Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dramatisk årsslutt

 

Dramatisk årsslutt

Den psykologiske faktoren kan lett føre til at konsekvensene blir større enn de faktisk behøver.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.12.2014 kl 17:32

Det ble en dramatisk avslutning på 2014 med tidenes ned-bemanning i hjørnesteinsbedriften Store Norske, hvor tilsammen 100 ansatte i samtlige avdelinger er berørt. Effekten i lokalsamfunnet blir forsterket ved at aktiviteten reduseres og at selskapet i praksis går på lavbluss det neste halvannet året. Neste år blir det produsert under én million tonn kull. Det er omtrent en halvering, og fører til mindre bruk for andre tjenester. Dermed blir det i praksis enda flere jobber og ansatte som forsvinner. Noen er pendlere, men mange har også familier her. Ringene i vannet er åpenbare, men fasiten kjenner vi ikke.

Dette var en trist avslutning på året. Ikke bare for de som blir berørt, men for et helt samfunn, for dette er viktige mennesker for Longyearbyen. Nedbemanningen kommer i tillegg på et tidspunkt der kurvene i Norge begynner å peke nedover og ledigheten stiger. Det arbeides på spreng for å gjøre landingen mykest mulig, men den psykologiske faktoren kan lett føre til at konsekvensene blir større enn de faktisk behøver, rett og slett fordi folk og bedrifter begynner å knipe inn selv om det ikke er påkrevd. Dermed merker butikken det i større grad enn den ellers ville, og effekten forsterkes. I den grad valget står mellom netthandel og vetthandel, så velg det siste.

Dramatikken på Svalbard har vakt stor interesse hos mange fastlandsmedier. Det er ikke så rart, for Svalbard er et viktig stykke Norge. I det siste har det vært møter med næringskomiteen i Stortinget, og da svalbardminister Anders Anundsen (Frp) igjen satte sine bein på Spitsbergen, handlet det om konsekvensene av kuttene. I løpet av januar er planen å legge fram en refinansieringsplan for Store Norske, som banken kan godta og Næringsdepartementet som eier kan stille seg bak. Arbeidet i forkant må gjøres grundig og resultatet må være troverdig. Men ikke minst er det viktig at det ikke er noen som helst tvil om effekten av disse kuttene, og at ingen i Stortinget og regjeringen lever i troen om at det sitasjonen ikke er alvorlig. De fleste har begrensede kunnskaper om Longyearbyen.

Store Norske kan ikke lastes for fallende kullpriser og gjennomfører nå en reorganisering, som skal få ned kostnadene. Selv om det svir er dette en sunn øvelse, for vi vet ikke hva som skjer med framtidas priser. Det som imidlertid er klart, er at vi kommer til et kritisk punkt neste høst. Store Norske har stanset oppfaringen. Starter den ikke igjen i oktober, kan det bli et lengre opphold i produksjonen.

Nøkkelord

Siste nytt i Leder

Viktig å minnes  i fellesskap

Også tragedier er en viktig del av vår historie

Gratulerer

Store Norske har betydd mye for mange.

Klarere retning

Nå må det settes fart i det videre arbeidet.

Ikke prioritert nok en gang

Det er en stor jobb å prioritere hva som er riktig pengebruk.

Været gjør  noe med oss

Selv om dette har vært en hendelse vi helst skulle vært foruten, så har det vært en læringssituasjon som kan være nyttig.

Ble hørt

Om de konkluderer med at noen skal straffes eller ikke er det uansett viktig at etterforskningen gir flere svar.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!