Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Den blågrønne pioneren

Jon Bø fra Longyearbyen fikk disse godbitene på kroken. FOTO: Jon Bø

Den blågrønne pioneren

De var pionerer. De ville videre, mot det som lå lengst borte.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.09.2013 kl 09:20

Som Willem Barents, som i 1596 for første gang så landet som kom til
å hete Spitsbergen. Som botanikeren Hanna Resvoll-Holmsen, som drev feltarbeid på Svalbard og la grunnlaget for at øygruppa kom under norsk suverenitet. Som alle de menn og kvinner som har forlatt det trygge og varme og startet noe nytt helt nord i Norskehavet. Kull, reiseliv, forskning, bygninger, barnehager.

Og nå har den foreløpig siste pioneren kommet hit til øya.

Makrellen, stimfisken med nærmest religiøs status på Sørlandet, har lenge vandret nordover. Tidligere i år ble finnmarkingene overrasket over at makrellen hadde funnet veien til deres farvann. Havforskningsinstituttet meldte oppglødd at dette hadde ikke skjedd siden 1920-tallet. Lenge siden, ja vel, men det avslørte en viktig ting: Fisken som bøyde av østover tidligere i sommer var ikke pionerer. Da er det noe annet med makrellen som holdt stø kurs nordover helt til den ble lurt opp i dagslyset av fiskere fra Longyearbyen. Det er observert noen eksemplarer rundt Bjørnøya, men aldri før (med det vanlige forbeholdet om at det aldri er første gang på Svalbard) har den blitt halt over ripa på 78 grader nord.

Er den velkommen? Som del av et større bilde med varmere hav, mindre is og ekstremvær, kanskje ikke. Men isolert sett er makrellen en fin fisk, tross sitt ufortjent dårlige rykte som ufisk og likspiser. Den som mener noe annet, har ikke fått den servert i rømmesurret tilstand. Og makrellens lynne passer godt her. Den er livlig og sprelsk og skaper mye liv. Samtidig blir den fort stiv og tverr hvis den møter sin overmakt. Den er som folk flest i Longyearbyen.

Mange som bor her i byen var ekstra livlige og sprelske forrige helg. Da gikk startskuddet for årets TV-aksjon. Elleve lag stilte på en stafett som ikke akkurat handlet om å løpe fort. Etter målgang kunne man, hvis man lyttet nøye, høre kroppens celler skrike etter oksygen i all sin anaerobe tilstand før melkesyra kom sigende. Og neste dag var ganglaget litt annerledes.

Stiv som en makrell i bunnen av båten.

Nøkkelord

Siste nytt i Leder

Jubilerer med storfeiring

Sykehuset har både før og nå stor betydning for de som bor eller besøker byen. Det betyr trygghet for egen og andres helse.

Ut av dvalen

Det er få eller ingen små lokalsamfunn på størrelse med denne byen som kan vise til en slik lang liste med kultur- og sportsarrangement gjennom året.

Må ta lærdom

De to timene ute på havet i en båt som tok inn vann opplevdes som veldig dramatisk for de som var med, dette skulle aldri ha skjedd.

 
Kina ser mot Svalbard

Kinas posisjonering i nordområdene og Arktis er en utvikling som Norge bør følge våkent med på og ivareta sine interesser.

Bjørnen sover Ikke

I ettertid må vi være veldig glad for at isbjørnbinna og de to ungene møtte på en erfaren bjørnekjenner som selv ordnet opp og jaget bjørnene ut av boligområdet.

Sunt med mer konkurranse

«En konkurrerende matbutikk vil være positivt for forbrukerne»

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!