Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Den intense sommeren

Leder – 2. august 2013.

Tekst:

Publisert:

Det høres kanskje rart ut. At noe som helst er intenst på sommer­stille Svalbard. Her vi slenger rundt i tomme gater, bestiller blomkålsuppe på køfrie Fruene, ringer til lokalstyret og får beskjed om at alle er på ferie, savner barna i Hilmar Rekstens vei og venter på at folk skal bli lei av trær og gress og komme tilbake.

Likevel, akkurat nå koker det. Blomstene er oppe og blomstrer. Ærfuglungene er oppe og flyr. Reinsdyrkalvene er oppe og står. Cruiseturister er oppe med kameraene og svir av et 32 gigabyte minnekort på få minutter idet simla med to kalver spaserer forbi spisshusene. Kullkaia og den nye gammelkaia er oppe og klare til å ta imot båtene som lenge har ligget på anker i Adventfjorden. Veidekke er oppe med 2.500 tonn asfalt for å dekke flyplass og gangvei (men hvor er den siste biten fram til skolen?).

Og tar vi flyet nordvestover til Ny-Ålesund, møter vi et annet intenst, lite sommersamfunn. Vinterstid er det bare rundt 30 mennesker i forskerbosetningen. Om sommeren flys det inn 100 forskere, bygningsarbeidere og servicepersonale. Det måles og avleses instrumenter. Det restaureres og bygges nytt, blant annet Nordpolhotellet og et av London-husene, som du finner igjen på forsiden av dette nummeret.

Apropos London-hus. Ser du det gule huset helt til venstre på side 6? Der bor den nederlandske gåseforskeren Maarten Loonen hver sommer. Vanligvis er sommeren intens for ham og de sju medarbeiderne som observerer og merker hvitkinngjess.

Men i år sitter de med hendene i fanget. Loonen fikk avslag fra Forsøksdyrutvalget, og dermed nei fra Sysselmannen. Samtidig har hans norske kolleger valgt å ikke søke Forsøksdyrutvalget, og fått ja fra Sysselmannen. Nederlenderen må ta mye av skylden selv. Han var seint ute og sendte en lettvint søknad. Men det blir parodisk når han som iallfall fulgte instruksene og søkte, må sitte i ro og se hvitkinngjessene fly mot Skottland – uten fargemerkene han har satt på dem i alle år. Mens norske fugleforskere som har tolket regelverket annerledes og ikke søkt, får merke av hjertets lyst.

Loonen har klaget, men det neste møtet i Forsøksdyrutvalget er i slutten av august. Da er fuglen fløyet. Det er for seint for den korte, intense sommersesongen på Svalbard.

Nøkkelord

Siste nytt i Leder

Jubilerer med storfeiring

Sykehuset har både før og nå stor betydning for de som bor eller besøker byen. Det betyr trygghet for egen og andres helse.

Ut av dvalen

Det er få eller ingen små lokalsamfunn på størrelse med denne byen som kan vise til en slik lang liste med kultur- og sportsarrangement gjennom året.

Må ta lærdom

De to timene ute på havet i en båt som tok inn vann opplevdes som veldig dramatisk for de som var med, dette skulle aldri ha skjedd.

 
Kina ser mot Svalbard

Kinas posisjonering i nordområdene og Arktis er en utvikling som Norge bør følge våkent med på og ivareta sine interesser.

Bjørnen sover Ikke

I ettertid må vi være veldig glad for at isbjørnbinna og de to ungene møtte på en erfaren bjørnekjenner som selv ordnet opp og jaget bjørnene ut av boligområdet.

Sunt med mer konkurranse

«En konkurrerende matbutikk vil være positivt for forbrukerne»

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!