Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Da Robert kom hjem

 

Da Robert kom hjem

Denne stoltheten er fremdeles, og det er sterke følelser i sving.

Robert Hermansen kom hjem til sine da han entret kulturhusscenen torsdag i forrige uke. Og han hadde publikum i sin hule hånd.

Det er ingen som helst tvil om at Hermansen har spilt en nøkkelrolle i Longyearbyen og gruvedriften på Svalbard. Hermansen sørget tross alt for å snu armod til overflod da han som ambisiøs direktør i Store Norske satte i gang kulldriften i Svea og økte takten. Det ga flere jobber og en sterk optimisme i lokalsam-funnet. Han hadde i tillegg en farsrolle, og han snakket med alle. Det hadde også en annen mekanisme: Kulldrift er krevende, og de som forserte utfordringene etter hvert som de oppsto, og direkte eller indirekte bidro til at kulldriften på Svalbard gikk med overskudd, gjorde det med stolthet og lojalitet.

Denne stoltheten er fremdeles, og det er sterke følelser i sving. Vi merket det godt under bokbadet da boka «Røde Robert Hermansen - Redningsmann og syndebukk» ble presentert i Longyearbyen. Mange var beveget og flere øyekroker var våte under- og etter seansen.
Hovedpersonen brukte også bevisst navn da han etterpå svarte på spørsmål fra salen. Også det er merkevarebygging. Summen av dette kan kanskje forklare følelsene.

Men det var flere spørsmål han aldri svarte på, og som han i stedet parkerte med en vits eller anekdote. Han vil heller ikke mene noe om sin tidligere arbeidsgiver, men forfatter Otto Ulseth tar et oppgjør og mener den tidligere direktøren ble, som tittelen indikerer, syndebukken. Han mener også bestemt at Hermansen ble urettmessig dømt da han fikk to års fengsel for lånet på fire millioner kroner fra Kristian Jebsen Rederi, en nær forretningsforbindelse. Og han antyder langt på vei at han ville blitt frifunnet dersom saken hadde gått som normalt i retten.

Det gjorde den som kjent ikke. Hermansen sier han ville bli ferdig med saken da han ikke anket straffeutmåingen etter tilståelsesdommen. Men samtidig visste han ikke da om utfallet av en eventuell anke. Det vet han ikke i dag heller, og han sier rett ut at lånet var en stor tabbe og innrømmer klokelig at det var ulovlig. Der er han kanskje på kollisjonsjonskurs med mange tilhengere. Hermansen er imidlertid tilgitt og frifunnet av sine, og var det lenge før tilståelsesdommen. Og han var hos sine da boka ble lansert.

Nøkkelord

Siste nytt i Leder

Fikk svarteper

Det må legges mye mer i potten til byen der folk skal bo og virke.

Setter stopper for næring

Et tungvint byråkrati som gjør at prosessene tar altfor lang tid er det vi aller minst trenger nå.

Felles ansvar

Liten eller stor bedrift. Det er ikke det som skal avgjøre om en arbeidstaker skal ha ordnede og anstendige arbeidsvilkår. Det bør være et krav både i den minste og den største bedriften.

Viktig arena

Debatten må være basert på riktig fakta.

Erfaringsoverføring er viktig

Åremål kan være formålstjenlig i noen få maktposisjoner, men i hovedsak bør den avskaffes.

Må sikre lokal beredskap

Ukens lederartikkel i Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!