Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Eksamen i Høy-Arktis

 

Eksamen i Høy-Arktis

Det er i alles interesse at evalueringen skjer gjennom særdeles kritiske briller.

Tekst:

Publisert:

Denne uka ble den største øvelsen i sitt lag noensinne på Svalbard gjennomført. Det skjedde etter mange måneder med forberedelser, hvor flere departementer, direktorater, Forsvaret, Sysselmannen, UNN, helsepersonell og andre lokale krefter har deltatt. Oppramsingen kunne vært lang, men summen er at hundrevis av mennesker i hele Norge har testet beredskapen lengst nord til det ytterste. Dette er viktig fordi marginene er små når ulykka er ute, og at Svalbard-samfunnet alene ikke er rustet til å håndtere større ulykker.

I 1989 hadde vi en hendelse med det russiske cruiseskipet «Maxim Gorkij». Deltakere i redningsaksjonen beskriver synet som møtte dem, med passajerer og mannskap stående på et isflak, som uvirkelig. Det var også klart at skipet var velsignet med flaks, for det kunne gått adskillig verre. 29. august 1996 skjedde den verste luftfartsulykken på norsk jord da en Tupolev-maskin fra Vnukovo Airlines fløy inn i Operafjellet og 141 mennesker mistet livet på tragisk vis. I begge tilfellene ble beredskapen satt på prøve. Dessverre vet vi at det kommer til å skje nye ulykker. Vi vet bare ikke hvor, når og hvordan.

Med økt aktivitet i Høy-Arktis som følge av issmelting og bedre tilgjengelighet, øker også faren for at noe kan gå galt. Dette er en del av prisen for den økte trafikken i nord. Dermed er det rimelig å forvente at apparatet som skal trå til, rustes deretter. Derfor er det også i alles interesse at evalueringen av ukas storøvelse skjer med særdeles kritiske briller. Utgangspunktet er at oppdraget ble utført, men vi har først svaret når alle ledd er gjennomgått og vurdert opp mot hverandre.

Svalbard har aldri vært strategisk viktigere, enn øygruppa er nå. Vi vet i dag at flere turister og tilreisende vil finne veien hit i framtida. Det samme gjelder skipstrafikk mellom øst og vest, der Longyearbyen er en siste havn før Nordøstpassasjen. Men det er også mulig å se for seg at Svalbard vil få en viktig rolle dersom petroleumsnæringen trekker enda lenger nord. Oljenæringen er selv ansvarlig for egen beredskap, men også her vil det være viktig å teste grensene under virkelige og krevende forhold. Kanskje er det nettopp det neste øvelse ved Svalbard skal ta for seg.

Siste nytt i Leder

Jubilerer med storfeiring

Sykehuset har både før og nå stor betydning for de som bor eller besøker byen. Det betyr trygghet for egen og andres helse.

Ut av dvalen

Det er få eller ingen små lokalsamfunn på størrelse med denne byen som kan vise til en slik lang liste med kultur- og sportsarrangement gjennom året.

Må ta lærdom

De to timene ute på havet i en båt som tok inn vann opplevdes som veldig dramatisk for de som var med, dette skulle aldri ha skjedd.

 
Kina ser mot Svalbard

Kinas posisjonering i nordområdene og Arktis er en utvikling som Norge bør følge våkent med på og ivareta sine interesser.

Bjørnen sover Ikke

I ettertid må vi være veldig glad for at isbjørnbinna og de to ungene møtte på en erfaren bjørnekjenner som selv ordnet opp og jaget bjørnene ut av boligområdet.

Sunt med mer konkurranse

«En konkurrerende matbutikk vil være positivt for forbrukerne»

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!