukøret tilbake fra Svalbard med en helt annen story enn den avisen hadde tenkt seg da den sendte reportere hit. Men kinesiske forretningsmenn eller ei: Austre Adventfjord AS vil selge eiendommen og i regjeringsapparatet jobbes det intenst for å finne løsninger. Næringsminister Monica Mæland (H) gjentok 1. september at staten vil overta eiendommen, og at hun ønsker at det skal skje raskt. Eiendommen skal på norske hender.

Mæland ga også et uforbeholdent løfte om at hun vil sette seg inn i den nye næringsplanen for Svalbard, og at lokalsamfunnets ønsker for framtidig næring og utvikling skal tas hensyn til. Den norske stat er avhengig av at Svalbard-samfunnet lykkes med omstillingen på sikt for å sikre tilstedeværelsen. Det lover derfor godt når sentrale medlemmer i regjeringen prioriterer Svalbard. Når Anundsen kommer for å delta på dåpen, får han samtidig sett annen infrastruktur i tillegg til gruvene i Svea og Lunkefjell. Gruvedriften er paradoksalt nok nøkkelen til et «kullfritt» Svalbard, fordi den makter å sikre enn stabil bosetning. I skrivende stund er Sysselmannen og staben til Anundsen i ferd med å forberede hans andre besøk. Så har da også forgjengere som Knut Storberget (Ap), lagt lista. Forhåpentligvis blir han en hyppig gjest.

Nøkkelord

Siste nytt i Leder

Fikk svarteper

Det må legges mye mer i potten til byen der folk skal bo og virke.

Setter stopper for næring

Et tungvint byråkrati som gjør at prosessene tar altfor lang tid er det vi aller minst trenger nå.

Felles ansvar

Liten eller stor bedrift. Det er ikke det som skal avgjøre om en arbeidstaker skal ha ordnede og anstendige arbeidsvilkår. Det bør være et krav både i den minste og den største bedriften.

Viktig arena

Debatten må være basert på riktig fakta.

Erfaringsoverføring er viktig

Åremål kan være formålstjenlig i noen få maktposisjoner, men i hovedsak bør den avskaffes.

Må sikre lokal beredskap

Ukens lederartikkel i Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!