Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dramatisk årsslutt

 

Dramatisk årsslutt

Den psykologiske faktoren kan lett føre til at konsekvensene blir større enn de faktisk behøver.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.12.2014 kl 17:32

Det ble en dramatisk avslutning på 2014 med tidenes ned-bemanning i hjørnesteinsbedriften Store Norske, hvor tilsammen 100 ansatte i samtlige avdelinger er berørt. Effekten i lokalsamfunnet blir forsterket ved at aktiviteten reduseres og at selskapet i praksis går på lavbluss det neste halvannet året. Neste år blir det produsert under én million tonn kull. Det er omtrent en halvering, og fører til mindre bruk for andre tjenester. Dermed blir det i praksis enda flere jobber og ansatte som forsvinner. Noen er pendlere, men mange har også familier her. Ringene i vannet er åpenbare, men fasiten kjenner vi ikke.

Dette var en trist avslutning på året. Ikke bare for de som blir berørt, men for et helt samfunn, for dette er viktige mennesker for Longyearbyen. Nedbemanningen kommer i tillegg på et tidspunkt der kurvene i Norge begynner å peke nedover og ledigheten stiger. Det arbeides på spreng for å gjøre landingen mykest mulig, men den psykologiske faktoren kan lett føre til at konsekvensene blir større enn de faktisk behøver, rett og slett fordi folk og bedrifter begynner å knipe inn selv om det ikke er påkrevd. Dermed merker butikken det i større grad enn den ellers ville, og effekten forsterkes. I den grad valget står mellom netthandel og vetthandel, så velg det siste.

Dramatikken på Svalbard har vakt stor interesse hos mange fastlandsmedier. Det er ikke så rart, for Svalbard er et viktig stykke Norge. I det siste har det vært møter med næringskomiteen i Stortinget, og da svalbardminister Anders Anundsen (Frp) igjen satte sine bein på Spitsbergen, handlet det om konsekvensene av kuttene. I løpet av januar er planen å legge fram en refinansieringsplan for Store Norske, som banken kan godta og Næringsdepartementet som eier kan stille seg bak. Arbeidet i forkant må gjøres grundig og resultatet må være troverdig. Men ikke minst er det viktig at det ikke er noen som helst tvil om effekten av disse kuttene, og at ingen i Stortinget og regjeringen lever i troen om at det sitasjonen ikke er alvorlig. De fleste har begrensede kunnskaper om Longyearbyen.

Store Norske kan ikke lastes for fallende kullpriser og gjennomfører nå en reorganisering, som skal få ned kostnadene. Selv om det svir er dette en sunn øvelse, for vi vet ikke hva som skjer med framtidas priser. Det som imidlertid er klart, er at vi kommer til et kritisk punkt neste høst. Store Norske har stanset oppfaringen. Starter den ikke igjen i oktober, kan det bli et lengre opphold i produksjonen.

Nøkkelord

Siste nytt i Leder

Bjørnen sover Ikke

I ettertid må vi være veldig glad for at isbjørnbinna og de to ungene møtte på en erfaren bjørnekjenner som selv ordnet opp og jaget bjørnene ut av boligområdet.

Sunt med mer konkurranse

«En konkurrerende matbutikk vil være positivt for forbrukerne»

Nytt år, store endringer

«La oss håpe det nye året vil gi mest av det gode».

En julehøytid til ettertanke

Ta vare på samholdet, vær der for hverandre, se hverandre og gi hverandre klemmer, akkurat som i fjor.

Sikring krever tid og penger

Storsamfunnet må nå trå til og sørge for samfunnssikkerhet og trygghet for byens befolkning.

Viktig å minnes  i fellesskap

Også tragedier er en viktig del av vår historie

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!