Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bråvåkningen

FOTO: Geir Barstein

Leder:

Bråvåkningen

Longyearbyen er i bunn og grunn ikke så forskjellig fra småsteder flest.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.11.2015 kl 22:13

Historien om reiselivsbedriften Better Moments som mistet utstyr for nær 50.000 kroner gikk sin seiergang på det nordnorske fastlandet etter at Svalbardposten hadde fulgt opp den to måneder gamle tyverisaken. Ikke overraskende ble det ikke ei krone å hente fra forsikringsselskapet, og eieren kan altså se langt etter pengene. Det var nok en bråvåkning, ikke minst for daglig leder Eivind Aksnes, som åpenbart ble overrasket over hendelsen. Nå advarer han folk og bedrifter mot å la dørene stå åpne.

Se bildet større

Eirik Palm redaktør

Det handler definitivt om en god dose tillit når man skal leve på et lite øysamfunn midt mellom fastlandet og Nordpolen. Tilliten fører til at dører står ulåst, noen sågar mens beboerne er bortreist på ferie, bilene står gjerne parkert med nøkkelen i, og Kardemommeby trekkes ofte fram når tilværelsen på 78 grader nord skal beskrives for andre. Samtidig har ytterjakker, fotoutstyr, bilder og kjøretøy en lei tendens til å forsvinne. Forklaringen som brukes er gjerne at folk tar feil og at det er «andre» som står bak, og at disse «andre» er tilreisende. Kanskje er det også til en viss grad slik, men jeg er vel så fristet til å tro at det også handler om et sterkt ønske om at det skal være slik. Longyearbyen er i bunn og grunn ikke så forskjellig fra småsteder flest. Der finnes det også råtne epler i kassen, hvor respekten for andres eiendom ikke alltid er den største.

Det er liten tvil om at det er lite kriminalitet på Svalbard, og at det som skjer relativt sett er av beskjeden karakter. Statistikken over anmeldte lovbrudd tyder også på det, men samtidig vet vi ikke hvor mange saker som finner en minnelig løsning, eller hvor eier ikke ønsker å bruke ressurser på å gå videre. Ris og ros-siden på Facebook har for eksempel hatt flere innlegg fra folk som har fått bulket bilene sine. Søndag ble det lagt ut et innlegg av en person som hadde fått stjålet snøskuteren sin, og oppfordret tyven(e) til å levere den tilbake. Søndag kveld dukket den opp igjen. Den unisone oppfordringen fra andre var å anmelde. Om det skjedde, vet vi ikke, men forsikringsselskapene er klare: Du risikerer både avkortning og hårete regresskrav om du ikke sikrer kjøretøy mot tyveri eller ulegitimert bruk.

"Og ganske riktig:
Saken ble aldri anmeldt."

Kanskje gjør nettopp ulåste dører og nøkler i låsen noe med statistikken? Uansett, og selv i de beste hjem: Også denne avisen har opplevd at kjøretøyet har vært på kjøretur om natta, og at den har dukket opp et annet sted. Det var siste gang den fikk stå over natta med nøklene i. Og ganske riktig: Saken ble aldri anmeldt.

Fort Knox er ikke noe mål, men heller ikke å være naiv.

Siste nytt i Leder

Jubilerer med storfeiring

Sykehuset har både før og nå stor betydning for de som bor eller besøker byen. Det betyr trygghet for egen og andres helse.

Ut av dvalen

Det er få eller ingen små lokalsamfunn på størrelse med denne byen som kan vise til en slik lang liste med kultur- og sportsarrangement gjennom året.

Må ta lærdom

De to timene ute på havet i en båt som tok inn vann opplevdes som veldig dramatisk for de som var med, dette skulle aldri ha skjedd.

 
Kina ser mot Svalbard

Kinas posisjonering i nordområdene og Arktis er en utvikling som Norge bør følge våkent med på og ivareta sine interesser.

Bjørnen sover Ikke

I ettertid må vi være veldig glad for at isbjørnbinna og de to ungene møtte på en erfaren bjørnekjenner som selv ordnet opp og jaget bjørnene ut av boligområdet.

Sunt med mer konkurranse

«En konkurrerende matbutikk vil være positivt for forbrukerne»

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!