Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bill.mrk.

 

Bill.mrk. "Tøff jobb"

Eierne, herunder politikerne på Stortinget, sørger jevnlig for å gi et bilde av Store Norske som et uønsket barn.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.07.2014 kl 00:40

Fredag kunngjorde Store Norske at Per Andersson slutter som administerende direktør i det statseide kullselskapet på Svalbard. Oppsigelsestiden teller fra 1. juli, siden Store Norske-direktøren i utgangspunktet har seks måneders oppsigelse. Ikke alle behøver å bli så lenge, men mye tyder på at han står ut perioden. Med mindre styret allerede har en etterfølger i kikkerten, er en slik ansettelse med personsøk, frister, testing og første- og andregangsintervjuer en lang prosess. I tillegg kommer oppsigelsestiden. Styreleder Annette Malm Justad sier arbeidet med å finne Anderssons etterfølger starter umiddelbart. Sannsynligvis har hun ikke mer enn tiden og veien og knapt nok dét. Hastverk kan fort bli dyrt, og Store Norske er ikke i en situasjon der det er rom for feiltrinn av betydning.

Når styret nå skal ut og finne en ny person som skal lede Store Norske videre, er det i erkjennelse av at selskapet er i en svært utfordrende situasjon. Selskapet sliter med store underskudd, og det er lite som tyder på positive tall de neste par årene. Dessuten har det kommet overraskelser som Store Norske godt kunne vært foruten i den nye Lunckefjellgruva. På toppen er kullselskapet under sterkt press fra sentrale politikere, som bruker gruvedrift på Svalbard til symbolpolitikk, vel vitende om at det som hentes ut av fjellet her i knapt ugjør promiller av verdens samlede kullproduksjon, og at en tredel av Svalbard-kullet ikke går til kullkraft i det hele tatt.

Det er tungt å føle seg uønsket, noe mange i Store Norske har gjort i kjølvannet av den norske kulldebatten. Andersson må også ha merket dette på vegne av bedriften han leder. Det er ikke dermed slik at det må ha tært på Andersson, men det er på det rene at det kan gå utover motivasjonen. Dette er uansett en del av pakken til den nye lederen. Eierne, herunder politikerne på Stortinget, sørger jevnlig for å gi et bilde av Store Norske som et uønsket barn.

Det er således en sterk og tydelig leder styret er på utkikk etter.
Siden 2012 har selskapet rettet søkelyset på miljø, alternativ energi, forskning og utvikling. Framover er det imidlertid flere ukjente faktorer forbundet med framtidige tillatelser, økonomi og et fortsatt press fra Stortinget. Endringene i hjørnesteinbedriften har såvidt begynt.

Nøkkelord

Siste nytt i Leder

Gratulerer

Store Norske har betydd mye for mange.

Klarere retning

Nå må det settes fart i det videre arbeidet.

Ikke prioritert nok en gang

Det er en stor jobb å prioritere hva som er riktig pengebruk.

Været gjør  noe med oss

Selv om dette har vært en hendelse vi helst skulle vært foruten, så har det vært en læringssituasjon som kan være nyttig.

Ble hørt

Om de konkluderer med at noen skal straffes eller ikke er det uansett viktig at etterforskningen gir flere svar.

Svikter byen

Sysselmannen, lokalstyre og sykehuset i Longyearbyen har ikke vært informert under prosessen. Dette er sterkt beklagelig. Den 14. november samles direktørene i de regionale helseforetakene for å beslutte fremtidig ambulansefly-struktur.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!