Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Byste til besvær

 

Byste til besvær

Kanskje er det plass til bysten andre steder i Svea, inne i raset i Svea Nord når gruva lukkes, på Svalbard Museum eller rett og slett sammen med andre gruvebuser på Karlsberg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.01.2014 kl 23:28

Kunstverk skal provosere, skape debatt og til tider gjerne en liten storm. Det er en del av kunstnerens privilegium å engasjere. Kunstverk kan skape ro og harmoni eller fungere som en kommentar i samfunnsdebatten eller et korrektiv. Det siste var neppe hensikten til billedhuggeren da han gikk i gang med bysten av Robert Hermansen. Prosjektet ble satt i gang i beste hensikt da Det norske Svalbardselskap ville hedre den tidligere Store Norske-sjefen. I stedet har det blitt et dilemma og en tannpine i lokalsamfunnet, og i dag står den plassert bak et hjørne i foayeen i Næringsbygget i Longyearbyen. Nå varsler administrasjonsjef Lars Ole Saugnes at bysten skal ut. Longyearbyen lokalstyre vil ikke ha et monument over en straffedømt inne i sine lokaler. Det vil heller ikke Store Norske, hvor Hermansen var direktør i nesten ti år.

Det er ingen tvil om at dette er en vanskelig sak. Hermansen ble i 2011 i Nord-Troms tingrett dømt til to års fengsel etter ha vært tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 276, første ledd. Norsk lovgivning setter klare grenser for muligheten til å «motta tilbud om fordeler i anledning av stilling, verv eller oppdrag». Bakgrunnen var et lån på nær fire millioner kroner fra skipsreder Atle Jebsen, en nær forretningsforbindelse i årene 2006 til 2008, da Hermansen var selskapets direktør. Hermansen innrømmet også skyld, men uttalte samtidig i retten at han utfra hvordan han fortolket begrepet, ikke anså seg som korrupt. I stedet forklarte han det som et lån mellom venner. Handlingen kan ikke forsvares, men det er også et viktig rettslig prinsipp i Norge at man er en fri mann når man har sonet sin straff.

Debatten er imidlertid preget av steile fronter og lokalsamfunnet er splittet når historien om Robert Hermansen skal skrives. Det er liten tvil om at han er hos sine egne når han besøker Longyearbyen. Hermansen har også vært helt sentral i gruvehistorien på Svalbard, og han fortjener heder for innsatsen. Mange vil gi ham all æren for at Svea Nord ble et lønnsomt prosjekt og Store Norske reiste seg en periode. Det er heller ingen tvil om at det ikke er noen vei utenom Hermansen i historien om Store Norske. Likevel er det ikke så enkelt at man kan forvente at Store Norske tar imot når lokalstyret vil kvitte seg med bysten, for det ligger mye symbolikk i å ta imot. Trolig ventet heller ikke Saugnes noe annet svar enn det han fikk da han henvendte seg.

Historien om den omstridte bysten har lenge vært en pinlig sak for flere parter, både for politikere, selskap og ikke minst hovedpersonen, som sannsynligvis håper på en rask løsning. Et gruvemuseum er trolig høyt opp og langt fram, men kanskje er det plass til bysten andre steder i Svea, inne i raset i Svea Nord når gruva lukkes, på Svalbard Museum eller rett og slett sammen med andre gruvebuser på Karlsberger. Dog på en lavere sokkel, men fremdeles i kjent og kjært terreng.

Siste nytt i Leder

Jubilerer med storfeiring

Sykehuset har både før og nå stor betydning for de som bor eller besøker byen. Det betyr trygghet for egen og andres helse.

Ut av dvalen

Det er få eller ingen små lokalsamfunn på størrelse med denne byen som kan vise til en slik lang liste med kultur- og sportsarrangement gjennom året.

Må ta lærdom

De to timene ute på havet i en båt som tok inn vann opplevdes som veldig dramatisk for de som var med, dette skulle aldri ha skjedd.

 
Kina ser mot Svalbard

Kinas posisjonering i nordområdene og Arktis er en utvikling som Norge bør følge våkent med på og ivareta sine interesser.

Bjørnen sover Ikke

I ettertid må vi være veldig glad for at isbjørnbinna og de to ungene møtte på en erfaren bjørnekjenner som selv ordnet opp og jaget bjørnene ut av boligområdet.

Sunt med mer konkurranse

«En konkurrerende matbutikk vil være positivt for forbrukerne»

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!