Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Det er neppe en hendelse Sysselmannen vil sette inn i skrytealbumet.

– Kanskje var det flere som syntes det var kjekt å ikke vite hva passasjerene i det russiske charterflyet het? spør redaktør Eirik Palm i lederen om Rogozin-besøket og skjerping av innreisekontrollen. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Leder:

– Det er neppe en hendelse Sysselmannen vil sette inn i skrytealbumet.

Nå skjerpes kontrollen for de som reiser til Svalbard.

Nå skjerpes kontrollen for passasjerer som reiser til Svalbard. Flyselskapene må sende passasjerlister over til norske myndigheter – i dette tilfellet Sysselmannen på Svalbard – som i sin tur går igjennom listene «ved behov», ifølge NRK.

Ordningen er ikke ny men har ikke vært praktisert i særlig grad de siste tiårene, men vinterens begivenheter med Russlands visestatsminister Dimitrij Rogozin gjør at praksisen blir gjenopptatt.

Rogozin er som kjent persona non grata i EU, Norge og dermed på Svalbard etter annekteringen av Krimhalvøya, og på vei til Barneo-basen måtte han mellomlande i Longyearbyen for å bytte fly. Her tok han både selfies og en avstikker til Barentsburg.

Det er neppe en hendelse Sysselmannen og norske myndigheter vil sette inn i skrytealbumet.

I Svalbardposten slo også en av Norges fremste eksperter på Svalbard og forholdet mellom Norge og Russland her oppe, fast at de frittalende russiske toppolitikeren pekte nese og tok alt oppstyret rundt besøket som en bonus. Det samme gjelder antakelig debatten om hvorvidt Norges suverenitet på Svalbard var truet av Russland.

Uansett, dette ønsker ikke norske myndigheter skal gjenta seg. Derfor blir den eksistrende praksisen skjerpet. I tillegg kommer det sannsynligvis på sikt til å bli innført en meldeplikt for annen trafikk også.

Innskjerpingen har tidligere blitt begrunnet med beredskapshensyn, men den kommer altså i kjølvannet av Rogozins Svalbard-selfier. Til NRK understreker sysselmann Odd Olsen Ingerø at listene kun blir brukt ved behov for å lete etter personer som for eksempel er uønsket på Svalbard.

Selv om han ikke vil utdype overfor kanalen, ligger det implisitt at myndighetene til en hver tid vil ha oversikt over tilreisende og hvem som er på Svalbard.

Så kan vi jo leke med tanken om hva som hadde sjedd om regelen om passasjerlister fungerte da den russiske toppolitikeren var på vei.

Norsk håndheving av suverenitet på Svalbard er preget av diplomati og kløkt, ikke minst når det gjelder nabolandet.

Hva kunne Norge så egentlig gjort uten å skape en situasjon, annet enn å opplyse gjesten om at han ikke er ønsket? Kanskje var det flere som syntes det var kjekt å ikke vite hva passasjerene i det russiske charterflyet het? Antakelig.

Siste nytt i Leder

Sammen om  tv-aksjonen

Det store engasjementet i byen for innsamlingen bygger både fellesskap og samhold.

Fikk svarteper

Det må legges mye mer i potten til byen der folk skal bo og virke.

Setter stopper for næring

Et tungvint byråkrati som gjør at prosessene tar altfor lang tid er det vi aller minst trenger nå.

Felles ansvar

Liten eller stor bedrift. Det er ikke det som skal avgjøre om en arbeidstaker skal ha ordnede og anstendige arbeidsvilkår. Det bør være et krav både i den minste og den største bedriften.

Viktig arena

Debatten må være basert på riktig fakta.

Erfaringsoverføring er viktig

Åremål kan være formålstjenlig i noen få maktposisjoner, men i hovedsak bør den avskaffes.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!