Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Det er neppe en hendelse Sysselmannen vil sette inn i skrytealbumet.

– Kanskje var det flere som syntes det var kjekt å ikke vite hva passasjerene i det russiske charterflyet het? spør redaktør Eirik Palm i lederen om Rogozin-besøket og skjerping av innreisekontrollen. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Leder:

– Det er neppe en hendelse Sysselmannen vil sette inn i skrytealbumet.

Nå skjerpes kontrollen for de som reiser til Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Nå skjerpes kontrollen for passasjerer som reiser til Svalbard. Flyselskapene må sende passasjerlister over til norske myndigheter – i dette tilfellet Sysselmannen på Svalbard – som i sin tur går igjennom listene «ved behov», ifølge NRK.

Ordningen er ikke ny men har ikke vært praktisert i særlig grad de siste tiårene, men vinterens begivenheter med Russlands visestatsminister Dimitrij Rogozin gjør at praksisen blir gjenopptatt.

Rogozin er som kjent persona non grata i EU, Norge og dermed på Svalbard etter annekteringen av Krimhalvøya, og på vei til Barneo-basen måtte han mellomlande i Longyearbyen for å bytte fly. Her tok han både selfies og en avstikker til Barentsburg.

Det er neppe en hendelse Sysselmannen og norske myndigheter vil sette inn i skrytealbumet.

I Svalbardposten slo også en av Norges fremste eksperter på Svalbard og forholdet mellom Norge og Russland her oppe, fast at de frittalende russiske toppolitikeren pekte nese og tok alt oppstyret rundt besøket som en bonus. Det samme gjelder antakelig debatten om hvorvidt Norges suverenitet på Svalbard var truet av Russland.

Uansett, dette ønsker ikke norske myndigheter skal gjenta seg. Derfor blir den eksistrende praksisen skjerpet. I tillegg kommer det sannsynligvis på sikt til å bli innført en meldeplikt for annen trafikk også.

Innskjerpingen har tidligere blitt begrunnet med beredskapshensyn, men den kommer altså i kjølvannet av Rogozins Svalbard-selfier. Til NRK understreker sysselmann Odd Olsen Ingerø at listene kun blir brukt ved behov for å lete etter personer som for eksempel er uønsket på Svalbard.

Selv om han ikke vil utdype overfor kanalen, ligger det implisitt at myndighetene til en hver tid vil ha oversikt over tilreisende og hvem som er på Svalbard.

Så kan vi jo leke med tanken om hva som hadde sjedd om regelen om passasjerlister fungerte da den russiske toppolitikeren var på vei.

Norsk håndheving av suverenitet på Svalbard er preget av diplomati og kløkt, ikke minst når det gjelder nabolandet.

Hva kunne Norge så egentlig gjort uten å skape en situasjon, annet enn å opplyse gjesten om at han ikke er ønsket? Kanskje var det flere som syntes det var kjekt å ikke vite hva passasjerene i det russiske charterflyet het? Antakelig.

Siste nytt i Leder

Sunt med mer konkurranse

«En konkurrerende matbutikk vil være positivt for forbrukerne»

Nytt år, store endringer

«La oss håpe det nye året vil gi mest av det gode».

En julehøytid til ettertanke

Ta vare på samholdet, vær der for hverandre, se hverandre og gi hverandre klemmer, akkurat som i fjor.

Sikring krever tid og penger

Storsamfunnet må nå trå til og sørge for samfunnssikkerhet og trygghet for byens befolkning.

Viktig å minnes  i fellesskap

Også tragedier er en viktig del av vår historie

Gratulerer

Store Norske har betydd mye for mange.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!