Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

En del av verden

 

En del av verden

Dette er en ny liten endring, og dem blir det flere av.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.04.2015 kl 22:27

Veien til resten av verden blir stadig kortere. Det blir vi rett som det er minnet på, og nå sist gjennom utbruddet av kennelhoste på Svalbard. Man skal være ytterst forsiktig med å slå fast at noe aldri har skjedd før, og særlig ikke på Svalbard, men meg bekjent har det ikke vært et slikt utbrudd her tidligere. Heller ikke veterinærer vi har snakket med, kan komme på å ha opplevd eller hørt om kennelhoste på 78 grader nord før, men nå er den her.

Hundene på Svalbard var utsatt fordi de aldri har blitt vaksinert eller har hatt sykdommen. De har aldri trengt å mobilisere et immunforsvar mot viruset, simpelthen fordi det ikke har vært noen problemstilling. Slik det heller ikke har vært på eller rundt øygruppa vår. Men avstanden til Svalbard har aldri vært kortere takket være gode flyforbindelser og overkommelige priser. Klimaendringene gjør det også relevant for arter som vanligvis krever varmere klima, å komme hit. For ett år siden slo Jan Sundet, en av Norge fremste eksperter på krabber, fast at det bare er et tidsspørsmål for den mye omtalte snøkrabba vil være ved Svalbard, og året før var det makrellfiske på Isfjorden.

Begge disse faktorene utgjør en mulig fare for «nytt liv» på Svalbard. Sysselmannen ønsker å utrydde uønskede arter som bevisst eller ubevisst er brakt hit av mennesker. Sannsynligvis vil det i framtida handle mer om å begrense tilstedeværelsen, for det vil være vanskelig, enn si umulig, å konservere et Svalbard som det har vært. I stedet handler det kanskje om å ta forholdsregler og praktisere regelverk strengt. Samtidig kan det virke som et paradoks at det satses så stort på reiseliv lengst nord, fordi det gir utslipp, belaster naturen og forstyrrer dyreliv. Men reiselivet har en verdi utover kroner og øre: Den er opplærende, all den tid alle ser konsekvensene av endringene med egne øyne. Også det er verdifullt.

Hva kennelhosten angår, er den i seg selv er ikke farlig, men den er svært smittsom og hunder som blir smittet trenger ro. Virussykdommen arter seg som en slags forkjølelse, og førte til at flere hundespann måtte trekke seg fra Finnmarksløpet tidlig i mars i år. Fra nå av må hundeeiere, private og kommersielle, på Svalbard ta en ny forholdsregel. Det er en ny, liten endring, og disse kommer det garantert til å bli flere av.

Nøkkelord

Siste nytt i Leder

Bjørnen sover Ikke

I ettertid må vi være veldig glad for at isbjørnbinna og de to ungene møtte på en erfaren bjørnekjenner som selv ordnet opp og jaget bjørnene ut av boligområdet.

Sunt med mer konkurranse

«En konkurrerende matbutikk vil være positivt for forbrukerne»

Nytt år, store endringer

«La oss håpe det nye året vil gi mest av det gode».

En julehøytid til ettertanke

Ta vare på samholdet, vær der for hverandre, se hverandre og gi hverandre klemmer, akkurat som i fjor.

Sikring krever tid og penger

Storsamfunnet må nå trå til og sørge for samfunnssikkerhet og trygghet for byens befolkning.

Viktig å minnes  i fellesskap

Også tragedier er en viktig del av vår historie

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!